Δελφοί, Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Αράχωβα, Λειβαδιά, Βοιωτία, Στερεά Ελλάδα

Αρχαιολογικό μουσείο Δελφών. Τι όνειρο…

Ξαναγυρίζω στους Δελφούς και την κοιλάδα του Πλειστού σχεδόν κάθε χρόνο. Και ξαναπάω πάντα και στο μουσείο τους. Η ιστορία του μαντείου και του ιερού των Δελφών παρουσιάζεται στο μουσείο αυτό που είναι από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας, αφιερώματα των πιστών στο ιερό κ.α. από τον 8ο π.Χ. αιώνα μέχρι την παρακμή του στα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας.

"Δελφοί, Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Αράχωβα, Λειβαδιά, Βοιωτία, Στερεά Ελλάδα"

Το πρώτο μουσείο στους Δελφούς έγινε το 1903 σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Tournaire, με δωρεά του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού, για να στεγάσει τα ευρήματα της μεγάλης γαλλικής ανασκαφής, που είχε αρχίσει το 1892. Επισκευάσθηκε και επεκτάθηκε το 1935-1936, και σε δυο χρόνια άρχισε η επανέκθεση των αρχαιοτήτων. Το 1958 αποφασίσθηκε πλήρης ανανέωση, σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις περί εκθετικής φιλοσοφίας, που επιβαλλόταν, άλλωστε, και από την απόκρυψη των αρχαίων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.  Τα έργα άρχισαν το καλοκαίρι του 1958, βασισμένα σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού. Το μουσείο απέκτησε δύο νέες αίθουσες, αυτές των μεταλλικών μικροαντικειμένων και του Ηνιόχου, και παράλληλα μετασκευάσθηκαν οι τρεις ήδη υπάρχουσες. Η επανέκθεση των αρχαίων διήρκεσε από το 1960 ως το 1963.

"Δελφοί, Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Αράχωβα, Λειβαδιά, Βοιωτία, Στερεά Ελλάδα"

Η αίθουσα εγκαινιάσθηκε το 1978. Η τελευταία επέκταση και εκσυγχρονισμός του μουσείου ολοκληρώθηκε το 1999. Έγινε ανακαίνιση των υπαρχόντων εκθεσιακών χώρων, αναβάθμιση και κατασκευή νέων εργαστηριακών χώρων, κατασκευή αποθήκης και γραφείων, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, βελτιωτικές επεμβάσεις στο αρχιτεκτονικό κέλυφος του κτηρίου, στη στέγη και στα δάπεδα, κατασκευή χώρων υποδοχής, κυλικείου και πωλητηρίου εντύπων. Παράλληλα, υλοποιήθηκε η επανέκθεση ολόκληρης της συλλογής του μουσείου και έγινε αλλαγή της θέσης των εκθεμάτων σύμφωνα με τη νέα μουσειολογική αντίληψη.

«Δελφοί, Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Αράχωβα, Λειβαδιά, Βοιωτία, Στερεά Ελλάδα»

Στεγάζεται σε ένα ωραίο διώροφο κτήριο 2.270 τ.μ. και εποπτεύεται από τη Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η μόνιμη έκθεσή του καταλαμβάνει 14 αίθουσες, έχει εργαστήριο συντήρησης κεραμικών και μεταλλικών αντικειμένων, καθώς και αποκατάστασης ψηφιδωτού.
Το 2004 έγινε επανέκθεση των ευρημάτων που ήδη υπήρχαν και προστέθηκαν κάποια ακόμη (η πρώτη έκθεση είχε γίνει το 1903 και από τότε άλλαξε μορφή πέντε φορές). Ύστερα από αυτό διαμορφώθηκαν χώροι υποδοχής, κυλικείο, πωλητήριο εντύπων.

«Δελφοί, Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Αράχωβα, Λειβαδιά, Βοιωτία, Στερεά Ελλάδα»

Η μόνιμη έκθεση έχει ως κύριο θέμα την ιστορία του ιερού και του μαντείου και περιλαμβάνει αντικείμενα, που καλύπτουν πολλούς αιώνες – από τα προϊστορικά χρόνια έως την ύστερη αρχαιότητα. Τα περισσότερα είναι προσφορές των πιστών στο ιερό και χρονολογούνται στην περίοδο ακμής του, από την αρχαϊκή έως τη ρωμαϊκή εποχή.

«Δελφοί, Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Αράχωβα, Λειβαδιά, Βοιωτία, Στερεά Ελλάδα»

Η παρουσίασή τους γίνεται αφενός μέσα από το χρονολογικό πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται η ανάπτυξη του ιερού και αφ’ ετέρου με την ανάδειξη συνόλων ευρημάτων με κοινή προέλευση που είναι τοπογραφική (ιερό Αθηνάς Προναίας, αποθέτης Ιεράς οδού) ή κτιριακή (ναός Απόλλωνα, θησαυρός Σιφνίων). Τα εκθέματα έχουν ομαδοποιηθεί σε ενότητες ώστε να μπορεί κανείς να  κατανοήσει τις περιόδους ακμής ή κάμψης του ιερού, την οικονομική ευρωστία των αναθετών, την ταυτότητα των καλλιτεχνικών εργαστηρίων που αναλάμβαναν την παραγωγή κ.α.

Στην έκθεση υπερτερεί η τέχνη της αρχαϊκής εποχής και τα μεταλλικά ή μαρμάρινα αναθήματα. Επίσης, οι μνημειακές συνθέσεις αρχιτεκτονικής και πλαστικής. Ορισμένα εντυπωσιακά ευρήματα εκτίθενται μεμονωμένα, όπως ο περίφημος Ηνίοχος. Η τοποθέτηση των εκθεμάτων καθορίζεται από τις σύγχρονες αρχές της μουσειογραφίας.

«Δελφοί, Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Αράχωβα, Λειβαδιά, Βοιωτία, Στερεά Ελλάδα»

Στις αίθουσες θα δείτε μεταξύ άλλων: εκθέματα σχετικά με τα πρώτα χρόνια πριν από την λατρεία του Απόλλωνα και τους πρώιμους αρχαϊκούς χρόνους, με το σύμπλεγμα των δύο κούρων, το περιεχόμενο του αποθέτη της Ιεράς Οδού, αρχιτεκτονικά στοιχεία του θησαυρού των Σιφνίων με τη ζωφόρο, τις καρυάτιδες, το ανατολικό αέτωμα κ.α. (στην αίθουσα 5) και του ναού του Απόλλωνα (στην αίθουσα 6), τον γλυπτό διάκοσμο του θησαυρού των Αθηναίων (στις αίθουσες 7 και 8), αναθήματα του 5ου αιώνα από τους δυο θησαυρούς του ιερού της Αθηνάς Προναίας, την αίθουσα που είναι αφιερωμένη στην περίφημη θόλο, εκθέματα από τους υστεροελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, τον περίφημο Ηνίοχο, από τα λίγα έργα αρχαίας χαλκοπλαστικής που σώζονται (στην αίθουσα 13, εκτός χρονολογικής σειράς). Στην τελευταία αίθουσα υπάρχουν επιγραφές και πορτρέτα από την περίοδο των ρωμαίων αυτοκρατόρων και άλλα εκθέματα από την περίοδο του τέλους του ιερού και της μετάβασης στο χριστιανισμό.  

Που βρίσκομαι;

Στους Δελφούς, ένα από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Θα έρθετε οδικώς μέσω Εθνικής Οδού ΑθηνώνΛαμίας και στη συνέχεια μέσω ΛειβαδιάςΑράχοβας

Το μουσείο είναι ανοιχτό 08:30-15:00 Τηλέφωνο: 22650 82346, 82313

Social Media