Ύδρα, Αργοσαρωνικός

Αμυγδαλωτό στην Ύδρα

Η Σαμπρίνα είναι κινέζα. Η κυρία Άννα όχι. Είναι Υδραίισσα.

Η Σαμπρίνα είναι κόρη του πιο διάσημου τραγουδιστή της Κίνας. Η κυρία Άννα κάνει τα πιο διάσημα αμυγδαλωτά της Ύδρας.

Συνόδευσα πρόσφατα την Σαμπρίνα και την οικογένειά της σε ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι στην Ύδρα. Εκεί η Σαμπρίνα θέλησε να κάνει ένα εξίσου ειδικό δώρο. Να φτιάξει αμυγδαλωτά με την κυρία Άννα Τσαγκάρη και να τα προσφέρει στους γονείς της.

Ύδρα, Αργοσαρωνικός

Το εργαστήρι της κυρίας Άννας βρίσκεται στο πίσω μέρος του ζαχαροπλαστείου Τσαγκάρη. Μια ανάσα από το απερίγραπτης γραφικότητας λιμάνι της Ύδρας.

Η κυρία Άννα με όλο το χαμόγελο των 82 χρόνων της ετοίμασε μικρά βουναλάκια από καθαρισμένη αμυγδαλόψιχα. Η Σαμπρίνα ακολουθούσε. Την εξής διαδικασία.

Τα αμυγδαλωτά είναι δυο λογιών , ψημένα και βρασμένα. Στα πρώτα η αμυγδαλόψιχα αλεσμένη στη μηχανή του κιμά ζυμώνεται με σιμιγδάλι και ροδόνερο, πλάθεται σε αχλαδόσχημα γλυκίσματα και ψήνεται στο φούρνο. Μετά πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη. Στη βρασμένη εκδοχή η ζύμη της αμυγδαλόψιχας αργοψήνεται σε μαρμίτα με ροδόνερο μετά απλώνεται σε πλατιά ταψιά να κρυώσει, πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη και κόβεται σε μικρές τετράγωνες μπουκίτσες.

Ύδρα, Αργοσαρωνικός

Η κυρία Άννα με τη σιγουριά των 50 χρόνων στη δουλειά φτιάχνει μικρά γευστικά διαμάντια. Η Σαμπρίνα προσπαθεί. Τα δικά της γλυκά είναι λίγο ζαβά. Όλοι γελάμε, λερωμένοι με ζάχαρη άχνη. Παντού μοσχομυρίζει πικραμύγδαλο.

Ύδρα, Αργοσαρωνικός

Η κυρία Άννα μας στέλνει ένα μεγάλο χαμόγελο. Τρώμε αμυγδαλωτά. Είναι τα πιο γνωστά γλυκά στις ναυτικές πολιτείες του Αργοσαρωνικού και του Μυρτώου. Γιατί τα έπαιρναν μαζί τους οι ναυτικοί, αφού άντεχαν καιρό (δεν έχουν ούτε γάλα, ούτε βούτυρο, ούτε αυγά για να χαλάσουν).

Ύδρα, Αργοσαρωνικός

Κατηφορίζουμε  το παλιό καλντερίμι προς το λιμάνι.Η Σαμπρίνα έχει βάλει τζαζ – Blossom Dearie για την ακρίβεια – στο smartphone. Νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα με το απόγευμα του Ιούνη στο λιμάνι της Ύδρας. Η Σαμπρίνα ζει στη Νέα Υόρκη, σπουδάζει κινηματογράφο και λατρέυει τον Woody Allen.

Τζαζ, Ύδρα και πικραμύγδαλο. Κάπως έτσι ξεκινάει μια ταινία υποθέτω…

Ύδρα, Αργοσαρωνικός

Που βρίσκομαι;
Στην Ύδρα, σε ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά νησιά. Βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου και ο γρηγορότεροσ τρόπος να έρθεις ως εδώ είναι με τα σύγχρονα ταχύπλοα της γραμμής από τον Πειραιά. Ο ωραιότερος τρόπος είναι οδικώς ως το Μετόχι (στις ακτές της Πελοποννήσου, πριν την Ερμιόνη) και μετά με σκάφος (υπολογίστε πως στην Ύδρα δεν υπάρχουν ούτε δρόμοι ούτε αυτοκίνητα). Το ζαχαροπλαστείο Τσαγκάρη βρίσκεται  κοντά στην κεντρική αγορά, στην οδό Οικονόμου.

Social Media