Μέτσοβο, Κατώγι Αβέρωφ, Οινοποιείο, Πίνδος, Ήπειρος

Ένα φωτογενές κατώγι

Μου αρέσει η κουλτούρα του κρασιού. Μου αρέσουν και τα οινοποιεία. Όμως όταν κατέβηκα εκεί που φτιάχνεται ένα από τα πιο δημοφιλή καλά ελληνικά κρασιά – για το θρυλικό «Κατώγι Αβέρωφ» λέγω, στο Μέτσοβο, στην Ήπειρο – ειλικρινά εντυπωσιάστηκα. Πόσο ενδιαφέρον και πόσο σύγχρονο! (και μια καλή ευκαιρία για μερικές λαμπερές φωτογραφίες).

Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο
Οινοποιείο Αβέρωφ, Μέτσοβο

Πριν κατέβω η Ελένη Μπίσσα από τον αγαπημένο μου ξενώνα «Κατώγι Αβέρωφ» (ο οποίος επικοινωνεί υπογείως με το οινοποιείο) μου έδειξε μια μικρή έκθεση προσωπικών αντικειμένων του Ευάγγελου Αβέρωφ και κομμάτια από τις συλλογές του (αρχαία νομίσματα, αγγεία, όπλα κλπ). Μια ωραία πρώτη γεύση γι αυτό που ακολούθησε…

Κατεβαίνω. Δροσιά. Τα κελάρια δεν έχουν μόνο κρασί. Έχουν απλωμένη ανάμεσα τα βαρέλια και τους σκιερούς διαδρόμους την ιστορία του. Την ιστορία του κρασιού που οραματίστηκε ο μετσοβίτης ευπατρίδης Ευάγγελος Αβέρωφ.

Περπατώ ανάμεσα στα δρύινα βαρέλια, μέσα στις πυκνές μυρωδιές του κρασιού που κοιμάται μέσα τους και ανακαλύπτω εικόνες ήχους από μια σπουδαία οινική αφήγηση.

Ήταν ο Αβέρωφ που ανακάλυψε σε ένα παλιό κατάστιχο του 1723 ότι οι αμπελώνες του Μετσόβου έδιναν 50.000 μπουκάλια κρασί! Και το ανακάλυψε μια εποχή που το Μέτσοβο κρασί δεν έφτιαχνε.

Έτσι ξεκίνησε το 1950 να ξαναζωντανέψει τον αμπελώνα στο  Γίνιετς, εκεί στις πλαγιές των μετσοβίτικων βουνών. Είναι αρκετά ψηλά εδώ οι αμπελώνες. Για τη ακρίβεια οι αμπελώνες της εταιρείας εδώ  είναι οι πιο ορεινοί της Ελλάδας!

Εδώ, σε αυτούς τους αμπελώνες πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Ελλάδα το cabernetsauvignon. Η οινοποίηση αρχικά γινόταν στο Κατώγι του σπιτιού της Βασιλοαρχόντισσας (ιστορικό μετσοβίτικο αρχοντόσπιτο). Βλέπω τις παλιές φωτογραφίες από εκείνο τα κατώγι να προβάλλονται μεγάλες και φωτεινές ανάμεσα στα βαρέλια. Να, ο Αβέρωφ μεταγγίζει εδώ το κρασί με ξύλινη κανάτα…

Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο
Οινοποιείο Αβέρωφ, Μέτσοβο

Ναι, ξέρω σε οινοποιείο είμαι αλλά νοιώθω την ίδια ζεστασιά όπως σε μια κινηματογραφική αίθουσα. Προβολές παντού, μουσική, ήχοι, ομιλίες, ντοκουμέντα, άρωμα του μύκητα της ζύμωσης. Μάλλον καλύτερα από σινεμά είναι (εκεί λείπει το οινικό εσάνς…).

Φτάνω στο διάφανο διάδρομο με τα μπλε ελεκτρίκ φώτα! Ε, πείτε μου έχετε δει πιο ασυνήθιστη εικόνα οινοποιείου; Θαύμα! Ένα μπράβο οπωσδήποτε στην Μαίρη Κουμανταροπούλου που είχε την όλη αρχιτεκτονική επιμέλεια.

Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο
Οινοποιείο Αβέρωφ, Μέτσοβο

Ενθουσιάστηκα! Διάβασα. Άκουσα. Μύρισα. Ε, καιρός να δοκιμάσω κάτι. Ας σταθώ στο πολύ ατμοσφαιρικό wine bar. Που βρίσκεται εδώ στα δροσερά υπόγεια, περιστοιχισμένο από παλαιές γυάλινες φιάλες παρατεταγμένες σαν ένα μεθυσμένο στράτευμα. Όλα γυαλίζουν. Όλα είναι απλά.  Μπορώ να έχω ένα ποτήρι «Κτήμα Αβέρωφ» παρακαλώ?

Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο
Οινοποιείο Αβέρωφ, Μέτσοβο

 Που βρίσκομαι;

Το οινοποιείο βρίσκεται στο Μέτσοβο, ένα από τα πιο δημοφιλή ορεινά χωριά της Ελλάδας. Ο συντομότερος τρόπος να έρθεις εδώ είναι μέσω Εγνατίας Οδού (είτε μέσω Ιωαννίνων, είτε μέσω Βέροιας).

Social Media