Μήλος, γαστρονομία, σκορπίνα με φασκόμηλο, Πολλώνια, Κυκλάδες

Δίπλα στη φασκομηλιά της Μήλου…

Έχει διάφορα πράγματα αλλά σίγουρα όχι ένα ψάρι. Κι όμως ταξιδεύοντας ένα καλοκαίρι στη Μήλο ανακάλυψα πως ταιριάζουν στη γεύση ένα ολόφρεσκο πετρόψαρο με το αρωματικό φασκόμηλο του νησιού. Περίεργος συνδιασμός για τις Κυκλάδες βέβαια. Ιδού όμως η συνταγή, όπως μου την είπε ο Αντώνης Μαυρογιάννης από την ψαροταβέρνα «Αρμενάκι» στα Πολλώνια (όπως τη θυμάμαι δηλαδή, γιατί είχαμε πιει και αρκετό δροσερό κρασί εκείνο το μεσημέρι).

Πολλώνια, Μήλος
Πολλώνια

Χρειαζόμαστε μια μεγάλη σκορπίνα γύρω στο κιλό, 3-4 μέτριες πατάτες, αλάτι πιπέρι, χυμό λεμονιού, λίγη κάππαρη και αρκετό ελαιόλαδο. Αφού καθαρίσουμε καλά το ψάρι το βάζουμε σε ταψί όπου έχουμε απλώσει τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες. Ρίχνουμε ελαιόλαδο κατά βούληση, χυμό μισού λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί και ρίχνουμε μισή κούπα τσαγιού φύλα φασκομηλιάς (ξερής ή φρέσκιας). Και ξαναφουρνίζουμε για 10 λεπτά.  Η φασκομηλιά δεν πρέπει να μείνει περισσότερο γιατί πικρίζει το φαγητό. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και παγωμένο λευκό κρασί.

Ιδανικά το απολαμβάνουμε δίπλα στο κύμα, κάτω από τη σκιά που κάνουν τα χοντρά αλμυρίκια.

Καλή όρεξη (τώρα που το σκέφτομαι μάλλον πρέπει να ξαναπάω στη Μήλο).

 

Πολλώνια, Μήλος
Σκορπίνα με φασκόμηλο

Που βρίσκομαι;

Τα Πολλώνια ήταν κάποτε ένα ήσυχο μικρό ψαροχώρι με το ήσυχο λιμανάκι απ όπου πήγαινες στην διπλανή Κίμωλο. Σήμερα είναι αρκετά ανεπτυγμένος οικισμός. Διατηρεί όμως την εικόνα του ήσυχου χωριού και η αμμουδιά με τα πολλά αλμυρίκια παραμένει απολαυστική. Βρίσκεται 10 περίπου χιλιόμετρα από τον Αδάμαντα, το λιμάνι της Μήλου.

Social Media