Ολυμπία, Πελοπόννησος, Γανυμήδης

Ο κόκορας στην Ολυμπία

Βλέποντας τον τίτλο του εν λόγω post ίσως φανταστείτε μια ιστορία για κάποιο πουλερικό στην ωραία Ολυμπία, στην επίσης ωραία Ηλεία, τέλος πάντων κάπου στην δυτική Πελοπόννησο. Γεωγραφικά είστε μέσα. Είναι μια ιστορία στην αρχαία Ολυμπία. Ο κόκορας όμως δεν είναι το επίκεντρο.

Ο Γανυμήδης είναι.

Η ιστορία ξεκινάει σε ένα ταξίδι μου πρόσφατο στην αρχαία Ολυμπία. Είχα βαρεθεί πια να περνάω από τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο τρέχοντας για δουλειά. Είπα λοιπόν να έρθω μόνο για την χαρά της περιήγησης. Για μένα και μόνο.

Πέρασα πολλές ώρες στην δροσερή Άλτη (πήγα πρωί πρωί βλέπετε) και πάνω που φούντωνε η λιακάδα του Ιούνη τρύπωσα στο εξίσου δροσερό αρχαιολογικό μουσείο.

Δεν θα σας πως εδώ για τα φοβερά και τρομερά εκθέματα (θα γράψω γι αυτά σε άλλα posts). Θα σταθώ εδώ όπως στάθηκα εκεί σε ένα και μοναδικό.

Ο πορφυρός πηλός έλαμπε κάτω από τους προβολείς της κρυστάλλινης προθήκης. Ο Δίας με ένα πονηρό μειδίαμα κρατούσε στα χέρια του – πιο σωστά: στην αγκαλιά του! – τον ωραίο νέο Γανυμήδη. Κι αυτός με τη σειρά του κρατούσε στην αγκαλιά του ένα κόκορα! Μα το Δία μοναδικό σύμπλεγμα, ε;

Ολυμπία, Πελοπόννησος, Γανυμήδης

Η ιστορία – καλύτερα: ο μύθος – του Γανυμήδη είναι μικρή και μάλλον γνωστή. Ο Δίας είδε τον εκθαμβωτικής ομορφιάς νέο άνδρα που ζούσε στην περιοχή της αρχαίας Τρωάδας, και κεραυνοβολήθηκε από την ομορφιά του. Τον ξεγέλασε και τον άρπαξε με θεϊκό τρόπο από τον πατέρα του τον Τρώα. Και του χάρισε αιώνια ζωή ανεβάζοντας τον στον Όλυμπο, όπου θα κερνούσε για πάντα τον Δία νέκταρ στα συμπόσια των θεών. Ο Δίας παρηγόρησε τον πατέρα του Γανυμήδη, του είπε πως ο γιος του θα ζει αιώνια στην κατοικία των Θεών και για να πάνε κάτω τα φαρμάκια του χάρισε τα ωραιότερα και δυνατότερα άλογα στον κόσμο.

Κι ο κόκορας; Το δουλειά έχει ο κόκορας στα χέρια του ωραίου νέου; Λένε πως ο Δίας για να ξεγελάσει το Γανυμήδη του χάρισε ένα κόκορα για να παίζει. Και εν τω μεταξύ ώσπου να ακουστεί το πρώτο κικιρίκου Γανυμήδης και κόκορας αναχώρησαν για τις Ολύμπιες βουνοκορφές. Έκτοτε οι μελετητές λένε πως ο κόκορας είναι ερωτικό σύμβολο. Διότι αν δεν το καταλάβατε υπήρχε κάτι ολίγον…  ερωτικό στο παρασκήνιο του μύθου. Αλλά για να τηρηθούν τα προσχήματα της μυθολογίας ο Γανυμήδης διορίστηκε απλώς κεραστής του Δία.  Ο κόκορας δεν αφήνει περιθώρια παρεξήγησης για το τι γύρευε ο Δίας με το Γανυμήδη. Είναι ένας κόκορας… λαλίστατος!

Ολυμπία, Πελοπόννησος, Γανυμήδης

Φωτογράφισα αρκετές φορές το σύμπλεγμα φαίνεται γιατί μια φύλακας με πλησίασε και με ρώτησε.

«Μα τι φωτογραφίζετε τόσο πολύ; Τον κόκορα; Ή τους άλλους δύο;»

«Μα τον κόκορα φυσικά…» της απάντησα ορεξάτος. «Τι αξία έχουν οι άλλοι δύο δίχως τον κόκορα;» τη ρώτησα.

«Δηλαδή τι;» ξαναρώτησε εντελώς χαμένη. Ολοφάνερα είχε μπερδευτεί.

«Εννοώ ότι όλο το νόημα του γλυπτού βρίσκεται στον κόκορα» συνεχίζω ακάθεκτος. Το γλένταγα, αναμφίβολα.

«Γιατί; Θα τον σφάξουν να τον φάνε;» ρωτάει χαμογελώντας για την εξυπνάδα.

Μου ήρθε ο Όλυμπος σφοντύλι. «Ναι, ναι… κάτι τέτοιο,..» ψέλλισα «θα τον φάνε…». 

«Ήμουν βέβαιη… Το είχα καταλάβει από καιρό πως αυτός ο κόκορας ήταν για σφάξιμο…» είπε και έφυγε, γυρίζοντας μου την πλάτη καθώς απομακρυνόταν τυλιγμένη μέσα σε αόρατα πέπλα αυταρέσκειας. Τρομάρα της…

Κοίταξα το γλυπτό μελαγχολικά. Σώπαινε…

Ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχε ξεραθεί στα γέλια!

Ολυμπία, Πελοπόννησος, Γανυμήδης

Που βρίσκομαι;

Στην Ολυμπία, στην κοιτίδα των Ολυμπιακών αγώνων στην Ηλεία, στη δυτική Πελοπόννησο. Ο συντομότερος τρόπος για να φτάσετε ως εδώ είναι οδικώς ακολουθώντας την εθνική οδό ΑθηνώνΚορίνθουΠάτραςΠύργου. Έξω από τον Πύργο στρίβετε δυτικά και ακολουθείτε τον κεντρικό δρόμο πους σας φέρνει στο χωριό Αρχαία Ολυμπία. Το μουσείο βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, μέσα στην κοιλάδα του ποταμού Αλφειού. 

Social Media