Ποιητική και άγνωστη Σκόπελος

By on Απριλίου 7th        0 Comments   /   show comments

 

Η Επισκοπή είναι το πιο ποιητικό και εντυπωσιακό μνημείο της Σκοπέλου! Και από τα πιο ευαίσθητα μνημεία των Σποράδων. Είναι μια εκκλησία γεμάτη αρχαίο υλικό και περιτριγυρίζεται από μια αυλή επίσης σπαρμένη αρχαία και με υπέροχης αισθητικής κτίσματα. Σημείωση: είναι ιδιωτικά όλα αυτά! Και αυτή είναι η ιστορία τους.

 

 Εκείνο το μαγιάτικο απόγευμα γυρίζαμε τις γειτονιές κοντά στην πόλη της Σκοπέλου. Ένας ιδιόμορφος τοίχος μας έκανε περίεργους. Τι να ήταν;

 

Η Επισκοπή ήταν…

 

Μια θαυμάσια παλιά εκκλησία. Ο ψηλός περίβολος της Επισκοπής προκαλεί όντως την περιέργεια: τι να κρύβεται πίσω από τα ψηλά της τείχη;

 

 

 

 

«Σκόπελος, Επισκοπή, Σποράδες, Σκιάθος, Άγιος Κωνσταντίνος, Βόλος, Θεσσαλία»

 

 

 Ο τριώροφος πύργος στα δεξιά της εισόδου θυμίζει μεσαιωνικό πύργο της Ιταλίας και πιθανολογείται ότι ήταν επισκοπική έδρα. Στην πραγματικότητα η Επισκοπή προοριζόταν από τους Ενετούς για φρούριο, τα σχέδια τους όμως ανακόπηκαν ξαφνικά το 1538, όταν εισέβαλε στο νησί, το οποίο κατέστρεψε ολοκληρωτικά, ο Αλγερινός Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, πειρατής που έγινε αρχιναύαρχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έτσι από το ημιτελές φρούριο παραμένουν σήμερα μόνο τα ψηλά τείχη.

 

Η λιθόστρωτη είσοδος οδηγεί στο εκκλησάκι της Παναγίας, θεμελιωμένο στο τέλος του 16ου αιώνα πάνω στα ερείπια δύο προϋπαρχόντων ναών του 1078 και του 7ου αιώνα.Μας είπαν πως αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στις εντοιχισμένες επιγραφές, αλλά και στο αρχαίο ανάγλυφο με την ημερομηνία που κτίστηκε  η βυζαντινή βασιλική και  τρισυπόστατη εκκλησία του 1078, αφιερωμένη στην Παναγία, στον Άγιο Νικόλαο και στους 12 Αποστόλους.

 

Όλα πολύ ωραία…

 

 

 

 

 

«Σκόπελος, Επισκοπή, Σποράδες, Σκιάθος, Άγιος Κωνσταντίνος, Βόλος, Θεσσαλία»

 

 

 

 

 

«Σκόπελος, Επισκοπή, Σποράδες, Σκιάθος, Άγιος Κωνσταντίνος, Βόλος, Θεσσαλία»

 

 

 

Το 1949 αγοράστηκε από τους αδελφούς Δημητριάδη και με την βοήθεια του καθηγητή Ανδρέα Ξυγγόπουλου έγιναν ανασκαφές και αποκαλύφθηκαν ευρήματα που εκτίθενται στον χώρο της Επισκοπής. Η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε το 1964 και δείχνει το μεράκι των ιδιοκτητών, οι οποίοι το συντηρούν μέχρι σήμερα και κατοικούν εκεί. Οι ίδιοι γνωρίζουν το εξαιρετικό ενδιαφέρον του χώρου στον οποίο μένουν και επιτρέπουν την τέλεση μυστηρίων στην εκκλησία, αλλά και την επίσκεψη της.

 

Καθίσαμε λοιπόν μαζί τους στη δροσιά και απολαύσαμε ένα ποιητικό μεσημέρι σε μια από τις πιο τρυφερές γωνιές των Σποράδων.

 

(*) Αν έρθετε πάντως, ανοιχτή θα τη βρείτε οπωσδήποτε στις 23 Αυγούστου, ημέρα εορτασμού της, όπου ο χώρος ανοίγει για αγρυπνία, αλλά διοργανώνεται και πανηγύρι.

 

 

 

 

 

«Σκόπελος, Επισκοπή, Σποράδες, Σκιάθος, Άγιος Κωνσταντίνος, Βόλος, Θεσσαλία»

 

 

 Που βρίσκομαι;

 

Στη Σκόπελο, ένα από τα όμορφα νησιά των  Βορείων Σποράδων. Ο καλύτερος και πιο δημοφιλής τρόπος να φτάσετε εδώ είναι με πλοίο (συμβατικό ή ταχύπλοο) από το Βόλο ή τον Άγιο Κωνσταντίνο (όπου καταλήγετε οδικώς). Ο πιο γρήγορος τρόπος είναι να φτάσετε αεροπορικώς ως την γειτονική Σκιάθο και στη συνέχεια με πλοίο ως τη Σκόπελο.

 

 

Πώς να έρθετε: Από Βόλο και Άγιο Κωνσταντίνο με πλοία της HellenicSeaways  (Λιμεναρχείο Σκοπέλου 24240-22180, Λιμεναρχείο Γλώσσας 24240-33033) 

 

   


Leave a Reply


ένα + = πέντε

© thegreektraveller.com | powered by CreationWeb