Βάργιανη, Παρνασσός, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Στερεά Ελλάδα, Άμφισσα, Γκιώνα, Γραβιά

Ο φωτογράφος της Βάργιανης

Αφήνοντας πίσω τον ελαιώνα της Άμφισσας και συνεχίζοντας βόρεια ανηφορίζετε στην πλαγιά της Κοκορέτσας και σε λίγο θα αποκαλυφθεί μπροστά σας το πανόραμα των κοιλάδων της Γκιώνας και οι πάμπολλες βουνοκορφές της που υψώνονται από πάνω τους. Στα βόρεια, σαν μια μαχαιριά που κόβει τα βουνά, απλώνεται το φαράγγι της Ρεκάς. Σε 14,5 χλμ. από τον Ελαιώνα φτάνετε στη διασταύρωση της Βάργιανης Το χωριό μοιάζει από μακριά σαν να αναδύεται μέσα από τα σκοτεινά ελατοδάση.

Περνάς ένα ρέμα με πλατάνια και θεόρατες καρυδιές και αρχίζεις να ανηφορίζεις με απανωτές στροφές. Δεν έχεις δει τίποτα, αλλά όταν φτάσεις στα πρώτα σπίτια της Βάργιανης θα δροσιστεί η ψυχή σου. Το χωριουδάκι βρίσκεται σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του βορειοδυτικού Παρνασσού, πολιορκημένο από τα ελατοδάση της κορυφής Γερολέκας. Τα περισσότερα σπίτια του χωριού έχουν αναστηλωθεί και μάλιστα με αρκετή ευαισθησία και προσοχή (όπως και τα καινούρια που έχουν κτιστεί).

Βάργιανη, Παρνασσός, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Στερεά Ελλάδα, Άμφισσα, Γκιώνα, Γραβιά
Η Βάργιανη

Στη Βάργιανη γυρίστηκαν τη δεκαετία του 1970 τα 16 επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς της ΕΡΤ, «Ο φωτογράφος του χωριού» (η οποία προβλήθηκε το 1977) που βασίστηκε σε σενάριο του συγγραφέα Γιώργου Καραμάνου, με θέμα τη ζωή σε ένα ορεινό χωρίο που ερήμωσε από τη μετανάστευση. Από τότε το χωριουδάκι έγινε γνωστό και άρχισαν να έρχονται επισκέπτες. Η σειρά είναι γυρισμένη σε ασπρόμαυρο φιλμ και είναι ένα μείγμα ανάμεσα σε δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ και λαογραφική ταινία. Είναι μια  συγκινητική καταγραφή της Ελλάδας του μεσοπολέμου, που αποτυπώνει μορφές κοινωνικής ζωής που χάθηκαν για πάντα. Μοσχοβολάει αθώα, επαρχιακή, βουνίσια Ελλάδα… Σαν να διαβάζεις ένα αναγνωστικό πριν τη Μεταπολίτευση…

Η σειρά υπάρχει ολόκληρη εδώ

Βάργιανη, Παρνασσός, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Στερεά Ελλάδα, Άμφισσα, Γκιώνα, Γραβιά
Σκηνή από την τηλεοπτική σειρά “Ο φωτογράφος του χωριού”

Το χωριό στο κέντρο του έχει μια νοικοκυρεμένη και ωραία όψη: η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η πλατεία με τα καφενεία, οι αυλές γεμάτες λουλούδια, κυδωνιές, ροδιές, πελώριες καρυδιές, η πέτρα άφθονη παντού καλοπελεκημένη και αρμολογημένη.

Εύκολα θα βρείτε (ακολουθώντας το δρόμο δεξιά από την κεντρική πλατεία) τις πηγές Μπουρμπούλα με τις εφτά πέτρινες γούρνες, το παγωμένο νερό και τα θεόρατα πλατάνια.

Χτισμένη μακριά από τα χιονοδρομικά κέντρα και τα άλλα διάσημα θέρετρα του βουνού, η Βάργιανη έχει το προνόμιο της ησυχίας ακόμη και το χειμώνα.

Βάργιανη, Παρνασσός, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Στερεά Ελλάδα, Άμφισσα, Γκιώνα, Γραβιά
Πηγές Μπουρμπούλα, Βάργιανη

Από τις ιστορικές μορφές του όμορφου παρνασσιώτικου χωριού ξεχωρίζει ο θρυλικός οπλαρχηγός καπετάν Λιάπης, που έγινε αξιωματικός του Όθωνα. Από την μεταξύ τους φιλική σχέση μάλιστα ο βασιλιάς γνώρισε και αγάπησε την κόρη του Λιάπη, την ωραία Δέσπω, η οποία παραλίγο να γίνει βασίλισσα του νεότευκτου ελληνικού κράτους!

Social Media