Το πρώτο μου “Τοπ Δεν” το έγραψα στο πρώτο μου βιβλίο, για το Άγιον Όρος (εκδόσεις Road). Έκτοτε ακολούθησαν κι άλλα σε βιβλία, οδηγούς και άρθρα ποικίλα. Η Κύθνος είναι ένα νησί που αληθινά λατρεύω και βαθιά αγαπώ. Το έχω χαρτογραφήσει με μοτοσικλέτα και τα τελευταία χρόνια πηγαίνω πολύ συχνά με σκάφος (δικό μου και ετέρων καπεταναίων). Το μικρό αυτό «Τοπ Δεν» της Κύθνου είναι το δικό μου –κατά Jacques Lacarriere νοούμενον – «ερωτικό» λεξικό του νησιού.
Παναγία του Νίκους
Δεν πρέπει να χάσετε το περπάτημα ως την Παναγία του Νίκους, μια από τις ομορφότερες κυκλαδίτικες εκκλησίες (υμνημένη και από τον Οδυσσέα Ελύτη, στον “Μικρό Ναυτίλο”). Είναι το καθολικό της βυζαντινής Μονής Παναγία “Νικοποιός”. Ένας θρύλος λέει ότι εδώ είχε μεταφερθεί στα χρόνια της Αλώσεως από την Κωνσταντινούπολη η περίφημη εικόνα της Παναγίας Νικοποιού και ότι από εδώ την έκλεψαν οι Ενετοί κατακτητές για να την τοποθετήσουν στον Άγιο Μάρκο της Βενετίας όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα. Σήμερα στην Παναγία του Νίκους γίνεται τον Δεκαπενταύγουστο ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού (και από τα διασημότερα των Κυκλάδων). Το περπάτημα ως εκεί θα σας χαρίσει υπέροχες εικόνες από τα γυμνά αγροτικά τοπία της ενδοχώρας της Κύθνου.
Χώρα Κύθνου
Δεν πρέπει να χάσετε τη βόλτα στη Χώρα, έναν από τους ομορφότερους κυκλαδίτικους οικισμούς του Αιγαίου, με κάτασπρα σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια, ασβεστωμένους τοίχους, λουλουδιασμένες αυλές και πολλές μικρές εκκλησίες και ανεμόμυλους. Διατηρεί πολύ καλά την Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τα καλντερίμια, τα στεάδια, (στοές) τα πέτρινα σπίτια. Να δείτε το ναό του Αγίου Σάββα που χρονολογείται από το 1613 και έχει το οικόσημο της οικογένειας Gozadini, η οποία κατείχε την Κύθνο στα χρόνια του μεσαίωνα.
Λουτρά
Δεν πρέπει να παραλείψετε να κάνετε θερμά ιαματικά λουτρά. Στο χωριό Λουτρά φυσικά. Στο γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό υπάρχουν ιαματικές πηγές με θειούχα, αλατούχα και σιδηρούχα νερά και λειτουργεί υδροθεραπευτήριο από το 19ο αιώνα! Tους λαξευτούς μαρμάρινους λουτήρες του υδροθεραπευτηρίου είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο Όθωνας και η Aμαλία! Το κτήριο των λουτρών είναι το παλιό «Ξενία» της Κύθνου και είναι σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλερ. Εξ αιτίας των θερμών πηγών η Κύθνος λέγεται και Θερμιά (παλιότερα λεγόταν μόνο Θερμιά).
Ερημικές αμμουδιές
Δεν πρέπει να χάσετε το κολύμπι σε μερικές από τις ομορφότερες αμμουδιές του Αιγαίου (είναι καμιά 65αριά σε όλο το νησί!).Σημειώστε οπωσδήποτε τον Άγιο Δημήτριο (οι γύρω ερημικοί όρμοι είναι απολύτως εκπληκτικοί), Μαρτινάκια., Καλό Λιβάδι , Αντώνηδες, Γαϊδουρόμαντρα, Σι Μου Σι, Σκύλου, Φλαμπούρια, Άγιος Στέφανος. Στην περιοχή των Λουτρών θα κολυμπήσετε στις παραλίες Σχοινάρι, Μαρουλά, Καβουροχέρι, Ποτάμια, Μικρά Ποτάμια, Σαράντου και Άγιου Σώστη. Οι αμμουδεροί ερημικοί όρμοι της Κύθνου είναι το δώρο των αυθεντικών περιηγητών του νησιού (και των καπεταναίων φυσικά…).
Δρυοπίδα
Δεν πρέπει να παραλείψετε να εξερευνήσετε τη Δρυοπίδα. Είναι ένας εξαιρετικά γραφικός οικισμός, γεμάτος στενά δρομάκια, ασβεστωμένα πεζούλια, στε(γ)άδια, και μικρά κυβικά σπιτάκια τα οποία όμως διαφέρουν από τους άλλους κυκλαδίτικους οικισμούς αφού είναι διώροφα και σκεπασμένα με κεραμίδι! Κοντά στο χωριό υπάρχει το σπήλαιο “Καταφύκι”, ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας, με πολύ πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.