Νάξος, Καλαντός,, Αγιάσσος, Παναγία στση Γιαλλούς, Άγιος Σώζος

Στα χώματα της Παναγίας «στση Γιαλλούς»

Στο χώμα, στη Νάξο, εμπρός…. Η εμβατηριακού τύπου εισαγωγή έχει να κάνει με μια off road διαδρομή στην ωραία Νάξο. Για την ακρίβεια με την ΚΟΡΥΦΑΙΑ τέτοια διαδρομή. Την διαδρομή Αγιασσός Καλαντός!

Είναι ότι πιο συναρπαστικό μπορείτε να κάνετε στη Νάξο με όχημα (μοτοσικλέτα ή αυτοκίνητο)! Είναι μια μοναδική διάσχιση την οποία ελάχιστοι σήμερα γνωρίζουν. Ιδού λοιπόν πως να γράψετε την ιστορία της δικής σας πορείας…

Νάξος, Αγιάσος, Καλαντός
Προς Καλαντό

Ξεκινάτε από την ωραία παραλία της Αγιασσού, μπαίνετε στον παράκτιο χωματόδρομο, οδηγείτε δίπλα στους καλαμιώνες του υγροβιότοπου και 800 μ. από την άσφαλτο φτάνετε στη δστ. όπου αριστερά η πινακίδα δείχνει προς «Παναγία στση Γιαλλούς». Αν σας ενδιαφέρει μάθετε πως είναι σπουδαίος βυζαντινός ναός στολισμένος με περίφημες τοιχογραφίες (βρίσκονται στις αψίδες και τις κόγχες του ιερού) με ολοζώντανα χρώματα. Χρονολογούνται στην περίοδο 1288-89.

Εσείς βέβαια δεν πάτε προς την Παναγία, παραμένετε δεξιά και συνεχίζετε παραλιακά, περνάτε τα τελευταία σπιτάκια του οικισμού και οδηγείτε δίπλα σε θαυμάσιες ακτές με αρμυρίκια και κέδρους. Φτάνετε σε μια μικρή βοτσαλωτή παραλία και από εκεί και μετά ο δρόμος αγριεύει και ανηφορίζει απότομα.

Νάξος, Αγιάσος, Καλαντός
Προς Καλαντό

Είναι λίγο στενός σε αυτό το σημείο και ο γκρεμός κάτω λίαν αγριευτικός αλλά τα φοβερά βράχια με το μπλε νερό που αφρίζει σας χαρίζουν εικόνες μοναδικές (να κάνετε τη διαδρομή απόγευμα για να οδηγείτε με πολύ γλυκό φως μπροστά σας). Το στενό, σύρριζα στο γκρεμό κομμάτι, τελειώνει γρήγορα και συνεχίζετε σε ομαλά τοπία με υπέροχη θέα στις ακτές. Οι λόφοι είναι σκεπασμένοι με θάμνους και βότανα, λίγα σταροχώραφα και απόλυτη ερημιά. Σύντομα θα δείτε μπροστά σας τον γραφικότατο όρμο του Αγίου Σώζου, με σταχτιά βράχια και υπέροχα τυρκουαζ νερά, ενώ οι πλαγιές κατηφορίζουν με κίτρινα χωράφια ως τη θάλασσα.

Νάξος, Αγιάσος, Καλαντός
πριν τον Καλαντό

 Στην πιο προστατευμένη γωνιά του όρμου, σαν κατάλευκο περιστέρι λάμπει ο ναΐσκος του Αγίου Σώζου με τον κωνικό του τρούλο.

Ο δρόμος μετά τον Άγιο Σώζο οδηγεί σε άλλους μικρούς ορμίσκους με υπέροχα νερά – όπως ο όρμος του Στιβού – και ξαφνικά αρχίζει να ανηφορίζει απότομα. Εδώ είναι ίσως το δυσκολότερο κομμάτι γιατί η ανηφόρα είναι συνεχής και μεγάλη, ο δρόμος δε – ο Θεός να τον κάνει δρόμο… – είναι απλώς σωροί ατελείωτοι από κοφτερά κοτρόνια. Μόλις περάσετε το μεγάλο ζόρι θα δείτε από ψηλά πλέον την παρηγορητική εικόνα του θαυμάσιου όρμου στον Καλαντό. Ο δρόμος μετά συνεχίζει σαφώς καλύτερος, και περνάει δίπλα από μικρούς ορμίσκους αρχικά, αλλά μετά ανηφορίζει μέσα στα χωράφια και στις στάνες (στις δύο διασταυρώσεις που θα δείτε θα στρίψετε πάντα δεξιά) για να κατηφορίσει στην ανατολική άκρη του όρμου και να συναντήσει τον κεντρικό δρόμο. Μέχρι δε το τέλος θα κατεβαίνετε να ανοιγοκλείνετε τις πόρτες των κτηνοτρόφων που κόβουν κάθετα το δρόμο  (σε όλη της διαδρομή από Αγιασσό θα βρείτε κάπου 10-12 πόρτες!). Συνολικά από τον Αγιασσό θα διανύστε 11,7 χλμ. ως τον Καλαντό.

Νάξος, Αγιάσος, Καλαντός
Καλαντός

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η διαδρομή αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρειάζεστε όχημα που να το εμπιστεύεστε απόλυτα και να το γνωρίζετε καλά: ελαφριά εντούρο μοτοσικλέτα με καλά λάστιχα ή οπωσδήποτε τζιπ με κανονικό 4Χ4 (με κοντές σχέσεις) και αξιοπρεπή χωμάτινα λάστιχα. Υπάρχουν κομμάτια που θα δοκιμαστεί η αντοχή του οχήματος και η δική σας για αυτό αν δεν είστε σίγουροι μην την δοκιμάσετε τη διαδρομή ή απλά κάντε την με τα πόδια. Και ως πεζοπορία είναι το ίδιο συναρπαστική!

Που βρίσκομαι;

Νάξος, Αγιάσος, Καλαντός
Λίγο πριν το ξεκίνημα της διαδρομής

Ο Αγιασσός βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Νάξου και ως εκεί φτάνει καλός ασφαλτόδρομος. Στη Νάξο θα φτάσετε ακτοπλοϊκός από το λιμάνι του Πειραιά και αεροπορικώς από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας. 

Social Media