Στα χρόνια της αρχαίας αρχαιότητας, εκεί όπου ο μύθος μπερδεύεται με την ιστορία ένας μεγάλος στρατός ξεκίνησε από το Άργος για να χτυπήσει την λαμπρή Θήβα. Επικεφαλής ήταν αυτοπροσώπως ο βασιλιάς του Άργους Άδραστος μαζί με εφτά στρατηγούς. Καθώς είχε πέσει ξηρασία (τη οποία έριξε ο θεός Διόνυσος που αντιπαθούσε τους Αργείους) και ο στρατός διψούσε ο Άδραστος είδε μια γυναίκα με ένα παιδί και της ζήτησε να τους δείξει μια πηγή. Η περιοχή ήταν κοντά στη σημερινή Νεμέα.
Η καλή κυρία δέχθηκε ευγενικά. Λεγόταν Υψιπύλη και ήταν υπηρέτρια του τοπικού βασιλιά, η οποία είχε βγάλει βόλτα το μικρό διάδοχο του θρόνου τον Οφέλτη. Η Υψιπύλη ακούμπησε τον μικρό Οφέλτη σε ένα θάμνο από αγριοσέλινο και πήγε να δείξει στον Άδραστο μια κρυφή (και ακόμη ρέουσα) πηγή. Δεν αφήνεις όμως έτσι μόνο του ένα παιδάκι πάνω στα αγριοσέλινα. Διότι κίνδυνοι διάφοροι καραδοκούν στη φύση. Ένα φίδι βγήκε από τις πρασινάδες δάγκωσε το βρέφος και ο καημένος ο Οφέλτης πήγε στον Άδη πριν την ώρα του…
Ο Άδραστος είδε το νεκρό βασιλόπουλο, το πένθησε και προς τιμήν του διοργάνωσε αγώνες. Δυστυχώς το συμβάν με το νεκρό Οφέλτη θεωρήθηκε κακός οιωνός. Δικαίως! Καθώς ο στρατός των Αργείων συνετρίβη στη Θήβα και έξι από τους επτά στρατηγούς σκοτώθηκαν κατά την πολιορκία. Ήταν η γνωστή εκστρατεία των «Επτά επί Θήβας»…
Στο Φλιάσιο Πεδίο
Καθώς γυρίζαμε ανάμεσα στα αμπέλια της Νεμέας μέσα σε ένα γλυκό, μαλακό φθινοπωρινό φως αναρωτιόμουν που να ήταν εκείνη η πηγή και ο θάμνος με το αγριοσέλινο. Και που οδοιπορούσε ο στρατός του Άδραστου.
Φτάσαμε στο ναό του Δία όμως με αυτές τις σκέψεις. Κάπου εδώ ίσως ήταν ο τόπος του μύθου. Ίσως και όχι. Όμως σίγουρα εδώ γίνονταν οι αγώνες τα Νέμεια, που τελούνταν από το 573 π.X. κάθε δύο χρόνια εκ περιτροπής με τους αγώνες της Ολυμπίας, των Δελφών και της Ίσθμιας. Και οι νικητές στεφανώνονταν με στεφάνια από αγριοσέλινο. Τιμή για το στερνό λίκνο του Οφέλτη…
Ο ναός είναι εντυπωσιακός καθώς υψώνεται ανάμεσα στα αμπέλια και τα κυπαρίσσια. Σπόνδυλοι πεσμένοι στο χώμα μοιάζουν με τα λείψανα ενός παιδικού παιχνιδιού. Η λατρεία του Δία ξεκίνησε από την εποχή που καθιερώθηκαν τα Νέμεια. Στην είσοδο του χώρου υπάρχουν μερικές εκπληκτικής ομορφιάς θεόρατες βελανιδιές. Ιερά δέντρα κι αυτές, τονίζουν κι άλλο την ιερότητα του τόπου.
Οδηγούσαμε μέσα σε αυτό που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Φλιάσειο πεδίο και σήμερα είναι ο κάμπος της Νεμέας. Στον οποίο σχεδόν παντού καλλιεργούνται αμπέλια με το φημισμένο αγιωργήτικο σταφύλι. Η αμπελουργική ζώνη της Νεμέας καλύπτει μια έκταση 19.000 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει τα κτήματα των χωριών Νεμέα, Αρχαία Νεμέα, Αρχαίες Κλεωνές, Κούτσι, Δάφνη, Τιτάνη, Μποζικά, Ασπρόκαμπος, Πετρί, Αηδόνια, Γαλατάς, Λεόντιο, Γυμνό και Μαλαντρένι. Οι δρόμοι μέσα στα χωριά μύριζαν σταφύλι, μούστο και ρόγες που ξεραίνονται στον ήλιο. Κάτω από τις κληματαριές στις αυλές μεγάλα καλοπλυμένα βαρέλια στέγνωναν και οι σφήκες βούιζαν μέσα στα φορτωμένα κλήματα.
Πριν το πανηγύρι
Νομίζω κανείς δεν θυμάται το πέρασμα των «Επτά επί Θήβας» από εδώ πιά. Ούτε τον καημένο τον Οφέλτη.
Σταμάτησα τη μοτοσικλέτα μου στον Άγιο Γεώργιο, το κεφαλοχώρι της περιοχής, οι χάρτες το λένε και Νεμέα. Στους δρόμους είχαν στηθεί πελώριες υπαίθριες ψησταριές με μεγάλα γουρουνόπουλα που αργοψήνονταν στις σούβλες. Κάποιο πανηγύρι θα γινόταν το βράδυ.
Έκατσα σε ένα καφενέ να δροσιστώ στη σκιά. Ρώτησα τον καφετζή αν υπάρχει στο χωριό αγριοσέλινο.
-Σέλινο έχουμε…. Ήμερο. Δεν το ξέρω αυτό που λες…
-Δεν ξέρετε την ιστορία με τον Οφέλτη στην αρχαία Νεμέα?
-Όχι.. έρχονται οι αρχαιολόγοι και μας λένε τον Αύγουστο στις Γιορτές πολλά, αλλά δεν ξέρω, δεν θυμάμαι τίποτε. Τι το θες το αγριοσέλινο?
-Έτσι ρώτησα αν φυτρώνει εδώ.
-Βρε άσε τα σέλινα και τις πρασινάδες και έλα το βράδυ να σε φιλέψουμε χοιρινό στη σούβλα και κόκκινο κρασί, από το δικό μας…, μου είπε γελαστός.
-Θα έρθω οπωσδήποτε, υποσχέθηκα.
Είναι βέβαιο πως ο λαχταριστός μεζές που μου έταξε φαίνεται πιο ενδιαφέρων από το αγριοσέλινο. Εξάλλου νομίζω πως με το ωραίο πανηγύρι στο χωριό τιμούμε και τη μνήμη του μικρού Οφέλτη και την ιερότητα του ναού του Δία και ας μην το ξέρουμε.Η κνίσα από τα σουβλιστά κρέατα που υψώνεται εμπρός μου σίγουρα θα ευφράνει την ψυχή του Δία στα ολύμπια ύψη του. Αυτό γινόταν και 2500 χρόνια πριν εξάλλου…
Που βρίσκομαι?
Στη Νεμέα, στην ορεινή Κορινθία. Θα φτάσετε στα χωριά της περιοχής οδικώς μέσω της Εθνικής Οδού Κορίνθου– Τριπόλεως.
Ταξίδι ως εδώ
Απολαύστε διακοπές με παιδιά από 4 έως 10 μέρες, στην καρδιά της Πελοποννήσου, την Αρκαδία και την Κορινθία, συνδυάζοντας βουνό, ποτάμια, λίμνες και θάλασσα, με μοναδικές εκδρομές και δραστηριότητες, σχεδιασμένες για οικογένειες από την ομάδα του «Ελλάδα ασφαλώς», τους ειδικούς στα ξεχωριστά οικογενειακά ταξίδια. Κλείστε το δικό σας ταξίδι εδώ και με τον κωδικό ADIO20 απολαύστε ένα επιπλέον δωρεάν γεύμα για όλους!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.