Πρέσπες, Άγιος Αχίλλειος, Φλώρινα, δυτική Μακεδονία

Η πιο ωραία εκκλησία στις Πρέσπες

Κάθε φορά που έρχομαι εδώ, στις Πρέσπες, στο νησί του Αγίου Αχίλλειου, στην Φλώρινα και στην άκρη της Ελλάδας,  είναι η ίδια χαρά και συγκίνηση. Ανηφορίζω από το χωριουδάκι περπατώντας μέσα στις κρανιές και τις αγριαπιδιές, περνάω το αρχαίο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και τις μικρόσωμες περιπλανώμενες αγελάδες και μετά από λίγο βλέπω στην άκρη ενός λιβαδιού με γρασίδι την πιο ωραία εκκλησία της περιοχής. Τον θρυλικό Άγιο Αχχίλειο των Πρεσπών!

Κι αν δεν έχετε έρθει ποτέ στις Πρέσπες θα τον έχετε δει τουλάχιστον μία φορά! Είναι το πιο πολυφωτογραφημένο μνημείο των Πρεσπών και βρίσκεται σε ένα από τα πιο υποβλητικά τοπία της Ελλάδας και των Βαλκανίων, κοντά στις όχθες της λίμνης Μικρής Πρέσπας, ακριβώς στην ανατολική ακτή του ομώνυμου νησιού του Αγίου Αχίλλειου.

Ιδού και η ιστορία της…

Η επιβλητική εκκλησία χτίστηκε μεταξύ 983 και 986 από τον βούλγαρο Τσάρο Σαμουήλ, «κοντά στα ανακτορά του στην πόλη Πρέσπα» όπως αναφέρει ο βυζαντινός χρονικογράφος Ιωάννης Σκυλίτζης.

Πρέσπες, Άγιος Αχίλλειος, Φλώρινα
Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών

Ο Σαμουήλ τότε είχε μόλις κατακτήσει τη Λάρισα από όπου και έφερε στην Πρέσπα το λείψανο του Αγίου Αχίλλειου και άλλων δύο Θεσσαλών Αγίων, του Αγίου Διόδωρου Τρίκκης και του Αγίου Ρηγίνου Σκοπέλου, τα οποία ανακαλύφθηκαν εδώ το 1963, σε ανασκαφές του καθηγητή Ν. Μουτσόπουλου.

Σ’ αυτές τις ανασκαφές, θαμμένο σε μια άλλη λάρνακα, ανακαλύφθηκε λείψανο σκεπασμένο με πορφυρό σεντόνι και χρυσοποίκιλτα υφάσματα και χιτώνες με κεντημένους αετούς. Το λείψανο εικάζεται πως ανήκει στον Σαμουήλ, αυτό λένε οι μελετητές.

Πρέσπες, Άγιος Αχίλλειος, Φλώρινα
Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών

Ίσως ρωτήσετε « Μα πως ξέρουμε πως ήταν ο Σαμουήλ το λείψανο;». Η απάντηση είναι ίσως και η πιο συναρπαστική ιστορική πληροφορία για τον φωτογενή και γοητευτικό αυτό ναό.

Η ιατροδικαστική έρευνα του λείψανου έδειξε πως το ρινικό οστό μαρτυρά σαφή καταγωγή από την Αρμενία. Μα η μητέρα του Σαμουήλ ήταν Αρμένια! Επίσης το χέρι από το λείψανο έδειχνε πως ήταν κάποτε σπασμένο. Μα και του Σαμουήλ το χέρι είχε σπάσει σε μάχη, πιθανώς. Οπότε όλα μαρτυρούν, πως ναι, εδώ θάφτηκε ο διάσημος Βούλγαρος τσάρος, κάποτε ηγεμόνας πολλών περιοχών των Βαλκανίων και μέγας εχθρός των βυζαντινών αυτοκρατόρων.

Οι ίδιες ανασκαφές αποκάλυψαν πως η βασιλική χτίστηκε με υλικό από την αρχαία μακεδονική πόλη Λύκα, η οποία μάλλον βρισκόταν χτισμένη στη δυτική πλευρά του νησιού του Αγίου Αχίλλειου.

Πρέσπες, Άγιος Αχίλλειος, Φλώρινα
Στο νησί Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών

Η εντυπωσιακή εκκλησία, διαστάσεων (20 x 47 μ.), ήταν ναός σταυροειδής εγγεγραμμένος και από τα ερείπια σήμερα ξεχωρίζουν η περίφημη κόγχη του ιερού με τα τρία λοβωτά παράθυρα, οι πεσσοί φτιαγμένοι από πλίθους και πέτρες κι ένας τάφος στη νότια πλευρά. Οι ελάχιστες τοιχογραφίες του 11ου και 12ου αιώνα που σώθηκαν βρίσκονται στο μουσείο της Φλώρινας.

Η εκκλησία ήταν σε χρήση ως τα μέσα του 15ου αιώνα και με τα χρόνια εγκαταλείφθηκε και ερήμωσε.

Όποια ώρα της ημέρας, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και να έρθετε θα δείτε κάτι το διαφορετικό, μια άλλη συναρπαστική εικόνα! Μέσα από τις τρεις καμάρες του ιερού ξεπροβάλλουν τα καλάμια, η λίμνη και διαγράφονται τα απέναντι ψηλά βουνά. Η επίσκεψη εδώ είναι πολύ περισσότερο από έναν πολιτιστικό περίπατο: είναι ένα προσκύνημα στην αληθινή ομορφιά!

Πρέσπες, Άγιος Αχίλλειος, Φλώρινα
Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών

Εγώ τουλάχιστον έτσι νοιώθω κάθε φορά που έρχομαι.

Που βρίσκομαι;

Οι λίμνες των Πρεσπών βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία στα σύνορα με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Ο συντομότερος δρόμος για να φτάσεις ως εκεί είναι μέσω Εγνατίας οδού και του βόρειου οδικού άξονα προς Καστοριά. Για το νησί του Αγίου Αχίλλειου ακολουθείτε το δρόμο ως την Πύλη και στη συνέχεια περπατάτε στην πεζογέφυρα μήκους περίπου 700 μ. ως το νησάκι.


Social Media