Η λογοτεχνία του Καβομαλιά

By on Δεκεμβρίου 6th    /    Photos, Secret Land, Tops, Tops Πολιτισμός, Πελοπόννησος, Πολιτισμός, Τοπία    /    0 Comments   /   show comments

 

Είναι ένας από τους γνωστότερους κάβους της Ελλάδας. Είναι επίσης μια από τις πιο άγνωστες γωνιές με μικρά και μεγάλα μυστικά: ένας παράδεισος για τον ταξιδιώτη που θέλει να ανακαλύπτει. Και για τον ταξιδιώτη που θέλει να διαβάζει επίσης…

 

 

 

Καβομαλιάς, Λακωνία, Νεάπολη

 

 

 

Δεν πρέπει να υπάρχει άλλος κάβος στη Ελλάδα που να προκάλεσε τόσο πολύ την φανατσία των ανθρώπων όπως ο Μαλέας. Θαλασσινοί, καπετάνιοι, λογοτέχνες, περιηγητές, έγραψαν πολλές φορές τις εντυπώσεις που τους προκάλεσε το φοβερό ακρωτήριο.

Ο Όμηρος γράφει στην Οδύσσεια «…μα όταν κι αυτός στα μελανά τα πέλαγα έξω βγήκε με τα γοργά καράβια του και στο βουνό Μαλέα κατέβηκε αρμενίζοντας, τότε φριχτό ταξίδι ο Δίας ο βροντόφωνος του ετοίμασε με ανέμους που σφυριχτοί φυσούσαν και κύματα σήκωνα μέσα στην άγρια θάλασσα πελώρια ίσα με όρη..».

 

 

 

 

 

«Άγιος Νικόλαος, Νεάπολη Λακωνίας, Καβομαλιάς, Ζόμπολο, Κύθηρα, Ελαφόνησος Λακωνίας, ταβέρνα Νεράιδα, Πελοπόννησος, Λακωνία»

 

 

 

Ο Στράβων, ίσως περισσότερο απ’ όλους, περιέγραψε την μοιραία αγριάδα του Κάβου με το απόφθεγμα «…Όταν παρακάμψεις τον Μαλέα ξέχασε τους δικούς σου και το σπίτι σου..».

Ο Λαμαρτίνος γράφει «..ονομάζεται τώρα ακρωτήρι του Αγίου Αγγέλου – φόβος και τρόμος για τους Ελληνες ναυτικούς – όπου ο άνεμος φυσάει με τόση ορμή που ρίχνει πέτρες από το βουνό…». Και η Αθηνά Ταρσούλη «…βλοσυρός, μονόχνοτος μελανιασμένος ο φοβερός Μαλέας μας στέλνει μέσα από το σταχτοκίτρινο αντανάκλασμά του τους αφρούς του θυμού του…».

 

 

 

 

Καβομαλιάς, Λακωνία, Νεάπολη

 

 

 

Καβομαλιάς, ναυάγιο, Αγία Μαρίνα

 

Ωραία κείμενα για τον έγραψε ο Γεώργιος Δροσίνης και ο Κώστας Ουράνης, όμως περισσότερο ίσως απ’ όλους αυτός που εμπνεύστηκε από τον Μαλέα και τα χωριά του είναι ο αγαπημένος στα «Λόγια της Πλώρης». Δική του είναι η πιο παραμυθένια ερμηνεία για τις τρομαχτικές φουρτούνες του Καβομαλιά. «…Μωρέ τις φουρτούνες του Καβομαλιά δεν τις κάνουν άνεμοι.. τις κάνουνε στοιχειά…».

 

 

Καβομαλιάς, Αγία Μαρίνα

 

Ετικέτες:, , , ,
  Leave a Reply


δυο + έξι =

© thegreektraveller.com | powered by CreationWeb