Λένε πως δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα βιβλία που διαβάζουμε ταξιδεύοντας με αυτά που μας ταξιδεύουν. Εγώ φυσικά πάντα τα μπέρδευα και μου πήρε χρόνια για να τα ξεκαθαρίσω. Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι στο ταξίδι είτε διαβάζουν ταξιδιωτικούς οδηγούς ή πράγματα αδιάφορα με το ταξίδι, πχ. Αστυνομική λογοτεχνία και τέτοια. Χωρίς μεγάλο κόπο έφτιαξα την μικρή προσωπική μου λίστα με πέντε βιβλία που αγαπώ να παίρνω στο ταξίδι στην Ελλάδα και να τα ξαναδιαβάζω και να τα ξαναδιαβάζω. Λέω χωρίς μεγάλο κόπο γιατί δεν αναγκάστηκα να διαλέξω. Έχω πολλές τέτοιες λίστες βλέπετε.
«Μάνη & Ρούμελη», Πάτρικ Λη Φέρμορ
Δεν είναι ένα βιβλίο, είναι δυο βέβαια αλλά στη δική μου αντίληψη πρόκειται για δυο τόμους του ιδίου βιβλίου. Είναι ότι ωραιότερο και πληρέστερο έχει γράψει ο «Θεός μου» της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Δεν ταξιδεύω ποτέ στην ηπειρωτική Ελλάδα χωρίς ένα από αυτά μαζί μου. Τα κείμενα του «Πάντυ» μου έφερναν, και εξακολουθούν να μου φέρνουν δάκρυα στα μάτια από συγκίνηση και ζήλεια για την Ελλάδα που γνώρισε.
«Ταξιδιωτικά», Ανδρέας Καρκαβίτσας
Από τα λιγότερο γνωστά βιβλία του μεγάλου μας λογοτέχνη και ο σπουδαιότερος ταξιδιωτικός οδηγός για τα Κράβαρα (μαζί με το «Ζητιάνο» του). Ολόδροσες περιγραφές, σαρδόνιο χιούμορ, αδιόρατη ειρωνεία και εικόνες σαν από χαμένο ντοκιμαντέρ του 19ου αιώνα! Απλώς εκπληκτικό!
«Το ελληνικό καλοκαίρι», Ζακ Λακαριέρ
Ένα από τα βιβλία που με πήραν στο λαιμό τους για πάντα! Η μεταπολεμική Ελλάδα όπως κάνεις δεν έχει γράψει έτσι γι’ αυτήν και που υπάρχει στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και στις ζωγραφιές του Γιάννη Τσαρούχη. Υπέροχες περιγραφές διανθισμένες με τους βαθείς στοχασμούς ενός ένθερμου ελληνιστή. Τα κείμενα για τις περιηγήσεις του στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη είναι υποδείγματα ταξιδιωτικής γραφής. Η συγκίνηση και η ευαισθησία του για την Ελλάδα που ήδη χανόταν αγγίζει σε ορισμένα σημεία ελεγειακά ύψη!
«Η σπηλιά του Πρόσπερου», Λόρενς Ντάρρελ
Χωρίς αυτό το βιβλίο στο σάκο μου κάθε ταξίδι μου Κέρκυρα είναι φτωχό και λίγο. ¨άλλο ένα από τα βιβλία που σημάδεψαν την αντίληψη μου για το πως περιγράφεις ένα τόπο και πως αποτυπώνεις τη συγκίνηση χωρίς να είναι γλυφή. Βέβαια είναι γραμμένοι από το συγγραφέα του «Αλεξανδρινού Κουαρτέτου», η λογοτεχνική του ποιότητα είναι αδιαμφισβήτητη. Οι σκηνές και οι συζητήσεις με τον Κόμη, το Στεφανίδη, το Ζαριάν και τους λοιπούς στα κερκυραϊκά υποστατικά με τις κολώνες και το μαύρο κρασί είναι αλησμόνητες! Όπως όλο το βιβλίο δηλαδή.
«Πρώτες εντυπώσεις από τη Ελλάδα», Χένρι Μίλλερ
¨Ένα σπάνιο τομίδιο και ένα σπάνιο ταξιδιωτικό από έναν σπάνιας οξυδέρκειας συγγραφέα που ευτύχησε να κάνει το ταξίδι στην Ελλάδα συντροφιά με την πιο θαυμαστή παρέα του Ελληνικού μεσοπολέμου (Κατσίμπαλη, Χατζηκυριάκο Γκίκα, Σεφέρη και λοιπούς). Απέραντα τρυφερό σαν τη ματιά ενός παιδιού που ανακαλύπτει τον κόσμο και παράλληλα γεμάτο με τις πυκνές σκέψεις ενός μεγάλου στοχαστή. Η στιγμή της άφιξης στον Πόρο είναι από τα σημαντικότερα κείμενα της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.