Αθήνα, Βαρβάκειος αγορά, food tour

Τι να δω τη δεύτερη φορά?

Φτάνεις ταξιδεύοντας στον καινούριο σου προορισμό, κάπου στην Ελλάδα,  για πρώτη φορά. Αρχίζεις να τον ανακαλύπτεις. Και μετά? Ποιες είναι οι δραστηριότητες που θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις για να μάθεις τον τόπο, να πλουτίσεις τις γνώσεις σου και να’χεις μερικές διασκεδαστικές εμπειρίες με την παρέα σου? Όποιος γράφει ταξιδιωτικούς οδηγούς στα παραπάνω πρέπει να απαντήσει πρώτα πρώτα. Και βέβαια θα απαντήσει με τις βασικές επισκέψεις και δραστηριότητες, tours και ημερήσια ταξίδια. Λίγο πολύ γνωστά όλα αυτά.

Εγώ λοιπόν σκέφτηκα τι θα άξιζε να κάνει κάποιος που θα επισκεφθεί ξανά ένα προορισμό. Α, θα μπορούσε να κάνει πιο ψαγμένες δραστηριότητες, πράγματα που θα του χαρίσουν ακόμη πιο αυθεντικές εμπειρίες και γνώση κάποιων μυστικών του τόπου. Ιδού λοιπόν πιο κάτω μερικές δραστηριότητες και επισκέψεις  στην Αθήνα, Κρήτη και Σαντορίνη που δεν είναι απαραιτήτως αυτές που κάνουν όλοι. Είναι όμως μοναδικές εμπειρίες. Ίσως μάλιστα να αξίζει κανείς να τις κάνει την πρώτη φορά που θα φτάσει σε αυτούς τους προορισμούς.

Food tour στην κεντρική αγορά της Αθήνας.

Αθήνα, Βαρβάκειος αγορά, food tour

Γύρω από τη Βαρβάκειο αγορά και το νεοκλασικό της κτήριο του 1886 απλώνεται η κεντρική αγορά τροφίμων της Αθήνας, εδώ χτυπάει η καρδιά της πόλης και εδώ υπάρχουν όλα όσα φροντίζουν τον ουρανίσκο και το στομάχι της. Ένα food tour εδώ είναι ένας συναρπαστικός περίπατος που θα σας γεμίσει γνώσεις για την ελληνική γαστρονομία και την αθηναϊκή κουλτούρα των τροφίμων.

Θα ανακαλύψετε τις γεύσεις στις οποίες αρέσκονται οι Αθηναίοι και θα απολαύσετε μια πλούσια ποικιλία από ορεκτικές γλυκές και αλμυρές τοπικές λιχουδιές και ποτά, συνοδευόμενοι συνήθως από έμπειρους σεφ και γαστρονόμους.

Αθήνα, Βαρβάκειος αγορά, food tour

Από τα σουσαμένια κουλούρια, στα ξηροκαρπάδικα και στα καφενεία του 19ου αιώνα και από την βουερή ψαραγορά στα παλιά τυράδικα του μεσοπολέμου, τους φούρνους, τα μανάβικα και τα αρμένικα παστουρματζίδικα, ένας κόσμος με σπάνια χρώματα, αρώματα, γεύσεις και εικόνες περιμένει να τον ανακαλύψετε

Επίσκεψη στην αρχαία Ελεύθερνα και το συναρπαστικό μουσείο της

Ιδού μια καταπληκτική ημερήσια εκδρομή είτε από το Ηράκλειο, είτε από το Ρέθυμνο. Δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά όμως εδώ ανασκάπτεται ένας από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης!

Ελεύθερνα, Κρήτη, Ρέθυμνο, Μουσείο Ελεύθερνας
Αρχαία Ελεύθερνα

Μέσα και γύρω από μια χαράδρα πνιγμένη στις ελιές και τα κυπαρίσσια απλωνόταν για αιώνες η Ελεύθερνα, μια από τις σπουδαιότερες κρητικές πολιτείες, πλούσια και αυτόνομη, η ύπαρξη της οποίας ανάγεται στα γεωμετρικά χρόνια. Ένα λαμπερό διαμάντι χτισμένο πάνω από μια χαράδρα πνιγμένη στις ελιές και τα κυπαρίσσια όπου για αιώνες (από το 3000 π.Χ. έως το 1500 μ.Χ.) έλαμπε η Ελεύθερνα, μία από τις σπουδαιότερες κρητικές πολιτείες, πλούσια και αυτόνομη.

Το Μουσείο της Ελεύθερνας είναι το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη! Στην έκθεση πρωταγωνιστεί ο Όμηρος και η σχέση του με την Ελεύθερνα, αφού οι ανασκαφές στη μεγάλη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας έδωσαν άφθονα ευρήματα από τους «σκοτεινούς χρόνους», περίοδο που διηγείται ο Όμηρος στα έπη του. Στο Μουσείο ζωντανεύει ο κόσμος της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, η ταφική πυρά του Πατρόκλου και η περιγραφή της ασπίδας του Αχιλλέα.

Ελεύθερνα, Κρήτη, Ρέθυμνο, Μουσείο Ελεύθερνας
Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας

Με το μικρό αλλά εκπληκτικό αυτό μουσείο (έργο ζωής του επί δεκαετίες ανασκαφέα της Ελεύθερνας, Νίκου Σταμπολίδη) δημιουργείται ένας ακόμα φάρος που φωτίζει την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού από την εποχή του Σιδήρου έως τα βυζαντινά χρόνια.

Επίσκεψη στην αρχαία Θήρα

Όλοι όσοι επισκέπτονται τη Σαντορίνη βλέπουν ένα μόνο αρχαιολογικό χώρο, την αρχαία πόλη της Εποχής του Χαλκού, στο Ακρωτήρι. Και χάνουν! Διότι στην  κορφή του Μέσα Βουνού, σε υψόμετρο 396 μέτρα βρίσκεται η πιο φωτογενής αρχαία πόλη του διάσημου νησιού, η αρχαία Θήρα.

Σαντορίνη, Αρχαία Θήρα, Αιγαίο, Κυκλάδες
Αρχαία Θήρα

Η σημαντικότερη πόλη της Σαντορίνης των ιστορικών χρόνων, ιδρύθηκε τον 9 αιώνα π.Χ. από Δωριείς εποίκους που είχαν αρχηγό τον Θήρα. Κατοικήθηκε μέχρι τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους. Με τις ανασκαφές αποκαλύφθηκε η ελληνιστική και ρωμαϊκή φάση (έγιναν μεταξύ 1895-1902 από Γερμανούς και τα νεκροταφεία της ΒΑ και ΒΔ Σελλάδας ανέσκαψε ο Δ.Ζαφειρόπουλος από το 1961-1982).

Σαντορίνη, Αρχαία Θήρα, Αιγαίο, Κυκλάδες
Αρχαία Θήρα

Θα δείτε την Αγορά, στο κέντρο της πόλης (στο βόρειο τμήμα της που είναι ρωμαϊκής εποχής, υπάρχουν στοά και άλλα μνημεία), τη Βασιλική στοά, κτίριο του 1ου αι. π.Χ., το ναό του Διονύσου την περιοχή των ιερών στο νοτιοανατολικό άκρο (του Καρνείου Απόλλωνα, του Ερμή και του Ηρακλή, του Πτολεμαίου κ.α.), το γυμνάσιο εφήβων του 2ου αι. π.Χ. και το θέατρο που κατασκευάστηκε την εποχή των Πτολεμαίων (3ος αι. π.Χ.). Η πανοραμική θέα σε όλο το νότιο Αιγαίο από κάθε γωνιά της αρχαίας πόλης θα σας κόψει την ανάσα!

Social Media