Μύκονος, Δήλος, Κυκλάδες, Αιγαίο, Διόνυσος

Ο θεός Διόνυσος στη Μύκονο

Για τα όσα λέει ο τίτλος δεν ξέρω πολλά, οι αρχαιολόγοι ξέρουν περισσότερα (ειδικά για τη Δήλο). Για τη σημερινή λατρεία του θεού στη Μύκονο (μεταφορικώς) ξέρω λίγα, εσείς σίγουρα ξέρετε περισσότερα.

Αυτά σκεφτόμουν περπατώντας πρωί στη Δήλο, γύρω από τη λεγόμενη συνοικία του Διονύσου. Ήταν και δροσιά και ο ήλιος δεν είχε πυρώσει τα μάρμαρα. Μύριζε ξερό χορτάρι και άρωμα από φύκι που έφερνε ο μπάτης από το μικρό λιμανάκι. Στη Δήλο ο Διόνυσος λατρεύτηκε ιδιαίτερα. Σήμερα η λατρεία του έχει περάσει στο απέναντι υπερδιάσημο νησί με τις υπερδιάσημες νύχτες και τα ξέφρενα καλοκαίρια. Η Μύκονος είναι το κατ εξοχήν Διονυσιακό νησί της γειτονιάς. Η καημένη η Δήλος έμεινε με την ανάμνηση.

Και σκεπτόμενος αναμνήσεις και περασμένα μεγαλεία έφτασα σε μια μαρμάρινη στήλη και έμεινα… μάρμαρο. Στην κορυφή της ορθώνονταν επιβλητικά τα υπολείμματα ενός υπερήφανου, ατίθασου και υπερμεγέθη φαλλού. Λίγο πιο κάτω άλλος ένας ολόιδιος φαλλός κορδωνόταν πάνω σε ένα παρόμοιο βάθρο. Ε, βέβαια, στην εξέδρα του Θεού Διονύσου βρισκόμαστε, όχι σε μεσαιωνικό μοναστήρι.

Μύκονος, Δήλος
Δήλος

Κοιτούσα τους αρχαίους φαλλούς διαβάζοντας τον οδηγό μου όταν με πλησίασε μια ομάδα τουριστών οι οποίοι επίσης θαύμαζαν τα επιβλητικά όργανα πάνω στα βάθρα τους. Δύο αγόρια μάλιστα θαύμαζαν με ιδιαίτερη θέρμη τους φαλλούς αφήνοντας μικρά γελάκια…

– Whow… what a place to party…, έκανε ο ένας.
– Really sexy … απάντησε ο άλλος με μια τιτάνια κατάφαση.
– Excuse me. Do you know who lived here; με ρώτησε ο πρώτος βλέποντας με βυθισμένο στο βιβλίο μου.

– Somebody who worshiped god Dionysus…, απάντησα.
– Ohh… Dionysus doesn’t live here anymore. Try Mykonos bars… απάντησε και κατουρήθηκαν και οι δύο στα γέλια φεύγοντας…

Πόσο δίκιο είχαν… Ο θεός Διόνυσος δεν ζει πια εδώ, στη Δήλο.

Εγώ συνέχισα να ακολουθώ τα ίχνη του και στον υπόλοιπο ερειπιώνα. Άφησα τα μπαρ της Μυκόνου γι αργότερα.

(Να και μια ωραία φωτογραφία από την οικία του Διονύσου (2ου αι π.Χ.) όπου σώθηκε περίφημο ψηφιδωτό που παριστάνει τον Διόνυσο πάνω σε έναν πάνθηρα. Πόσο ωραίο ψηφιδωτό, μια δόξα της ελληνιστικής ζωγραφικής…).

Μύκονος, Δήλος
Το ψηφιδωτό του Διονύσου, στη Δήλο.

Πού βρίσκομαι;

Η Μύκονος είναι το πιο διάσημο νησί της Ελλάδας και ένας από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς του πλανήτη. Ο ταχύτερος τρόπος να φάσεις είναι με αεροπλάνο. Ο πιο δημοφιλής με πλοίο από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.  Στη Δήλο θα φτάσετε με σκάφος που εκετελεί καθημερινά δρομολόγια από τη Μύκονο.

Social Media