Ροβιές, Νεκροταφείο, Εύβοια, Στερεά Ελλάδα, Αιδηψός

Ένα περιβολάκι στις Ροβιές

Εκείνο το φθινόπωρο ταξίδευα στην βόρεια Εύβοια και πέρασα ένα βράδυ στις Ροβιές, χαζεύοντας τα ωραία ελαιόδεντρα που κυλάνε πρασινωπά και φουντωτά ως το ακρογιάλι του βόρειου Ευβοϊκού. Το μυστικό μου το αποκάλυψε μια φίλη. Μου είπε την ιστορία, μου έδωσε και οδηγίες για να το βρώ. Τελείωσα τον πρωινό μου καφέ και κατέβηκα στον κάμπο.

Ο ήλιος έλαμπε.

Εκεί που ο ελαιώνας των Ροβιών συναντάει τη θάλασσα, σε μια άγνωστη ήσυχη άκρη στα βόρεια της παραλίας, ένα μικρό κοιμητήριο ησυχάζει μέσα στη γαλήνη, κρυμμένο μέσα στις ελιές και τα γιγάντια, καλυμμένα με κισσούς κυπαρίσσια. «Περιβολάκι της Πενούλας, 1934» γράφει μια μαρμάρινη επιγραφή στην είσοδο. Αυτό έψαχνα.

Ροβιές, Νεκροταφείο, Εύβοια
Η πινακίδα του κοιμητηρίου

Το κοιμητήριο είναι ιδιωτικό. Εδώ θάβονται μέλη της οικογένειας Δούμα – Παπαδόπουλου. Εδώ είναι θαμμένος και ο Απόστολος Δούμας, πλούσιος ομογενής από την Οδησσό (με καταγωγή από το Τσεπέλοβο Ηπείρου) ο οποίος αγόρασε το τσιφλίκι των Οροβιών μετά το 1831 και την απελευθέρωση της Εύβοιας.

Ενδιαφέροντα όλα τούτα. Όμως το πιο σημαντικό μυστικό του κοιμητηρίου είναι άλλο.

Ροβιές, Νεκροταφείο, Εύβοια
Επιτύμβια στήλη στον τάφο της Μάννας του Στρατιώτου

Στη βορειοανατολική γωνία του κοιμητηρίου είναι θαμμένη η Άννα Μελά Παπαδοπούλου, αδελφή του θρυλικού Παύλου Μελά, σύζυγος Παπαδοπούλου (στην οικογένεια του οποίου ανήκε το τσιφλίκι αργότερα, καθώς η τελευταία Δούμα παντρεύτηκε Παπαδόπουλο). Η Άννα Παπαδοπούλου, (1871-1938) είναι γνωστή ως «Μάννα του Στρατιώτου» καθώς αφιέρωσε όλη της τη ζωή για να ακολουθήσει τον ελληνικό στρατό ως εθελόντρια νοσοκόμα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στους Βαλκανικούς πολέμους ως και τη Μικρασιατική εκστρατεία.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή έζησε εδώ στις Ροβιές βοηθώντας τον κόσμο μέχρι τον θάνατό της. Ηταν μια πολύ σπουδαία φυσιογνωμία και εξέχουσα προσωπικότητα στον μικρόκοσμο των Ροβιών. Το ανθρωπιστικό της έργο δε είναι πηγή έμπνευσης για διάφορα βιβλία ως σήμερα. Η «Μάννα» έφτιαξε άλλωστε και το περίφημο σανατόριο κοντά στη Βυτίνα.

Ροβιές, Νεκροταφείο, Εύβοια

«Εδώ κοιμάται μια μεγάλη ελληνική καρδιά…αγάπησε κάθε εύμορφο και ευγενικό…», αναφέρουν τα λόγια στην επιτύμβια στήλη της.

Μου άρεσε που ήρθα στις Ροβιές και έφτασα ως εδώ.

Αξίζει κι εσείς να έρθετε στο μικρό κοιμητήριο, ως φόρο τιμής σε μια σπουδαία γυναίκα αλλά και για να δείτε ένα άγνωστο μνημείο της ιστορίας των Ροβιών.

Που βρίσκομαι;

Οι Ροβιές βρίσκονται στην βορειοδυτική Εύβοια πάνω στον κεντρικό δρόμο που συνδέει τη Λίμνη Ευβοίας με τα Λουτρά Αιδηψού. Ο συντομότερος και ευκολότερος τρόπος να έρθετε είναι οδικώς μέσω Αρκίτσας, παίρνοντας το φερι μποτ για Αιδηψό. Οι Ροβιές βρίσκονται νότια της Αιδηψού. Ο πιο ωραίος τρόπος είναι οδικώς μέσω Χαλκίδας -Αγ. Ιωάννη Ρώσου-Λίμνης Ευβοίας, διασχίζοντας τα περίφημα πευκοδάση και τα ορεινά χωριά της βόρειας Εύβοιας.

Social Media