Πλατύστομο, Φθιώτιδα, Λαμία

Οι κοσμοπολίτες στην Όθρη

Στο Πλατύστομο ήρθα καλοκαίρι για πρώτη φορά. Ακολουθώντας τις λιγότερο γνωστές διαδρομές της Φθιώτιδας, άφησα πίσω τη Λαμία και προσπέρασα τη Μακρακώμη ανηφορίζοντας στους πρόποδες του βουνού.

Τα τοπία είναι ήπια, ήμερα: χαμηλοί λόφοι με κίτρινες και πράσινες στάμπες από σταροχώραφα, φιστικιές και πολλά ακτινίδια, ρέματα με πολλά πλατάνια που τρέχουν να σμίξουν με στον Σπερχειό, ήσυχα ξεχασμένα χωριά. Μια Ελλάδα σχεδόν άγνωστη … Παλαιά…

Πλατύστομο, Φθιώτιδα, Λαμία
Ανοιξιάτικα χωράφια στον κάμπο του Σπερχειού

Το ξενοδοχείο μου στο Πλατύστομο ήταν καινούριο, υπερσύγχρονο και χτισμένο ακριβώς πάνω στις θερμές πηγές. Είναι τριγυρισμένο από πλατάνια και μια ησυχία εξωπραγματική. Ιδανικός τόπος να ξεχάσεις τη βουή της μεγάλης πόλης.

Το απόγευμα είπα να κάνω ένα κοντινό περίπατο ακολουθώντας τον δρόμο, πάνω από το ξενοδοχείo μη γνωρίζοντας καλά καλά που πηγαίνω. Μου έφτανε που ένοιωθα την απογευματινή δροσιά, το βαθύ άρωμα του κομμένου χόρτου και την δριμύτατη μυρωδιά των κοπάδια που έφερνε ο μαλακός βοριάς του Ιουλίου. Πολύ γρήγορα είδα να εμφανίζεται μέσα από την πυκνή βλάστηση ένα εντυπωσιακό κτήριο, με σαφείς νεοκλασικές γραμμές , θαυμάσια αρχιτεκτονική και ωραίες συμμετρίες. Άδειο. Έρημο. Σχεδόν φοβιστικό μέσα στην σιωπή της διπλανής ρεματιάς. Σαν ένας γερασμένος ευπατρίδης παρατημένος στις ήσυχες εξοχές της Φθιώτιδας. Μα τι είναι αυτό;

Πλατύστομο, Φθιώτιδα, Λαμία
Τα παλιά Λουτρά Πλατυστόμου

Περπάτησα δίπλα του, ανοίγοντας δρόμο μέσα στις λόχμες, τις θεριεμένες αγριοτριανταφυλλιές, τα άπονα βάτα και τις κουμαριές. Ο κισσός σαν ποτάμια από πράσινα φύλα πλημμύριζε τις μαρμάρινες σκάλες και τους διαδρόμους δίπλα στην είσοδο, σαύρες ξεγλίστραγαν κάτωθέ τους, το φευγιό τους δυνάμωνε την απόκοσμη μοναξιά του κτηρίου. Μια λύπη μου έσφιξε την ψυχή. Δυσκολευόμουν να φανταστώ το μέγαρο αυτό με κόσμο, φώτα, μουσικές. Ναι, ήταν μάλλον ένα παλιό ξενοδοχείο. Τα καφέ ξύλινα παντζούρια ολόκλειστα σφράγιζαν τα ψηλοτάβανα δωμάτια. Ολόγυρα κι άλλα μικρά και μεγάλα πέτρινα κτήρια πάλευαν με το δάσος και τη βλάστηση που τα διεκδικούσαν από το βλέμμα των ελάχιστων επισκεπτών. Τα φυτά αγκαλιάζουν στοργικά ότι ο άνθρωπος ξέχασε και εγκατέλειψε…

Πλατύστομο, Φθιώτιδα, Λαμία
Τα παλιά Λουτρά Πλατυστόμου

Εδώ λοιπόν ήταν τα θρυλικά Λουτρά Πλατύστομου, προορισμός σπουδαίος στα χρόνια του Μεσοπολέμου, μια νησίδα κοσμοπολιτισμού, στους πρόποδες της Όθρυος, τριγυρισμένη από χωριά κτηνοτρόφων και απλοϊκών γεωργών. Πως θα ήταν άραγε στη δεκαετία του 1930 όταν πρωτοφτιάχτηκε το ξενοδοχείο αυτό για τους μεγαλοαστούς; Πώς να πέρναγαν τα βράδια τους εδώ στη γαλήνη της Φθιωτικής γης οι καλοντυμένοι κοσμοπολίτες της Μπελ Επόκ; Οι λιγότερο εύποροι έμενα σε ένα μικρότερο παρακείμενο ξενοδοχείο , ενώ τα πέτρινα κτίρια που τριγυρίζουν το ωραίο αρχιτεκτόνημα είναι τα λεγόμενα «λαϊκά» μικρά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα για τους απλούς ανθρώπους.

Όλοι έρχονταν εδώ να δεχθούν τον ιαματικό χάδι του αρχαίου Θεού Ασκληπιού, να λουστούν στις θερμές θειοπηγές του Πλατύστομου, να πιουν κι από τα παγωμένα θεραπευτικά του νερά. Προσπαθώ να σκεφτώ πώς να ήταν εκείνα τα ωραία καλοκαίρια του Μεσοπολέμου στο Πλατύστομο. Προσπαθώ αλλά δεν τα καταφέρνω.

Πλατύστομο, Φθιώτιδα, Λαμία
Τα παλιά Λουτρά Πλατυστόμου

Ένας παππούλης κατηφόριζε προς το χωρίς σέρνοντας ένα ταλαίπωρο γάιδαρο φορτωμένο κληματσίδες. Με καλησπερίζει. Ανταποδίδω. Δεν θυμάται και πολλά πράγματα… Λέει μόνο πως υπήρχε ολόγυρα από το ξενοδοχείο ένας ολόκληρος οικισμός με σταθμό χωροφυλακή και μπακάλικα. Μου δείχνει και το εκκλησάκι του Αηγιώργη εκεί κοντά. «Για τους τουρίστες έγινε …», είπε.

«Εδώ έβγαινε όμως πολύ καλή σόδα… » σημείωσε. Σόδα Πλατστόμου… «Ακριβή, πιο ακριβή από τις άλλες « Ήταν φυσική σόδα… για λόρδους…» λέει, καληνυχτίζει και σφυρίζει στο γάιδαρό του να συνεχίσουν.

Πλατύστομο, Φθιώτιδα, Λαμία
Τα παλιά Λουτρά Πλατυστόμου

Φυσική Σόδα Πλατυστόμου…

Πλατύστομο, Φθιώτιδα, Λαμία
Ιαματική Πηγή Πλατυστόμου

Το βράδυ πίνοντας τη μπύρα μου στο σημερινό ξενοδοχείο βλέπω μια παλιά φωτό του 1934 από τον καιρό της δόξας. Ιδού…

Που βρίσκομαι;

Το Πλατύστομο βρίσκεται περίπου 30 χλμ. δυτικά της Λαμίας. Ο καλύτερος δρόμος να έρθετε εδώ είναι μέσω της Εθνικής – Οδού ΑθηνώνΛαμίας και στη συνέχεια ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο προς Καρπενήσι. Λίγο πριν την Μακρακώμη ένας ασφαλτόδρομος 4 χλμ. σας οδηγεί στα Λουτρά Πλατυστόμου.

Εδώ βρίσκεται το καινούριο ξενοδοχείο Θέρμαι Πλατυστόμου στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε σήμερα ένα ευεργετικό μπάνιο στα νερά της ιστορικής θερμοπηγής. 

Social Media