μονή Δαδιού, Παρνασσός, Αμφίκλεια, Τιθορέα, Δαδί

Οι αμαρτωλοί στο κρεβάτι

Σε εκείνο το ταξίδι στον Παρνασσό οδηγούσαμε όλη μέρα μέσα στα χιόνια. Μάρτης άγριος… Ωραίες διαδρομές, φανταστικά τοπία και αναμμένο καλοριφέρ στο τζιπ. Όταν φτάσαμε στη μονή Δαδιού όμως, πάνω από την Αμφίκλεια βγήκε ένας ήλιος ναααα… Ε, βγήκαμε κι εμείς να δούμε το μοναστήρι και να ξεμουδιάσουμε λίγο.

μονή Δαδιού, Παρνασσός, Αμφίκλεια
Προς Μονή Δαδιού καταχείμωνο…

Η μονή Δαδιού λέγεται έτσι από το Δαδί, το κοντινότερο χωριό, το Δαδί που σήμερα δεν είναι χωριό αλλά κωμόπολη και λέγεται Αμφίκλεια.

Η μονή είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου, αλλά οι Δαδιώτες τη λένε και μονή Παναγίας Γαυριώτισσας, όνομα που προήλθε από τους πολλούς γαύρους (Carpinus sp.), τα βαθυπράσινα δέντρα, που υπάρχουν ολόγυρα.

μονή Δαδιού, Παρνασσός, Αμφίκλεια
Μονή Δαδιού

Έκατσα λίγο στον ήλιο την ώρα που η Κλαίρη φωτογράφιζε και διάβαζα από το μικρό βιβλιαράκι του μοναστηριού. Ιδρύθηκε το 1755. Το καθολικό είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο οκταγωνικό (ο οποίος αναστηλώθηκε μετά το σεισμό του 1842).

Στην επανάσταση του 1821 στη μονή έβρισκαν καταφύγιο χριστιανοί από το Δαδί και εδώ ερχόταν συχνά ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με τους άντρες του. Οι Τούρκοι όμως έμαθαν για τις επισκέψεις το Ανδρούτσου στη μονή και ήρθαν κάμποσοι από δαύτους με επικεφαλής τον Μεχμέτ αγά το Νοέμβρη του 1822. Δεν ήρθαν φυσικά να προσκυνήσουν.  Απέκλεισαν τον Ανδρούτσο στο μοναστήρι όπου δόθηκε σκληρή μάχη, αλλά ο Έλληνας οπλαρχηγός διέφυγε.

Οι Τούρκοι για να μην φύγουν άπρακτοι κατάσφαξαν τους αποκλεισμένους στη μονή αιχμαλώτισαν τα γυναικόπαιδα και λεηλάτησαν το μοναστήρι. Και πολλά από τα παλιά του κειμήλια χάθηκαν για πάντα…
Ωστόσο στο καθολικό υπάρχουν τοιχογραφίες του 1756, αρκετά καλά διατηρημένες. Τις είδαμε. Σταθήκαμε όμως στις τοιχογραφίες στον εξωτερικό τοίχο του νάρθηκα. Όπου παρουσιάζονται με πολύ μεγάλη γλαφυρότητα σκηνές από τη Δευτέρα παρουσία.

Παρατηρήστε προσεκτικά το αμαρτωλό ζευγάρι που δεν πάει την Κυριακή εκκλησία (και αμαρτάνει στο κρεβάτι!). Δείτε το στη φωτό. Ο σατανάς τους έχει καβαλήσει (έξω από την κουβέρτα…), από μέσα πέφτουν αγκαλιές και χάδια και κάτω από το κρεββάτι ένας άλλος δαίμονας ετοιμάζεται να βάλει μπουρλότο, τύπου «το πυρ το εξώτερον».

μονή Δαδιού, Παρνασσός, Αμφίκλεια
Οι αμαρτωλοί στη Μονή Δαδιού

Κι εμείς φαίνεται σταθήκαμε κάμποσο στο παράξενο σύμπλεγμα χαμογελώντας. Μια μοναχή μας είδε και ρώτησε:

-Είναι Αμαρτωλοί… τους βλέπετε… Εσείς είστε τουλάχιστον παντρεμένοι?, ρώτησε ελαφρώς βλοσυρή.

Όχι, δεν ήμασταν. Ούτε εγώ, ούτε η Κλαίρη. Της το είπαμε.

Έφυγε κουνώντας το μαυροντυμένο με το ράσο κεφάλι της όλο νόημα.

Νομίζω ότι τη σκανδαλίσαμε την αγία γυναίκα…

μονή Δαδιού, Παρνασσός, Αμφίκλεια
Οι τοιχογραφίες στον τρούλο, στο καθολικό της Μονής Δαδιού

Που βρίσκομαι;

Η μονή Δαδιού βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορείως της Αμφίκλειας. Ο καλύτερος και γρηγορότερος τρόπος να φτάσετε ως εδώ είναι να έλθετε στην Αμφίκλεια οδικώς από τους ανατολικούς πρόποδες του Παρνασσού (μέσω Τιθορέας). Η μονή Δαδιού είναι γυναικεία (τηλ. 22340 22203).

Social Media