Η Αιδηψός, η λουτρόπολη της Βόρειας Εύβοιας άκμασε πολλές φορές στη διάρκεια των αιώνων. Κάποτε βέβαια η καημένη η Αιδηψός είχε χαρακτηριστεί ως τόπος απωλείας, Σόδομα τουλάχιστον. Και Γόμμορα μαζί. Βλέπετε οι φανατικοί των πρωτοχριστιανικών αιώνων δεν συμπαθούσαν τον κοσμοπολιτισμό…
Τα σκεφτόμουν όλα αυτά κάνοντας μια βόλτα στην προκυμαία κάτω από το λαμπρό ξενοδοχείο «Θέρμαι Σύλλα». Ήταν μια φθινοπωρινή Κυριακή, με ψιχάλες και μολυβένιους ουρανούς.
Ένα ζευγαράκι απολάμβανε τα ζεστά νερά που χύνονταν στα καστανοκόκκινα βράχια της ακτής. Σαν το Δευκαλίωνα και την Πύρρα δηλαδή. Η μυθολογία αναφέρει πως εδώ κατέφυγαν ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα μετά τον κατακλυσμό που προκάλεσε ο Δίας, και η Ήρα τους συμβούλεψε να λουστούν στα θερμά νερά των πηγών για να κάνουν πολλά και γερά παιδιά: μετά από λίγο γέννησαν τον Έλληνα, γενάρχη των Ελληνικών φυλών.
Από την αρχαιότητα η Βόρεια Εύβοια ήταν γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο χάρη στα λουτρά της Αιδηψού που αναφέρονταν σε κείμενα του Πλούταρχου, ενώ ο Αριστοτέλης προσπάθησε να δώσει επιστημονική εξήγηση στο θέμα των ιαματικών νερών. Ο Στράβωνας συνδέει την Αιδηψό με τη λατρεία του Ηρακλή που θεωρείται πως εδώ ανακτούσε τις δυνάμεις του μετά από κάθε άθλο. Ηρακλέους Θερμά τα έλεγαν τότε και λένε πως τα έφτιαξε η Θεά Αθηνά, ώστε ο ήρωας – τον οποίο συμπαθούσε – να απολαμβάνει το καρδαμωτικό του λουτρό.
Στα ελληνιστικά χρόνια, την εποχή του Αντίγονου, ανακαλύφθηκε στην Αιδηψό μια κρύα πηγή. Οι στρατηγοί του Αντίγονου εντυπωσιάστηκαν – οι πηγές ήταν συνήθως θερμές – και έψαξαν να δουν αν το κρύο νερό είχε ιαματικές ιδιότητες. Και είχε. Όποιος έπινε δε πλήρωνε και συγκεκριμένη ταρίφα. Και δόστου πιόμα ο κοσμάκης… Είχε δεν τόσο σουξέ η πηγή αυτή της Αιδηψού ώστε από την κατανάλωση … κάποτε στέρεψε!
Μεγάλη ακμή γνώρισε η λουτρόπολη στα ρωμαϊκά χρόνια (100 π.Χ.-100 μ.Χ.) και ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας, που υπέφερε από ποδάγρα, δημιούργησε εδώ τις πρώτες θέρμες και διοργάνωνε συμπόσια. Περνούσε δε αρκετό καιρό στα … σπα της ρωμαϊκής Αιδηψού. Από την πόλη πέρασαν και άλλοι αυτοκράτορες όπως ο Αδριανός, ο Mάρκος Αυρήλιος, καθώς και ο Μέγας Κωνσταντίνος. Άπαντες για spa και wellness.
Η ακμή των λουτρών εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ μεγάλη. Ήταν η πιο κοσμοπολίτικη φάση της Αιδηψού στην αρχαιότητα. Σκέφτομαι το γιορτές, συμπόσια, όργια, παραστάσεις και τελετές γνώρισε αυτή η ήσυχη ακτή. Έφτασαν ως εμάς δε ωραίες περιγραφές από αυτά τα επικά πάρτι και ιδιαίτερα τα μενού τους. Στα οποία φυσικά πρωταγωνιστούσαν τα νόστιμα φρέσκα ψάρια του Ευβοϊκού και τα λαχταριστά θαλασσινά του τόπου.
Όμως με τα χρόνια αυτά τέλειωσαν. Μια νέα θρησκεία επικράτησε η οποία καθόλου δεν γούσταρε τον ρωμαϊκό κοσμοπολιτισμό και την ευζωία που γνώρισε η Αιδηψός. Τα λουτρά παρατήθηκαν, η πόλη ερήμωσε, τα κτήρια κατέρρευσαν… Η Αιδηψός παρήκμασε, και μέρος της με τα χρόνια καταπλακώθηκε από τις λάσπες και τις προσχώσεις της ακτής.
Ε, δεν ήθελε και πολύ… Η αμορφωσιά και ο θρησκευτικός φανατισμός γέννησαν ένα σωρό θρύλους για την χαμένη πόλη. Πολλοί είπαν πως εδώ ήταν με τα Σόδομα και τα Γόμορρα ή ακόμη και η Βαβέλ. Υπήρχε δε για αιώνες ιστορίες μιας γυναικούλας που πέτρωσε βλέποντας την καταρρέουσα πόλη, μια ιστορία ακριβώς καρμπόν με αυτή για την γυναίκα του Λωτ. Δηλαδή καθώς η πόλη χανόταν από τις αμαρτίες και την ακόλαστη ιστορία της η Ζαχαρούλα (ή εν λόγω περίεργη κυρούλα του τοπικού θρύλου) γύρισε να δει πίσω φεύγοντας και –ναι, σωστά καταλάβατε… – πέτρωσε σαν στήλη άλατος. Άλλη μια τιμωρία στην Αιδηψό…
Το ψιλόβροχο δυνάμωσε αλλά οι λουόμενοι δεν πτοούνται όπως βλέπω στην παραλία όπου μικροί ζεστοί ιαματικοί καταρράκτες πέφτουν μέσα στο πρασινωπό κρυστάλλινο νερό της θάλασσας.
«Σόδομα η Αιδηψός…» Ω… πόσο κωμικό…
Όχι για όλους…
Οι θρησκομανείς εξάλλου δεν έχουν χιούμορ…
Που βρίσκομαι;
Στην Αιδηψό, στη βόρεια Εύβοια. Ο καλύτερος και γρηγορότερος τρόπος να έρθετε είναι οδικώς μέσω Εθνικής Οδού και του πορθμείου Αρκίτσας – Αιδηψού. Ο ωραιότερος τρόπος είναι να έρθετε μέσω Χαλκίδας – Αγίου Ιωάννη Ρώσου – Λίμνης – Ροβιών διασχίζοντας εκπληκτικά ορεινά τοπία, καταλήγοντας σε μια ωραία παραλιακή διαδρομή.
Διαμονή
Η καλύτερή σας επιλογή είναι αναμφίβολα το ξενοδοχείο Thermae Sylla (http://www.thermaesylla.gr), το καλύτερο ξενοδοχείο ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.