Ανακαλύπτοντας τις ιστορίες των παλιών ταξιδιωτών και εξερευνητών ανακαλύπτω ένα κομμάτι του κόσμου που έχει χαθεί για πάντα. Η τελευταία μου ανακάλυψη είναι ένας αρχιδούκας από τον Οίκο των Αψβούργων-Λωρραίνης, ο εξαιρετικός Ludwig Salvator ένας τρομερός περιηγητής και ερευνητής, χρονικογράφος και εθνογράφος της Μεσογείου. Ο οποίος μάλιστα έζησε και έγραψε για την Πάργα και τα νησιά του Ιονίου. Και ω της συμπτώσεως! Το καλύτερο ξενοδοχείο στην Πάργα, το οποίο λέγεται Salvator διασώζει το όνομά του και τη μνήμη των ταξιδιών του!
Ludwig Salvator, ένας πολύ μεγάλος ταξιδιώτης
Ποτέ δεν κατάλαβα πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να βαρεθούν μέσα στην φύση του Θεού. Στην στοχαστική αδράνεια βρίσκεται πραγματικά μια θάλασσα ποίησης.
Ποιος είναι αυτός που γράφει έτσι?
Μα ένας μεγάλος ταξιδιώτης φυσικά!
Ο Ludwig Salvator (1847 – 1915) ήταν ο πρόγονος των σύγχρονων περιπλανώμενων αναχωρητών, όλων αυτών που απέρριψαν τη συμβατική τους καθημερινότητα για να ακολουθήσουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Ο Αρχιδούκας της Αυστρίας Ludwig Salvator (συχνά εμφανίζεται με το ψευδώνυμο “Luigi”) ήταν ταξιδιώτης, ιστιοπλόος, επιστήμονας, καλλιτέχνης, ανοιχτόμυαλος στοχαστής και μέντορας, οραματιστής, ειρηνιστής, παραδοσιακός, συντηρητικός, συγγραφέας, εραστής και ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και αντισυμβατικούς γόνους της δυναστείας των Αψβούργων. Ήταν γιος του Λεοπόλδου Β΄ μεγάλου δούκα της Τοσκάνης και της Μαρίας Αντωνίας των Δύο Σικελιών.
Ο Αρχιδούκας ήταν ένα συναρπαστικό άτομο που αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και την τεκμηρίωση των μεσογειακών νησιών και χωρών και των πολιτισμών τους. Η αναζήτηση του Ludwig Salvator στόχευε πάντα στο να αποκαλύψει την ομορφιά και την ποίηση της φύσης, να δώσει μια φωνή σε συχνά παραμελημένα και φαινομενικά ασήμαντα πράγματα. Ήθελε να επισημάνει την ανάγκη διαλόγου και σεβασμού όταν συναντά άλλους πολιτισμούς ως βάση για ειρηνική συνύπαρξη.
Χαρακτηρίστηκε ως ο «μεγαλύτερος χρονογράφος της Μεσογείου» και πέτυχε να προκαλέσει το δημόσιο ενδιαφέρον για τοπία, τα οποία, όπως πίστευε, ήταν ελάχιστα γνωστά και δύσκολα στην προσέγγισή τους. Η προσοχή του στράφηκε λιγότερο στα κλασικά κέντρα του Μεσογειακού πολιτισμού και περισσότερο στις μικρές και ανεξερεύνητες περιοχές, όπως για παράδειγμα τα νησιά Παξοί και Αντίπαξοι, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθος και η Πάργα στο Ιόνιο Πέλαγος, καθώς και τα νησιά Λίπαρι στα βόρεια της Σικελίας, τα μικρά νησιά Τζίλιο, Ούστικα και Αλμποράν και ιδιαίτερα οι Βαλεαρίδες Νήσοι Μαγιόρκα, Μενόρκα, Εβίισσα (Ίμπιζα) και Φορμεντέρα. Στη Μαγιόρκα έφτιαξε ένα εκπληκτικό κτήμα και πάρκο και ζούσε εκεί καλλιεργώντας τους αμπελώνες του ανάμεσα στα πολλά του ταξίδια με τα αγαπημένα του ιστιοφόρα Nixe I και Nixe II.
Στο επιστημονικό του έργο, ο Ludwig Salvator δεν περιορίστηκε στις δικές του παρατηρήσεις, προσωπικές περιγραφές και σχέδια, αλλά μελέτησε σε βάθος την υφιστάμενη βιβλιογραφία και τις προγενέστερες έρευνες πεδίου. Χρησιμοποίησε τη συνεργασία ειδικών, επιστημόνων και επιστημόνων που γνώριζαν την περιοχή, αλλά και ντόπιους μορφωμένους ανθρώπους, όπως κληρικούς, δασκάλους, βιβλιοθηκονόμους, αξιωματούχους αρχείων, δημοτικούς γραμματείς ή τοπικούς πληροφοριοδότες, όπως μέλη πολιτικών και στρατιωτικών αρχών κλπ. Εξέδωσε πάνω από 50 βιβλία συνοδευόμενα από εικόνες που ζωγράφιζε και φωτογραφίες του. Ο στενός φίλος του, Jules Verne εμπνεύστηκε τον ήρωα του μυθιστορήματός του “Matthias Sandorf” από την μυθιστορηματική ζωή του Ludwig Salvator.
Πολύ φυσικό εξάλλου. Ο Salvator δεν έζησε τη ζωή ενός αρχιδούκα. Έζησε τη ζωή ενός μύθου…
Ο Salvator στην Πάργα
«Διογένη από πριγκιπικό γένος» αποκαλούσε τον Salvator ο Ισπανός ποιητής Ουνάμουνο. Οι αναζητήσεις του «Διογένη» των Αψβούργων τον έφεραν κάποτε στην Πάργα, όπου μελετάει την ιστορία και την τοπιογραφία της. Ο Ludwig Salvator έδωσε στους βοηθούς του να εξετάσουν και να αντιγράψουν στα αρχεία της Κέρκυρας και της Βενετίας τα πιο σημαντικά έγγραφα σχετικά με την Πάργα, τα οποία διαφορετικά θα ήταν θύματα των καταστροφών του χρόνου. Έτσι τα διέσωσε για μελλοντικές γενιές επιστημόνων.
Ο τόμος του Ludwig Salvator για την Πάργα (εκδόθηκε το 1907) είναι αλήθεια πελώριος (ζυγίζει 18 κιλά!) και είναι γεμάτος θαυμάσιες εικόνες που σχεδίασε με το πενάκι του ο συγγραφέας. Είναι ο πιο εκπληκτικός ταξιδιωτικός οδηγός για την Πάργα του 19ου αιώνα, εποχή δηλαδή που δεν γράφονταν ταξιδιωτικοί οδηγοί… Σήμερα ένα από τα 507 (περίπου) αυθεντικά αντίτυπα του τόμου για την Πάργα βρίσκεται στο lobby του ξενοδοχείου Salvator, φυσικά στην Πάργα!
Διαμονή για Αρχιδούκες!
Το θαυμάσιο Salvator Villas & Spa Hotel (https://www.salvator.gr/) είναι η καλύτερη επιλογή για διαμονή από Πρέβεζα μέχρι Σύβοτα. Χτισμένο στον βενετσιάνικο ελαιώνα, πάνω από τον Πάργα προσφέρει πανοραμική θεά σε όλο τον όρμο, το κάστρο, τη πόλη και τα νησάκια της. Εμπνευσμένος από το έργο του Ludwig Salvator, ο διάσημος διακοσμητής Άγγελος Αγγελόπουλος δημιούργησε μια ατμόσφαιρα διακριτικής πολυτέλειας και καλού γούστου τόσο στις σουίτες όσο και στις βίλες. Στο ξενοδοχείο υπάρχουν εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, σάουνα, χαμάμ και ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο. Το Salvator Villas & Spa Hotel διαθέτει ένα a la carte εστιατόριο με τοπική και μεσογειακή κουζίνα που μεταχειρίζεται πολύ δημιουργικά τα ντόπια υλικά, από τις καλύτερες προτάσεις για φαγητό στην Πάργα. Η θερμή και άψογη φιλοξενία της οικογένειας Ζυγούρη είναι μια πολύ ξεχωριστή προστιθέμενη αξία στη μονάδα. Με τη δουλειά τους τιμούν ιδιαίτερα την Πάργα και όλη την Ήπειρο!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.