Θέατρο Διονύσου, Ακρόπολη, Αθήνα

Περιδιαβαίνοντας το αρχαιότερο θέατρο…

… το οποίο είναι το αρχαίο θέατρο του Διονύσου που  βρίσκεται στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης, στην Αθήνα φυσικά.

Θέατρο Διονύσου, Ακρόπολη, Αθήνα
Θέατρο Διονύσου

Κατηφόριζα με κάποιους φίλους από την Κίνα την Ακρόπολη όταν ο ξεναγός τους μας οδήγησε σε ένα παράπλευρο μονοπάτι. Η ζέστη είχε ανέβει πολύ και η δροσιά που έριχναν τα κυπαρίσσια και τα λιγοστά πεύκα ήταν παραπάνω από επιθυμητή.

Σε πέντε λεπτά βρισκόμασταν στο το αρχαιότερο απ’ όλα τα γνωστά θέατρα του κόσμου. Έτσι λένε οι μελετητές.
Λένε επίσης πως εδώ γεννήθηκε το αρχαίο Ελληνικό δράμα. Εδώ  ,σ’ αυτό το θέατρο παρουσίασαν για πρώτη φορά – τον 5ο π.Χ. αιώνα – τα έργα τους οι τέσσερις σημαντικότεροι ποιητές της αρχαιότητας, ο Αισχύλος, ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής και ο Αριστοφάνης. Κάθισα στη δροσιά των κυπαρισσιών στη νότια πλευρά και περίμενα τους φίλους μου να τελειώσουν την ατελείωτη φωτογράφηση.

Θέατρο Διονύσου, Ακρόπολη, Αθήνα
Θέατρο Διονύσου

Περιεργάστηκα λίγο το προσκήνιο. Το στολίζει μια ζώνη από απίθανα αγάλματα, ανάγλυφα και λοιπά γλυπτά. Λένε πως είναι σκηνές από τη ζωή του Διονύσου θεοί ήρωες, τέτοια πράγματα.

Το θέατρο ήταν μέρος του σημαντικού Ιερού του Διονύσου, όπου λατρευόταν ο Διόνυσος Ελευθερεύς , γιατί η λατρεία του είχε έρθει από τις Ελευθερές της Βοιωτίας στα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα. Βέβαια το θέατρο που βλέπουμε σήμερα είναι το απομεινάρι από τις παρεμβάσεις της ρωμαϊκής εποχής. Η ωραία σκηνή με τις μαρμάρινες πλάκες  σήμερα δεν θυμίζει την αρχική του 5ου π.Χ. αιώνα η οποία ήταν μάλλον χωμάτινη.

Θέατρο Διονύσου, Ακρόπολη, Αθήνα
Θέατρο Διονύσου

Κι άλλοι  τουρίστες κατηφόρισαν  προς το θέατρο του Διονύσου. Ένας μάλιστα ανέβηκε πάνω στα μάρμαρα που στήριζαν την σειρά των αγαλμάτων και άρχισε να απαγγέλλει κάτι στα ρώσικα. ΟΙ φύλακες έτρεξαν να τον μαζέψουν, με διαθέσεις διόλου ευγενικές.

Σκέφτηκα πως να, ξαναζωντάνεψε το θέατρο μετά τόσους αιώνες. Εκεί που ο αυτοδιορισθείς ρήτωρ ανέβηκε μάλιστα βρισκόταν το λεγόμενο Βήμα του Φαίδρου, ένα λογείο που έχτισε τον 5ο μ.Χ. αιώνα ο ομώνυμος Αθηναίος άρχοντας.
Κι αυτός ανέβαινε και ρητόρευε επίσης.

Περιττό να σας πω ότι οι Κινέζοι φίλοι μου δεν έπαψαν να φωτογραφίζουν το συμβάν…

Εγώ πάλι όχι….

Θέατρο Διονύσου, Ακρόπολη, Αθήνα
Θέατρο Διονύσου

Που βρίσκομαι;

Το αρχαίο θέατρο του Διονύσου βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης, στην Αθήνα. Στην γειτονιά ενός από τους διασημότερους αρχαιολογικούς  τόπους του πλανήτη!

Social Media