Σκάρος, Σαντορίνη

Ο φωτογενής Σκάρος

Οι ψαράδες αναγνώστες ίσως αναρωτιούνται τι γράφω πάλι για το νόστιμο αυτό ψάρι των ελληνικών θαλασσών. Μα όχι. Δεν γράφω για το ψάρι. Γράφω για τον Σκάρο της Σαντορίνης, την παλιά πρωτεύουσα του νησιού.

Βρίσκομαι στο Ημεροβίγλι για δουλειά και χαζεύω μέσα από την πισίνα του Astra Suites τον ηφαιστειακό βράχο, στον οποίο ανεβαίνουν επίμονοι περιπατητές τουρίστες που αψηφούν τον ζεστό ήλιο.

Δυσκολεύομαι πολύ να φανταστώ τον βράχο ως πρωτεύουσα. Και τα σπίτια που ήταν; Για χρόνια έσπαγα το κεφάλι μου κάθε φορά που ερχόμουν στη Σαντορίνη. Που ήταν τα σπίτια του Σκάρου;

Σκάρος, Σαντορίνη

Σε αυτό το ταξίδι κατάλαβα που ήταν κοιτώντας μια παλιά λιθογραφία του Φωβέλ που δείχνει πως ήταν ο Σκάρος  τον 18ο αιώνα. Καμιά διακοσαριά σπίτια, στριμωγμένα από ένα κωδωνόσχημο βράχο από κόκκινη λάβα. Απόρθητο καταφύγιο, φωλιά γλάρων και γερακιών, όχι ανθρώπων.

Συνέχισα το διάβασμα στο μπαλκόνι μου. Δύσκολα όμως. Πολύ δύσκολα. Μια γαμήλια πομπή περνούσε. Ήταν ένα κορεάτικο ζευγάρι που χάλαγε τον κόσμο θέλοντας να φωτογραφηθεί σε κάθε δυνατή γωνία στην καλντέρα με φόντο το Σκάρο. Γέλια, τσιρίδες, ιδρωμένοι φωτογράφοι και κάμεραμεν, βρεγμένες τουαλέτες και ποτήρια με χλιαρή σαμπάνια…

Σκάρος, Σαντορίνη

Τέλος πάντων ο Σκάρος σήμερα σε τίποτε δεν θυμίζει το Επάνω Κάστρο  που έχτισε μετά το 1207 ο βενετός Τζιάκομο Μπαρόζι όταν πήρε από τον Μάρκο Σανούδο τη Σαντορίνη. Φοβερό σημείο διάλεξε ο ερίφης, οι πειρατές τράβηξαν πελώρια ζόρια μαζί του και συνήθως έσπαγαν τα μούτρα τους στα τείχη και του γκρεμούς του.

Οι σεισμοί όμως των χρόνων 1650, 1701 και 1711 (και μετά το 1866 ως το 1870) έκαναν στο Σκάρο ότι δεν έκαναν οι πειρατές. Και έτσι οι καθολικές οικογένειες έφυγαν σιγά σιγά τον 17ο αιώνα για να φτιάξουν τα Φηρά, σε μέρος πιο επίπεδο, πιο ασφαλές και χωρίς βράχια να πέφτουν στο κεφάλι τους.

Σκάρος, Σαντορίνη

Ο Σκάρος εγκαταλείφθηκε οριστικά τον 18ο αιώνα. Τα σπίτια κυριολεκτικά εξαερώθηκαν. Ίχνη τους βλέπεις με τρομερή δυσκολία. Μόνο το εκκλησάκι του Αηγιάννη υπάρχει στο βράχο.

Οι νεόνυμφοι από την Κορέα έφυγαν και στη γειτονιά με τα καλύτερα ξενοδοχεία στο Ημεροβίγλι, ήρθε πάλι η γαλήνη. Ιδού και μερικές φωτό που τράβηξα από το Σκάρο και το ξενοδοχείο μου.

Σκάρος, Σαντορίνη

Που βρίσκομαι;
Μα στη Σαντορίνη, τον διασημότερο ταξιδιωτικό προορισμό της Ελλάδας! Ο συντομότερος τρόπος για να έρθεις εδώ είναι με αεροπλάνο από την Αθήνα (και από ένα σωρό αεροδρόμια στον κόσμο!).Social Media