Κίσαβος, Βελίκα, Μελιβοία, Θεσσαλία

Trekking στον Κίσαβο

Οδηγώντας στους χωματόδρομους του Κίσαβου έβλεπα πολύ συχνά τις καλές σηματοδοτήσεις των μονοπατιών του βουνού. Και έλεγα ότι, θα πρέπει να περπατήσω κάποιο από αυτά. Εύκολο έδειχνε.

Tα μονοπάτια εδώ, στον Κίσαβο, είναι γενικά στρωτά και εύκολα (όπως και το γενικώς ομαλό ανάγλυφο του βουνού) και χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Ένα από τα πιο γνωστά και διάσημα μονοπάτια είναι αυτό που ανεβαίνει από τη Σπηλιά και το καταφύγιο στην κορυφή του βουνού. Το είδα ψηλό και ζόρικο, είχε κάτι αλλόκοτα βαριά σύννεφα και είπα να το αφήσω για την άλλη φορά (μαζί με το ωραίο μονοπάτι ανάμεσα στα χωριά Μεταξοχώρι και Ανατολή).

Το άλλο διάσημο και πολύ περιποιημένο μονοπάτι είναι η διαδρομή στο ρέμα της Βελίκας, στη Μελίβοια το οποίο περπάτησα και πολύ το ευχαριστήθηκα. Το περπάτημα στον Κίσαβο είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε σε βάθος τα εξαιρετικά τοπία του βουνού: λίγος κόπος αλλά μεγάλη απόλαυση.

Ιδού μερικές πληροφορίες αν θέλετε να έρθετε κι εσείς. Για να επιλέξετε τη διαμονή σας στην περιοχή δείτε εδώ.  

Κίσαβος, Βελίκα, Μελιβοία
Περπατώντας στο ρέμα της Βελίκας

Μονοπάτι Μελιβοία – Βελίκα (Ρέμα Βελίκας)

Το μονοπάτι ξεκινάει λίγο έξω από τη Μελιβοία και είναι επαρκώς σηματοδοτημένο σε όλο του το μήκος. Φυσικά προτιμήστε την κατάβαση (ξεκινήστε πρωί με τη δροσούλα)  και δώστε ραντεβού με τους φίλους σας στη θάλασσα. Υπολογίστε περίπου 2 -2,5 ώρες, ανάλογα τον βηματισμό και τις στάσεις. Γενικά είναι εύκολο και δεν θα ταλαιπωρηθείτε καθόλου.

Το μονοπάτι περνάει μέσα από την καρδιά της ρεματιάς διασχίζοντας υπέροχα τοπία με δάση από πλατάνια καρυδιές καστανιές και πυκνές φτέρες. Το καλοκαίρι και νωρίς το φθινόπωρο το νερό είναι λιγοστό αλλά ούτως η άλλως δεν θα μπείτε μέσα αφού υπάρχουν πολλά καλόγουστα ξύλινα γεφυράκια.

Παγόδες, παγκάκια, ξύλινα τραπεζάκια και πηγές θα βρείτε σε πολλά σημεία της διαδρομής ενώ αναμφίβολα το highlight του μονοπατιού είναι ο μικρός καταρράκτης με τη λιμνούλα που σχηματίζει και τους ωραίους γκριζοπράσινους λείους βράχους.

Κίσαβος, Βελίκα, Μελιβοία
Καταρράκτης στο ρέμα της Βελίκας

Το αρνητικό είναι ότι το μονοπάτι είναι πολύ δημοφιλές και οι φυσιολάτρες (οι πλέον αναίσθητοι εξ αυτών) φροντίζουν να αφήνουν τα πολύχρωμα σκουπίδια τους ειδικά στα πλατώματα που σταματούν για ξεκούραση. Δυστυχώς και οι ντόπιοι ασχημονούν με τη σειρά τους στην παραδεισένια ρεματιά (βρήκαμε ως και ελαστικό τρακτέρ πεταμένο μέσα!). Η αγάπη για τον τόπο στην Ελλάδα τελικά είναι μια πολύ παρεξηγημένη υπόθεση.

Μερικά από τα τα σημεία με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η βρύση στη θέση Πασιά, ο χώρος αναψυχής κοντά στην Τσουβαλα (όπου θα βρείτε κι άλλη βρύση με νερό), ο καταρράκτης ακριβώς μετά, και άλλες βρύσες και πηγές στις θέσεις Κήπος – Δαυλί και Τσιόκανο. Στο τέλος το μονοπάτι συναντάει την άσφαλτο κια σε λίγο φτάνετε στη θάλασσα, όπου και το τέλος της διαδρομής δίπλα στο καφέ Σπιτικό. Καιρός και παγωμένους καφέδες και σνακς!

Κίσαβος, Βελίκα, Μελιβοία
Παιχνίδια στο ρέμα της Βελίκας

Κίσαβος, Βελίκα, Μελιβοία
Περπατώντας στο ρέμα της Βελίκας

Που βρίσκομαι;

Στον Κίσαβο, ένα πολύ όμορφο βουνό της Θεσσαλίας, που βρίσκεται δίπλα στον διάσημο Όλυμπο και στο εξίσου διάσημο Πήλιο. Για να φτάσετε στη Μελιβοία (απ όπου θα ξεκινήσετε το μονοπάτι)  θα ακολουθήσετε την εθνική Οδό ΑθηνώνΘεσσαλονίκης ως τον κόμβο της Αγιάς και από εκεί θα ανεβείτε με επαρχιακούς και επαρκώς σηματοδοτημένους ασφαλτόδρομους στο βουνό. Για οργανωμένες δραστηριότητες στο βουνό πατήστε εδώ.

Social Media