Ξαναγύρισα στο Δίον και στον Όλυμπο πρόσφατα και πέρασα ένα καταπληκτικό Σαββατοκύριακο περιδιαβαίνοντας την φθινοπωρινή Μακεδονική φύση με τα ένδοξα κόκκινα και κίτρινα χρώματα να πλημμυρίζουν τα βουνά και τις ρεματιές. Το Δίον και το αρχαιολογικό του πάρκο κι αυτό ήταν μισοβυθισμένο σε μια γλυκιά μελαγχολία σκεπασμένο με μια κουβέρτα από χρυσά πλατανόφυλλα.
Στο Δίον υπάρχει το ωραιότερο αρχαιολογικό πάρκο της Ελλάδας, ένας υπέροχα σχεδιασμένος αρχαιολογικός χώρος με αρχαία ιερά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά θέατρα, αρχαίους πλακοστρωμένους δρόμους, θέρμες με πισίνες και ψηφιδωτά, ωδείο, ρωμαϊκά σπίτια, επαύλεις και παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Είναι ένα πρότυπο για τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και το φθινόπωρο είναι μια από τις ωραιότερες περιόδους για να τον επισκεφθείτε.
Αξίζει να μείνετε το βράδυ στο Λιτόχωρο και νωρίς το πρωί να κατηφορίσετε στον αρχαιολογικό χώρο. Αυτό σαββατοκύριακο έμεινα ξανά στο αγαπημένο μου Olympus Mediterranean. Ήθελα και να ξαναδώ τον ο φιλόξενο και γενναιόδωρο διευθυντή του ξενοδοχείου και φίλο Γιώργο Παπαμιχαήλ.
Ολόκληρη η περιοχή του αρχαιολογικού πάρκου είναι πνιγμένη στη βλάστηση και μικροί χείμαρροι και τρεχούμενα νερά διασχίζουν τον αρχαιολογικό χώρο δημιουργώντας ένα παραδεισένιο σκηνικό μέσα από το οποίο λάμπουν λευκά τα αρχαία ευρήματα. Χρυσοκίτρινα φύλλα, καστανοπορτοκαλιά πλατάνια και ένας γαλανός ουρανός με ένα μαλακό φως χάριζαν στο Δίον μια σπάνια, δοξαστική λάμψη.
Το Δίον ήταν η ιερή πόλη των Μακεδόνων και απέκτησε μεγάλη λάμψη και φήμη όταν στο θρόνο της Μακεδονίας ανέβηκε ο Αρχέλαος, ο οποίος ίδρυσε στο Δίον σημαντικές γιορτές, τα εν Δίω Ολύμπια. Ο Φίλιππος Β’ μετά από κάθε νικηφόρα εκστρατεία του ερχόταν στο Δίον για να θυσιάσει . Ο Μέγας Αλέξανδρος αφιέρωσε ένα μεγαλοπρεπές σύνολο – φτιαγμένο από το γλύπτη Λύσσιπο – από 25 χάλκινους έφιππους νέους Μακεδόνες. Το 220 π.Χ. ο στρατηγός των Αιτωλών Σκόπας κατέστρεψε το Δίον. Αργότερα οι Μακεδόνες το ξαναέχτισαν και το ξαναστόλισαν με ωραία μνημεία. Οι Ρωμαίοι συνέχισαν εδώ τη λατρεία του Δία και αργότερα δημιούργησαν στο Δίον την μία από τις τέσσερις μεγάλες ρωμαϊκές αποικίες στη Μακεδονία.
Περπατούσα αργά μέσα στα πεσμένα μουσκεμένα φύλλα και στάθηκα για λίγο στο ναό της Δήμητρας να θαυμάσω τα αντίγραφα των αγαλμάτων και την ποιητική τους εικόνα. Ένα ελαφρύ αεράκι μου έφερνε στοργικούς στοχασμούς. Το ιερό της Δήμητρας, από τα αρχαιότερα που έχουν ανασκαφεί τη Μακεδονία, χρονολογείται στον 6ο π.Χ. αιώνα.
Μετά κατηφόρισα στον σημαντικότερο ναό της αρχαίας πόλης.
Ο ναός του Διός Υψίστου είναι η νεότερη σπουδαία ανακάλυψη στο Δίον και αποκαλύφθηκε το 2006. Βρίσκεται ανάμεσα στα ιερά της Δήμητρας και της Ίσιδας και είναι ένα λαμπρότατο οικοδόμημα με στοές και υπέροχη διακόσμηση (ψηφιδωτό με λευκό ταύρο κλπ). Ανακαλύφθηκε σχεδόν ακέραιο το ολόσωμο άγαλμα του Δία πλαισιωμένο από μαρμάρινους αετούς. Ο ναός είναι εντυπωσιακός, μέσα σε πυκνή βλάστηση και λουλούδια που μοσχοβολάνε.
Στο Δίον λατρέυτηκαν οι Αιγυπτιακές θεότητες και εδώ βρίσκεται ένα από τα ωραιότερά τους ιερά. Αναμφίβολα ένα από τα πιο όμορφα σημεία του αρχαιολογικού πάρκου είναι το ιερό της Ίσιδας: είναι πλημμυρισμένο με νερό και τα κτίρια αναδύονται μέσα από την υγρή βλάστηση.
Σταματάω μπροστά στο άγαλμα της Ίσιδος Τύχης που αστράφτει στο πρωινό φως πάνω από μια μαρμάρινη δεξαμενή με ακίνητο νερό. Η ιστορία της Ίσιδας είναι μια λυπημένη ιστορία καθώς ο κακός θεός Σεθ σκότωσε τον αγαπημένο της Όσιρη και εκείνη πάντα θα θρηνεί γι αυτό. Χωρίς να παραλείπει βέβαια να στέλνει τις ευεργετικές βροχές στους πιστούς της.
Μια σπάνια βίδρα του ποταμού βόσκει αμέριμνη στο παχύ γρασίδι μπροστά στο άγαλμα της Ιουλίας Φουγιανής Αλεξάνδρας. Μια λυγερόκορμη Ρωμαία αρχόντισσα μετράει το χρόνο μέσα από τα νερά και τις καλαμιές, κοιτώντας πάνω από τις χρυσές λεύκες τον θείο Όλυμπο.
Βαθιά ανάσα… Οι μυρωδιές του φθινοπώρου με ζαλίζουν…
Ακριβώς απέναντι από τα ιερά βρίσκεται η αρχαία πόλη. Αν έρθετε εδώ αξίζει να την δείτε και αυτή.
Από τη μεριά της αρχαίας πόλης του Δίου θα περπατήσετε στον παλιό δρόμο με τις ανάγλυφες ασπίδες και τους θώρακες, θα δείτε την έπαυλη του Διονύσου με τα ψηφιδωτά και βέβαια τις μεγάλες θέρμες του Δίου, τα εντυπωσιακά λουτρικά συγκροτήματα που κτίστηκαν το 200 μ.Χ. Παρατηρήστε τα υπόκαυστα (το σύστημα δηλαδή με το οποίο διοχετευόταν ο ζεστός αέρας που ζέσταινε το πάτωμα τους τοίχους και τις αίθουσες) και θαυμάστε το υψηλότατης τέχνης ψηφιδωτό, στο δάπεδο του λουτρού, όπου απεικονίζονται οι Νηρηίδες καθώς τις αρπάζουν οι Τρίτωνες.
Ο ήλιος πύρωσε τη μέρα και ανέβηκα στο αρχαιολογικό μουσείο. Πολύ αγαπημένο μου το έχω ξαναγράψει και εδώ.
Μην παραλείψετε να το δείτε! Λάμπει μετά την τελευταία του ανακαίνιση (ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2008) και στο ισόγειο θα θαυμάσετε μια εκπληκτική συλλογή γλυπτών (αγάλματα, ανάγλυφα, επιτύμβιες στήλες, αρχιτεκτονικά μέλη κλπ), όπως και αυτά που αποκαλύφθηκαν στο ιερό του Διός Υψίστου (σε ξεχωριστή αίθουσα). Στον πρώτο όροφο θα δείτε μεταξύ άλλων την σπάνια αρχαία ύδραυλι, ένα πνευστό – κρουστό – υδραυλικό μουσικό όργανο και άλλα γλυπτά και τμήματα των ψηφιδωτών από κτίρια του αρχαίου Δίου.
Στάθηκα μπροστά στα πεύκα και χάζεψα για ώρα τον χαριτωμένο κήπο του Μουσείου με τις επιτύμβιες στήλες. Νοιώθω όπως και στον Κεραμεικό της Αθήνας. Επισκέπτης στο πάρκο της μνήμης, στον τόπο του «μη με λησμόνει»…
Αυτό φαίνεται πως ψιθυρίζουν τα λόγια πάνω στο μάρμαρο….Ο Σαβίνος, η Νικάνδρα….Μνησάμενοι Θανάτου…
Μελαγχόλησα γλυκά…Ξεχάστηκα…
Ο φίλος μου ο Βασίλης με φωνάζει. Θα ανέβουμε στη Βροντού να συναντήσουμε τους ορειβάτες του Ολύμπου.
Η ζωή, σκέφτομαι, είναι πάντα πιο δυνατή…
Πάμε…
Πού βρίσκομαι;
Στο Δίον και στο Λιτόχωρο, στην κεντρική Μακεδονία στους πρόποδες του θεϊκού Ολύμπου. Η ωραία κωμόπολη βρίσκεται σχεδόν δίπλα στην εθνική οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Και έτσι φτάνετε άνετα και γρήγορα! Το αρχαιολογικό πάρκο απέχει μόλις 6 χλμ. από το Λιτόχωρο.
(Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός 08:30-15:00, τηλ. 23530 41671, το Μουσείο είναι ανοιχτό 08:30-15:00, τηλ. 23510 53206).
Που να μείνετε;
Το ξενοδοχείο Olympus Mediterranean βρίσκεται στο Λιτόχωρο, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία. Είναι αναμφίβολα η κορυφαία πρόταση διαμονής στην θρυλική κωμόπολη και ο ορισμός της πολυτελούς διαβίωσης στην «πύλη» του Ολύμπου. Η διακόσμηση ακολουθεί νεοκλασικές γραμμές και αποπνέει κομψότητα και πολυτέλεια. Τα 23 δωμάτια και σουίτες είναι άνετα και ευρύχωρα, έχουν όλα ξεχωριστά χρώματα στο ντεκόρ και ανάλογους ιδιαίτερους συνδυασμούς επίπλων και υφασμάτων, ενώ στα μπάνια υπάρχουν και υδρομασάζ.
Το αγαπημένο μου 306 δεν είναι το μεγαλύτερο αλλά… ο καθείς και οι προτιμήσεις του. Η θέα από τα μπαλκόνια του με αφήνει πάντα άφωνο (το να απολαμβάνω εκεί το πλουσιότατο πρωινό μου είναι μια από τις σπουδαίες χαρές αυτής της ζωής). Το προσωπικό προσπαθεί πολύ και το σέρβις κρατιέται σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα γι αυτό εξάλλου το ξενοδοχείο έχει φανατικούς φίλους. Την επόμενη φορά που το πρόγραμμα μου θα είναι πιο χαλαρό θα δοκιμάσω και την χαριτωμένη εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα με το υδρομασάζ και τη σάουνα. Η εμπειρία του να μένεις εδώ αποκαλύπτει ένα άλλο, πολύ ιδιαίτερο Λιτόχωρο, σαγηνευτικό και απολαυστικό.
Περισσότερες πληροφορίες για το ξενοδοχείο και τις υπηρεσίες του θα βρείτε στον επίσημο ιστότοπο εδώ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.