Διάβαζα τον Δροσίνη από παιδί. Κι ακόμη τον διαβάζω και όχι μόνο από νοσταλγία. Την τελευταία φορά που ταξίδευα στη Βόρεια Εύβοια είδα σε ένα ήσυχο χωριό τον «πύργο» του, ένα από τα σπίτια που έζησε στην ταξιδεμένη του ζωή. Αυτή είναι η ιστορία του. Σαν φόρος τιμής στα μαθητικά μου διαβάσματα, συντροφιά σπουδαία και της ενήλικης ζωή μου…
Μέσα στο χωριό Γούβες ανάμεσα στα παλιά σπιτάκια υψώνεται ο καλύτερα διατηρημένος πύργος στην Βόρεια Εύβοια και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικώς μνημεία του νησιού. Είναι ένα τούρκικο πυργόσπιτο διώροφο, με δύο κυλινδρικές πυργοειδείς προεκτάσεις, που δημιουργούν ένα μοναδικής αισθητικής σύνολο.
Τον πύργο έχτισε την δεκαετία του 1810 ο Ιμπραήμ Αγάς των Γουβών. Αρχιμάστορας ήταν ο σκλάβος Αχμέτ, ο οποίος μετά το πέρας της ανέγερσης, όπως λένε οι θρύλοι, αφέθηκε ελεύθερος. Ο Ιμπραήμ όμως γενικά είχε φήμη αιμοσταγούς δυνάστη και πολλοί θρύλοι του χωριού μιλούν για ανεξίτηλα αιματοβαμμένα σημάδια στους τοίχους του πύργου, ίχνη από κάποια τραγικά θύματά του, για στοιχειά και άλλα τέτοια τρομαχτικά.
Μετά την απελευθέρωση ο πύργος απέκτησε μια πιο ειρηνική και λυρική ιστορία αφού συνδέθηκε με τον μεγάλο έλληνα λογοτέχνη και ποιητή Γεώργιο Δροσίνη, καθώς ο παππούς του Κωνσταντίνος Πετροκόκκινος αγόρασε τον πύργο των Γουβών το 1833 και ο ποιητής έζησε τα νεανικά του χρόνια εδώ.
Ο Δροσίνης πέρασε στις Γούβες πολλά καλοκαίρια της ζωής του και έγραψε εδώ μερικά από τα καλύτερά του ποιήματα. Εδώ εμπνεύστηκε τα νεανικά του βιβλία: «Το βοτάνι της αγάπης», «Διηγήματα των αγρών και των πόλεων», «Αγροτικές επιστολές», «Λαογραφικά επαρχίας Ιστιαίας». Συνδέθηκε επίσης με αισθηματικό δεσμό με την Ευμορφία Κόλλια. Αργότερα έμαθε ότι την πάντρεψαν στα ξένα με το ζόρι με τον πλούσιο ξυλέμπορο Αργύριο Βασιλάκο από τις Γούβες κι εκείνη πέθανε από μαρασμό…
Μετά την οικογένεια Δροσίνη το κτήριο πέρασε στην ιδιοκτησία του ιερέα του οικισμού Σταύρου Παπαϊωάννου και συνέχεια στους απογόνους του. Σήμερα ανήκει στο δήμο Αρτεμισίου και φιλοξενεί μια μικρή ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή Η συλλογή περιλαμβάνει αγροτικά εργαλεία, οικιακά σκεύη και μικροέπιπλα στον πρώτο όροφο, ενώ στον δεύτερο όροφο βρίσκεται το γραφείο του ποιητή Δροσίνη, το καπέλο του, και διάφορα αναμνηστικά, βραβεία για το έργο του κλπ.
Στον δεύτερο όροφο βρίσκεται επίσης ο καλός οντάς του πύργου, με πλήθος υφαντά και φλοκάτες ενώ η θέα από τα παράθυρα του στο πέλαγος είναι έξοχη.
Τίποτε δὲν ἄλλαξε ἀπ᾿ τὸ σπίτι σου
κι ἀπ᾿ τὸ δρόμο κι ἀπ᾿ τὴ γειτονιά.
Μόνον ἡ παλιὰ βρυσούλα στέρεψε
στὴν ἀντικρινή σου τὴ γωνιά…
Που θα έγραφε και ο Δροσίνης…
Που βρίσκομαι;
Στο χωριό Γούβες, στη Βόρεια Εύβοια. Ο καλύτερος τρόπος να έρθετε είναι μέσω Εθνικής Οδού – Αρκίτσας – πορθμείο Αιδηψού – Ιστιαίας. Το χωριό βρίσκεται μετά το γνωστό παραθαλάσσιο χωριό Πευκί. Η λαογραφική συλλογή και ο πύργος είναι ανοικτά το καλοκαίρι 9:00-13:00 & 17:00-21:00, και το χειμώνα σε συνεννόηση με το Δήμο Αρτεμισίου τηλ. 22260 40650.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.