Καστάνιτσα, Πάρνωνας, Κυνουρία, Τσακωνιά, Αρκαδία, Πραστός, Μεγάλη Αικατερίνη, Ποτέμκιν, Πολύδροσο, Βαμβακού, Γεράκι, Πλατανάκι, Πελοπόννησος

Η Μεγάλη Αικατερίνη στον Πάρνωνα

Τι σχέση έχει η ζωηρή τσαρίνα και αιώνια αγαπημένη του μεγάλου στρατηγού Γκριγκόρι Ποτέμκιν με το ωραίο βουνό της Αρκαδίας? Το έμαθα στην Καστάνιτσα, το ωραίο χωριό στο βουνό.

Είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Λάμπει κατάλευκο μέσα στα καστανοδάση, θυμίζοντας ότι ανέκαθεν ήταν χωριό ασβεστάδων. Ο ασβέστης της Καστάνιτσας ήταν φημισμένος από πολύ παλιά, αλλά σήμερα το πολύ ένα καμίνι να συνεχίζει την παλιά τέχνη. Τα 250 περίπου σπίτια του χωριού σχηματίζουν ένα γοητευτικό λαβύρινθο απλωμένο στην πλαγιά τριγυρισμένο από καταπράσινες ρεματιές με έλατα, καστανιές και πλατάνια.

Όλα τα σπιτάκια είναι πετρόκτιστα (τα περισσότερα είναι έργα Λαγκαδιανών μαστόρων) και ασπρισμένα με ασβεστόλασπη. Οι στέγες από σταχτοπράσινο σχιστόλιθο, οι καμάρες, τα τόξα και οι μικρές λουλουδιασμένες αυλές δίνουν ένα πολύ ρομαντικό τόνο στο χωριό. Στη νότια άκρη του οικισμού υπάρχει ο παλιός ερειπωμένος πύργος του Καψαμπέλη, ένα αμυντικό κτίσμα της Τουρκοκρατίας. Ολόγυρα υπάρχουν και πολλά εντυπωσιακά πυργόσπιτα, πολλά από τα οποία έχουν πάνω από τρεις αιώνες ηλικία!

Ο αξιόλογος ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος του 1780 έχει περίτεχνο ρωσικό τέμπλο, δώρο της τσαρίνας Αικατερίνης της Μεγάλης προς επιφανή Καστανιτσιώτη της Οδησσού! Αυτός ήταν ο Ηλίας Μάνεσης, αξιωματούχος της Μεγάλης Αικατερίνης, λέγεται δε αλλού πως ο ίδιος χρηματοδότησε την κατασκευή του τέμπλου, το οποίο φτιάχτηκε στην Οδησσό και μεταφέρθηκε στην μακρινή Καστάνιτσα για να διακοσμήσει το ναό. Δώρο ή μη το ρωσικής τεχνοτροπίας τέμπλο διατηρεί τη μνήμη της ιστορικής Τσαρίνας, στα χρόνια της οποίας η Χερσόνησος της Κριμαίας έγινε μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Πάρνωνας, Λεωνίδιο, Αρκαδία, Άστρος Κυνουρίας, Τρίπολη, ψαροντούφεκο
Τοπίο του Πάρνωνα, κοντά στην Καστάνιστα

Η Καστάνιτσα –όπως προδίδει και το όνομά της– είναι τριγυρισμένη από δάση με καστανιές οι οποίες παράγουν πάνω από 300 τόνους κάστανα το χρόνο. Στα δάση γύρω από το χωριό εκτός από καστανιές, υπάρχουν και πολλά έλατα τα οποία οι Καστανιτσιώτες πουλούν στην αγορά των Χριστουγέννων (είναι καλλιεργήσιμα και κόβονται κατ έτος περίπου 3000 δέντρα).  Η πλατεία του χωριού είναι μικρή, αλλά γραφικότατη, και οι άνθρωποι λίγοι αλλά φιλόξενοι. Οι ιδανικές γωνίες για να φωτογραφηθεί το χωριό είναι αμέτρητες και πολύ βολικές. Είναι ίσως το πιο φωτογενές χωριό της Αρκαδίας και ένα από τα αρχαιότερα της Κυνουρίας – σύμφωνα μάλιστα με γραπτά κείμενα το αρχαιότερο χωριό της Τσακωνιάς

Πάρνωνας, Λεωνίδιο, Αρκαδία, Άστρος Κυνουρίας, Τρίπολη, ψαροντούφεκο
Από την Καστάνιστα στην καρδιά του βουνού

Εξερεύνηση

Με βάση την Καστάνιτσα μπορείτε να κάνετε μερικές θαυμάσιες διαδρομές στα φανταστικά δάση του Πάρνωνα. Αν θέλετε να κινηθείτε σε ασφαλτόδρομους αξίζει να κάνετε τη διαδρομή προς Βαμβακού Πολύδροσο και να συνεχίσετε νότια προς Καλλιθέα και Γεράκι. Αν δεν σας τρομάζουν οι λάσπες και τα χιόνια μπείτε να ακολουθήσετε τους δασικός δρόμος από την Καστάνιτσα προς Άγιο Βασίλειο και Πλατανάκι ή να πιάσετε τον φανταστικό χωματόδρομο που καταλήγει στο χωριό Πραστός ένα από τα ομορφότερα της Κυνουρίας με θαυμάσια αρχιτεκτονική και δύο ενδιαφέρουσες βυζαντινές εκκλησίες.

Social Media