Μονεμβασιά, Καβομαλιάς, Λογοτεχνία, Ακρωτήριο Μαλέας, Ανδρέας Καρκαβίτσας, Λαμαρτίνος

Η λογοτεχνία του Καβομαλιά

Είναι ένας από τους γνωστότερους κάβους της Ελλάδας. Είναι επίσης μια από τις πιο άγνωστες γωνιές με μικρά και μεγάλα μυστικά: ένας παράδεισος για τον ταξιδιώτη που θέλει να ανακαλύπτει. Και για τον ταξιδιώτη που θέλει να διαβάζει επίσης…

Καβομαλιάς, Λακωνία, Νεάπολη
Αγία Ειρήνη Καβομαλιά

Δεν πρέπει να υπάρχει άλλος κάβος στη Ελλάδα που να προκάλεσε τόσο πολύ την φαντασία των ανθρώπων όπως ο Μαλέας. Θαλασσινοί, καπετάνιοι, λογοτέχνες, περιηγητές, έγραψαν πολλές φορές τις εντυπώσεις που τους προκάλεσε το φοβερό ακρωτήριο.

Ο Όμηρος γράφει στην Οδύσσεια «…μα όταν κι αυτός στα μελανά τα πέλαγα έξω βγήκε με τα γοργά καράβια του και στο βουνό Μαλέα κατέβηκε αρμενίζοντας, τότε φριχτό ταξίδι ο Δίας ο βροντόφωνος του ετοίμασε με ανέμους που σφυριχτοί φυσούσαν και κύματα σήκωνα μέσα στην άγρια θάλασσα πελώρια ίσα με όρη..».

«Άγιος Νικόλαος, Νεάπολη Λακωνίας, Καβομαλιάς, Ζόμπολο, Κύθηρα, Ελαφόνησος Λακωνίας, ταβέρνα Νεράιδα, Πελοπόννησος, Λακωνία»
Ζόμπολο

Ο Στράβων, ίσως περισσότερο απ’ όλους, περιέγραψε την μοιραία αγριάδα του Κάβου με το απόφθεγμα «…Όταν παρακάμψεις τον Μαλέα ξέχασε τους δικούς σου και το σπίτι σου..».

Καβομαλιάς, Λακωνία, Νεάπολη
Αγία Ειρήνη Καβομαλιά

Ο Ο Λαμαρτίνος γράφει «..ονομάζεται τώρα ακρωτήρι του Αγίου Αγγέλου – φόβος και τρόμος για τους Ελληνες ναυτικούς – όπου ο άνεμος φυσάει με τόση ορμή που ρίχνει πέτρες από το βουνό…». Και η Αθηνά Ταρσούλη «…βλοσυρός, μονόχνοτος μελανιασμένος ο φοβερός Μαλέας μας στέλνει μέσα από το σταχτοκίτρινο αντανάκλασμά του τους αφρούς του θυμού του…».

Καβομαλιάς, ναυάγιο, Αγία Μαρίνα
Το ναυάγιο της Αγίας Μαρίνας
Καβομαλιάς, Αγία Μαρίνα
Καβομαλιάς

Ωραία κείμενα για τον Καβομαλιά έγραψε ο Γεώργιος Δροσίνης και ο Κώστας Ουράνης, όμως περισσότερο ίσως απ’ όλους αυτός που εμπνεύστηκε από τον Μαλέα και τα χωριά του είναι ο αγαπημένος Ανδρέας Καρκαβίτσας στα «Λόγια της Πλώρης». Δική του είναι η πιο παραμυθένια ερμηνεία για τις τρομαχτικές φουρτούνες του Καβομαλιά. «…Μωρέ τις φουρτούνες του Καβομαλιά δεν τις κάνουν άνεμοι.. τις κάνουνε στοιχειά…».

Social Media