Χίος, Βολισσός, Κάστρο Βολισσού, Ανατολικό Αιγαίο

Το κάστρο στη Βολισσό και η σκιά του

Βολισσός, Χίος, Ανατολικό Αιγαίο. Μια μικρή ιστορία από ένα πολύ μεγάλο και ατέλειωτο ακόμα ταξίδι…

Το είδα για πρώτη φορά κάποτε από το φαιό κατάστρωμα μιας φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού. Σταχτιά, πέτρινη φούντα πάνω σε ένα σκούφο από κεραμιδένιες στέγες και φρέσκο χορτάρι. Το κάστρο της Βολισσού, ένα δυνατό μεσαιωνικό απομεινάρι, φύλακας της δεύτερης πιο πλούσιας και μεγάλης η πόλης της Χίου. Και η Βολισσός που κρατάει μέσα στις στρογγυλές της συλλαβές τη μνήμη ενός βαθιά αδικημένου τυφλού βυζαντινού στρατάρχη.

Ο θρύλος, η ιστορία και μια μεταξένια κουβαρίστρα με μύθους θέλουν τον στρατηγό Βελισάριο – αυτόν τον εκπληχτικό στρατιώτη που έπεσε πάνω σε Γότθους, Κουτρίγουρους και λοιπούς εποφθαλμιούντες το αβέβαιο βασίλειο του Ιουστινιανού σαν το βαρύ χέρι ενός αδυσώπητου θεού – εξόριστο από τη δολιότητα μιας κάποιας Θεοδώρας στην ερημιά της Βολισσού, την οποία μόνο ο Θουκυδίδης είχε μνημονεύσει.

Χίος, Βολισσός, Κάστρο Βολισσού, Ανατολικό Αιγαίο
Κάστρο Βολισσού

«Ε ρε κατακαημένε Βελισάριε» σκέφτομαι (μαζί με μερικές κοινοτυπίες για τη γυναικεία πανουργία) χαζεύοντας τα σπιτάκια του χωριού από την τελευταία στροφή, προσπαθώντας να διώξω τη ζάλη από την  οδήγηση στον ελισσόμενο σε όλη την ορεινή Χίο δρόμο.

Φτάσαμε στη Βολισσό

Έξω μυρίζει ψωμί. Μια όμορφη παρηγορητική μυρωδιά. Κάτω από το δημαρχείο ο παλιός φούρνος του χωριού μοσχοβολάει ευλογημένο μύκητα και καπνισμένα λιόκλαρα. «53 χρόνια φούρναρης όχι μόνο 40..» μου λέει γελώντας με μια ψιλή φωνίτσα ο κυρ Γιάννης Κουρούπης, φούρναρης και γνωστός ως «κλώσας» (φωνής ένεκεν).

Χίος, Βολισσός, Κάστρο Βολισσού, Ανατολικό Αιγαίο
Φούρνος Βολισσού

Αγοράζομε μια από τις ζεστές λευκές μισόκιλες ψάρες και βγαίνουμε μασουλίζοντας ηδονικά στα δρομάκια. Αλλοδαποί εργάτες βροντολογάνε στα χαλάσματα, μασουλώντας και αυτοί κρουασάν και λέξεις που κυλάνε σαν φουντούκια απ το στόμα. Ξαναχτίζουν την δοξασμένη μεσαιωνική πόλη του μεταξιού, των βυζαντινών ευγενών. Συμπολίτες εν δυνάμει του Βελισάριου χωρίς να ξέρουν λέξη γι αυτόν.

Σίγουρα…

Χίος, Βολισσός, Κάστρο Βολισσού, Ανατολικό Αιγαίο
Φούρνος Βολισσού

Που βρίσκομαι?

Στη Βολισσό, στη Χίο, στο Ανατολικό Αιγαίο. Ο καλύτερο τρόπος να έρθετε ως εδώ είναι με αεροπλάνο από την Αθήνα. Ο δεύτερος καλύτερος είναι με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Από την πόλη της Χίου θα φτάσετε στη Βολισσό οδικώς.

Social Media