Τα αρχαία θέατρα της Ελλάδας είναι πολύ ιδιαίτερα μνημεία. Άλλοτε συνδεδεμένα με ιερές τελετουργίες και άλλοτε όχι, φιλοξένησαν λαμπρές δημιουργίες του ανθρώπινου πολιτισμού, σε αυτά γεννήθηκε το δράμα και οι παραστατικές τέχνες. Τα πιο αγαπημένα μου αρχαία θέατρα βρίσκονται σε μακρινά και έρημα μέρη, είναι γοητευτικά κομμάτια ενός υποβλητικού και συναρπαστικού τοπίου. Μου αρέσει να πηγαίνω σε αυτά και να κάθομαι στη σιωπή, προσπαθώντας να ακούσω ήχους από το χρόνο που πέρασε, να φανταστώ τελετές και παραστάσεις. Ιδού παρακάτω τρία από τα πιο αγαπημένα μου (ναι, είναι κι άλλα πολλά…).
Αρχαίο θέατρο Θορικού
Είναι το πιο αγαπημένο μου θέατρο κοντά στην Αθήνα. Βρίσκεται στο Λαύριο. Όλοι ξέρουν το Λαύριο. Λίγοι όμως το Θορικό. Κι ας περνάνε δίπλα του, οδηγώντας στον κεντρικό δρόμο… Ήταν μια από τις πιο σημαντικές αρχαίες πόλεις της Αττικής, σπουδαίο λιμάνι από όπου έφευγαν πλοία γεμάτα ξυλεία και μεταλλεύματα. Το αρχαίο θέατρο του Θορικού μοιάζει σαν να είναι σε ένα κυκλαδονήσι, ίδια χρώματα, πέτρες, θάμνοι, μυρωδιές, ερημιά. Το ελλειπτικό κοίλο ξαφνιάζει, η ορχήστρα είναι σχεδόν ορθογώνια. Λένε πως είναι το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο, φτιαγμένο τον 6ο π.Χ. αιώνα. Φτιάχτηκε δε στη θέση παλιού λατομείου ασβεστόλιθου, οι παλιές λαξεύσεις έγιναν κερκίδες και διαζώματα. Η θέα του προς τη Μακρόνησο, το Αιγαίο και την άκρη της Αττικής είναι συγκλονιστική!
Αρχαίο Θέατρο Λισού
Σε μια νοτιοδυτική εσχατιά της Κρήτης, μακριά από γνωστές διαδρομές βρίσκεται η αρχαία Λισός, λαμπρή πόλη και λιμάνι, η οποία άκμασε το φημισμένο υδροθεραπευτήριο με το ιαματικό νερό και τον λαμπρό ναό του Ασκληπιού που είχε δημιουργηθεί δίπλα. Το μικρό αρχαίο θέατρο (ή ωδείο) της Λισού ήταν μέρος του Ασκληπιείου και ελάχιστα ξεχωρίζει μέσα στα αγριόχορτα, ωστόσο διακρίνονται μερικές από τις κερκίδες και τα διαζώματα και μέρος από τα παρασκήνια και κτήρια της σκηνής.
Τόσο το θέατρο, τα εκπληκτικά λείψανα του Ασκληπιείου με τα λαμπρά ψηφιδωτά και το εκκλησάκι του Αι Κυρκού (που είναι χτισμένο με αρχαίο υλικό) δημιουργούν έναν από τους υποβλητικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας!
Αρχαίο θέατρο της Θήρας
Η αρχαία Θήρα, στη Σαντορίνη, πρέπει να είχε την ωραιότερη θέα από κάθε άλλη αρχαία πόλη των Κυκλάδων. Χτισμένη στο Μέσα βουνό στα 400 περίπου μέτρα υψόμετρο, η σημαντικότερη πόλη της Σαντορίνης των ιστορικών χρόνων, ιδρύθηκε τον 9 αιώνα π.Χ. από Δωριείς εποίκους που είχαν αρχηγό τον Θήρα. Κατοικήθηκε μέχρι τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους.Το θέατρο της αρχαίας Θήρας κατασκευάστηκε την εποχή των Πτολεμαίων (3ος αι. π.Χ.) σε μια εκπληκτική τοποθεσία με πανοραμική θέα σε όλο το νότιο Αιγαίο. Η πρώτη σκηνή του θεάτρου ήταν ξύλινη Το κοίλο, χτισμένο σε φυσική πλαγιά χωρίζεται με έξι κλίμακες σε πέντε κερκίδες και όταν γέμιζε χωρούσε 1.500 θεατές. Πρέπει να ήταν οι 1.500 πιο αξιοζήλευτες θέσεις θεάτρου στις αρχαίες Κυκλάδες!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.