Καλιακούδα, Καρπενήσι, ορεινή διαδρομή, Δολιανά, Πανταβρέχει

Στη φωλιά της Καλιακούδας

Η Καλιακούδα είναι πουλί.

Η Καλιακούδα του τίτλου δεν είναι πουλί. Είναι βουνό. Ένα ωραίο βουνό στην Ευρυτανία. Η φωλιά της είναι ένα καταφύγιο και η χωμάτινη διαδρομή ως εκεί είναι θαυμάσια. Ένα έξοχο off road!

Η Καλιακούδα είναι βουνό μάλλον ομαλό και χωρίς έντονο ανάγλυφο. Εκτείνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιοχής της Ποταμιάς και έχει υψόμετρο 2.098 μ. Η διαδρομή που οδηγεί στο καταφύγιο διασχίζει τρομερά δάση , έχει μήκος 10 χλμ. και ξεκινά από το Μεγάλο Χωριό.

Καλιακούδα, Καρπενήσι, ορεινή διαδρομή

Θα ξεκινήσετε από την είσοδο του Μεγάλου Χωριού όπου βρίσκονται οι πινακίδες, μία εκ των οποίων δείχνει αριστερά προς Στουρνάρα. Θα την ακολουθήσετε και στην επόμενη διακλάδωση θα κατευθυνθείτε και πάλι αριστερά στο χωματόδρομο προς Λακκώματα. Θα ανηφορίσετε ανάμεσα στα έλατα και σε 3,2 χλμ. θα προσπεράσετε τη δεξιά διακλάδωση που οδηγεί στον Προφήτη Ηλία του Μεγάλου Χωριού.

Το έδαφος είναι πετρώδες και μοιάζει στέρεο, ωστόσο στις στροφές τα τρεχούμενα νερά δημιουργούν δύσκολα περάσματα με νεροφαγώματα και πεσμένους βράχους, γι αυτό οδηγείτε με σύνεση. Σε 2 χλμ. περίπου θα συναντήσετε διακλάδωση αριστερά, η οποία οδηγεί έπειτα από 11 περίπου δύσκολα χιλιόμετρα κάπου ανάμεσα στα χωριά Ανιάδα και Μουζίλο, αλλά εσείς θα συνεχίσετε δεξιά και σύντομα θα εμφανιστεί η – συνήθως χιονισμένη – κορυφή της Καλιακούδας.

Καλιακούδα, Καρπενήσι, ορεινή διαδρομή

Οδηγείτε ανάμεσα στα πυκνά έλατα που σας κρύβουν τη θέα προς την Ποταμιά. Σε 1 περίπου χλμ. θα δείτε δεξιά διακλάδωση η οποία κατευθύνεται στην πηγή Κρύα Βρύση και την κορυφή Πύργος (ή Βολιμιού Πύργος όπως τον αναφέρουν οι χάρτες). Την προσπερνάτε αυτή τη διασταύρωση.

Το ίδιο θα κάνετε και στην επόμενη αριστερή διχάλα σε ακόμη 700μ. Στις τελευταίες στροφές τα δέντρα χαμηλώνουν και σας αφήνουν να απολαύσετε την ωραία θέα προς την Ποταμιά και το βουνό Χελιδόνα.
Σε αυτό το κομμάτι που έχει βράχια από πάνω του, σύμφωνα με τους ντόπιους, συσσωρεύεται χιόνι το οποίο κάθε 10-15 χρόνια δημιουργεί χιονοστιβάδα το χιόνι της οποίας απλώνεται στην πλαγιά και δεν λιώνει πριν από τον Αύγουστο.

Καλιακούδα, Καρπενήσι, ορεινή διαδρομή

Σε 700 μ. θα συναντήσετε δεξιά σας μία βρύση με ποτίστρα όπου αξίζει να σταματήσετε και να απολαύσετε το εξαιρετικό  νερό της. Η συνέχεια της διαδρομής προσφέρει ωραία θέα για 1 χλμ. ακόμη οπότε περνάτε δίπλα από μια στάνη και πάνω από την πηγή της Μαλακάσας (που πολλοί χάρτες λανθασμένα δείχνουν ως Κρύα Βρύση) κι αμέσως φτάνετε στα Λακκώματα. Εδώ βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας, η βρύση και το μνημείο της περίφημης μάχης της Καλιακούδας. Ένα τοπίο πανέμορφο κάτω από την επιβλητική κορυφή της Καλιακούδας και με θέα στη Χελιδόνα.

Στις 28 Αυγούστου 1823, εδώ στα Λακκώματα, Έλληνες πολεμιστές προσπάθησαν να εμποδίσουν τους Τούρκους για να μην περάσουν στο Μεσολόγγι, όμως ηττήθηκαν. 150 Έλληνες χάθηκαν μεταξύ των οποίων οι οπλαρχηγοί Ζυγούρης, Τζαβέλλας και Νικολιός Κοντογιάννης. Από την μεριά των Τούρκων ο στρατός του επικεφαλής Μουσταή Πασά της Σκόδρας έχασε 2.000 άντρες.

Καλιακούδα, Καρπενήσι, ορεινή διαδρομή

Αφήστε τα λυπητερά όμως και κοιτάξτε το υπέροχο πανόραμα. Μπροστά σας τώρα ξεδιπλώνονται δύο δρόμοι: ο αριστερός περνάει τον αυχένα στα 1.350 μέτρα υψόμετρο και οδηγεί στην Ανιάδα ή τα Ψιανά, εσείς θα ακολουθήσετε τον δεξιό και αμέσως θα περάσετε τις κατασκηνώσεις της Καλιακούδας. Θεωρούνται εξαιρετικές και σύμφωνα με τους ντόπιους πολλοί στέλνουν τα παιδιά τους εδώ για να …σκληραγωγηθούν, καθώς οι διακοπές περιλαμβάνουν περπατήματα στις κορυφές των βουνών, στο φαράγγι Πανταβρέχει και άλλες τραχείς δραστηριότητες!

Στη διακλάδωση στα 500 μ. θα στρίψετε δεξιά κι αμέσως θα δείτε μπροστά σας το οργανωμένο καταφύγιο. Ευθεία ο δρόμος οδηγεί έπειτα από μόλις 4 χλμ. δίπλα στην κορυφή της Καλιακούδας (και συνεχίζει προς το χωριό Στουρνάρα (πρώην Δολιανά), αλλά το χειμώνα δύσκολα θα καταφέρετε να τον διασχίσετε με αυτοκίνητο. Από εκεί και κάτω ξεκινάει το φαράγγι του Πανταβρέχει.

Καλιακούδα, Καρπενήσι, ορεινή διαδρομή

Που βρίσκομαι;

Το βουνό Καλιακούδα βρίσκεται στην Ευρυτανία, στα νότια από το Καρπενήσι. Φθάνετε φυσικά οδικώς στο Καρπενήσι και συνεχίζετε προς Μονή Προυσού ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο της Ποταμιάς. Από το Μεγάλο Χωριό θα πιάσετε το χωματόδρομο που αναβαίνει στο βουνό. 

Social Media