Αρχαία Κίρρα, Ιτέα, Δελφοί

Τα Φόκλαντ, η Κίρρα κι οι Δελφοί μαζί!

Ο τίτλος είναι ολίγον σουρρεαλιστικός βέβαια. Αλλά έχει λίαν αληθινή διάσταση. Είναι η ιστορία ένός άγνωστου αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται στη γειτονιά των Δελφών και δίπλα στο ακρογιάλι της Ιτέας. Και τα Φόκλαντ που κολλάνε; Ιδού…

Το μεσημέρι εκείνο βρισκόμουν δίπλα στη θάλασσα μετά από οκτώ ημέρες χαρτογράφηση στον Παρνασσό και τα φοβερά του δάση. Έψαχνα δε την αρχαία Κίρρα. Ή εν πάσει περπτώσει ότι έχει μείνει από αυτή.

Η σύγχρονη Κίρρα βρίσκεται ανατολικά της Ιτέας αλλά σήμερα οι δύο οικισμοί είναι σχεδόν ενωμένοι. Στη θέση που βρίσκεται το σημερινό χωριό Κίρρα υπήρχε η σπουδαία ομώνυμη αρχαία πόλη η οποία βρισκόταν σε μεγάλο ανταγωνισμό με τους Δελφούς για την κοιλάδα του Πλειστού και τον έλεγχό της. Ήταν λένε η αρχαιότερη πόλη της Φωκίδας

Αρχαία Κίρρα, Ιτέα, Δελφοί
Λειψανα μεσαιωνικού πύργου στην Κίρρα

Ο Δεκαετής Πόλεμος για το μαντείο των Δελφών τελείωσε το 590 π.Χ. και τότε η Δελφική Αμφικτιονία κατέστρεψε την Κίρρα. Η πόλη ξαναστήθηκε και εξελίχθηκε σε στρατηγικής σημασίας λιμάνι, επίνειο των Δελφών και της Αμφισσας, όπου έδεναν τα καράβια που μετέφεραν τους επισκέπτες του διάσημου Μαντείου. Η Κίρρα, που σύμφωνα με την παράδοση κτίστηκε από Κρήτες εμπόρους στις εκβολές του Πλειστού ποταμού, αποτελούσε το μοναδικό λιμάνι πρόσβασης στους Δελφούς.

Αρχαία Κίρρα, Ιτέα, Δελφοί
Το μισοβυθισμένο λιμάνι της Κίρρας

Η ίδρυσή της Κίρρας χάνεται στα βάθη της ιστορίας, αλλά τα ανασκαφικά ευρήματα βεβαιώνουν την ύπαρξη οικισμού από το 3.000 π.Χ.

Σύμφωνα με τον Παυσανία περιβαλλόταν από ένα πανίσχυρο τείχος, διέθετε άρτιες λιμενικές εγκαταστάσεις, ναυπηγεία, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, υδραγωγεία, ναούς του Απόλλωνα, της Αρτέμιδος και της Λητούς, ενώ ήταν και κοσμημένη με αγάλματα υπερφυσικού μεγέθους.

Η αρχαία Κίρρα καταστράφηκε –πιθανότατα- από δυνατό σεισμό το 740 μ.χ. Στην σύγχρονη Κίρρα – η οποία χτίστηκε μετά το 1870 και αρχικά λεγόταν Ξεροπήγαδο – έχουν απομείνει ελάχιστα ερείπια που θυμίζουν την άλλοτε παντοδύναμη πόλη, όπως  ο χώρος των αρχαίων νεωρίων μπροστά από την μεγάλη πλατεία Εμποροπανήγυρης, τα μισοβυθισμένα υπολείμματα του τείχους δίπλα στο λιμάνι και ο γκρεμισμένος μεσαιωνικός πύργος που πιθανότατα λειτουργούσε ως φάρος και ήταν χτισμένος με υλικό από το αρχαίο λιμάνι.

Αρχαία Κίρρα, Ιτέα, Δελφοί
Λειψανα μεσαιωνικού πύργου στην Κίρρα

Αφού με κόπο βρήκα όλα τα παραπάνω έφτασα τσακισμένος και πεινασμένος στον μεσαιωνικό πύργο.

Το είδα. Τον φωτογράφισα. Και είδα πάνω από τις αρχαίες πέτρες την πινακίδα «Ψαροταβέρνα Τα Φόκλαντ»! Ναι. Αλήθεια. Τα Φόκλαντ στην Κίρρα. Τα Φόκλαντ δίπλα στους Δελφούς! Ω… μα τον Απόλλωνα αυτό ήταν ανήκουστο, απίθανο, άριστο (και πολύ αστείο εδώ που τα λέμε…).

Κάθισα στα τραπεζάκια των «Φόκλαντ» και διάλεξα ένα ολόφρεσκο μπακαλιάρο για να μου τον ψήσουν στα κάρβουνα.

Φύσαγε ένας γλυκός νοτιάς που με ζάλιζε απαλά.

Μέχρι να ψηθεί το ψάρι μου και ανάμεσα σε δυό ποτήρια μπύρα έμαθα πόθεν προέκυψε ο τίτλος «Φόκλαντ».

Το όνομα προήλθε από ένα αστείο γεγονός. Όταν πρωτοάνοιξε η ταβέρνα μια γειτόνισσα είπε στον ιδιοκτήτη τον Κυριάκο: «Όπως ήρθαν οι Άγγλοι στα Φώκλαντ μού’ ρθες και συ εδώ». Μεταξύ σοβαρού και αστείου τον ένοιωσε ως εισβολέα!

Και άθελά της έγινε νονά της πιο διάσημης ψαροταβέρνας στην Κίρρα!

Αν περάσετε ποτέ από εκεί θα φάτε φρέσκο ψάρι στη σκιά ενός μεσαιωνικού πύργου, ακριβώς  εκεί που πιθανώς οι άνθρωποι έτρωγαν φρέσκο ψάρι χιλιάδες χρόνια πρίν.

Στην Κίρρα βέβαια.

Όχι στα Φόκλαντ…

 

Αρχαία Κίρρα, Ιτέα, Δελφοί

Που βρίσκομαι;

Η Κίρρα βρίσκεται πολύ κοντά στους διάσημους Δελφούς και διπλα ακριβώς στην Ιτέα. Ο καλύτερος και συντομότερος τρόπος να έρθετε εδώ είναι οδικώς μέσω Αράχωβας και Δελφών, ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο.

Social Media