Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Κυκλάδες, Κρήτη, Ψαροτούφεκο, Αιγαίο πέλαγος

Οι δαίμονες των διακοπών (2)

Έχουν οι διακοπές δαίμονες; Αν έχουν λέει… Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησος και Ιόνιο, Σποράδες και Χαλκιδική και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου: κάθε γωνιά της παράκτιας και νησιώτικης Ελλάδας που είναι προορισμός διακοπών έχει τους δικούς της δαίμονες που κάνουν τα πάντα να σας φαρμακώσουν το καλοκαίρι. Θα κάνετε ψαροτούφεκο? Θα πάτε διακοπές? Ιδού ένας μια μικρή ιστορία (σε δυο συνέχειες) για να μην την πατήσετε (όπως εγώ και άλλοι πολλοί) αυτό το καλοκαίρι… Εδώ το πρώτο μέρος.

Κέα, Τζιά, Καρθαία, Κυκλάδες, Κύθνος, Λαύριο, Ιουλίδα, Κορρησία

Η ζαβλακωμένη αγαπητικιά

Πρόβλημα: Από τα μεγαλύτερα των διακοπών! Η λάθος επιλογή παρέας μπορεί να είναι καταστροφική για τις πολυπόθητες διακοπές σας. Το κορίτσι λοιπόν θέλει κοσμικότητες και εσείς την τραβάτε σε ερημιές και μεσοπέλαγες ξέρες. Το κορίτσι θέλει πλαζ και φρέντους κι εσείς την σέρνετε στου βοδιού το κέρατο να βαράει φραπέδες στο φουσκωτό. Το κορίτσι θέλει αστακομακαρονάδα και γκουρμέ δείπνα κι εσείς ξημεροβραδιάζεστε στην ψαροταβέρνα «Ο γκαβογωβιός» γιατί είναι η μόνη που σας τηγανίζει τους σκάρους και τους κέφαλους που πιάσατε. Το κορίτσι θέλει ανέσεις στο δωμάτιο κι εσείς την βάζετε να πηδάει πάνω από το σάκο με τα «κατοστάρια» για να πάει στην τουαλέτα. Το κορίτσι θέλει ρομαντζάδα και ποτάκια το βράδυ και εσείς κοιμάστε όρθιος γιατί το χάραμα θα έρθουν στον κάβο τα μαγιάτικα. Θέλετε κι άλλα; Λάθος παρέα ίσον κόλαση!

Θεραπεία: Πολύ πριν φύγετε για διακοπές ξεκαθαρίστε με το έτερον ήμισυ τι θέλετε και τι θέλει. Λογικές του τύπου «Πάμε και θα δούμε τι θα κάνουμε…» είναι ο καλύτερος δρόμος για να τον πιείτε. Ειλικρίνεια, υπομονή κι αγάπη. Αλλιώς αλλάξτε  προορισμό (ψαροτούφεκο θα κάνετε όλο το χρόνο εξάλλου). Αλλιώς αλλάξτε κορίτσι. Αλλιώς πηγαίνετε μόνος σας διακοπές (αποκλείεται να περάσετε άσκημα!). 

Πάτροκλος, Αττική, Σούνιο, Λεγραινά

Ο κακός καιρός

Πρόβλημα: Μεγάλο! Σκεφτείτε να έχετε πάει στο συγκεκριμένο μέρος για συγκεκριμένες μέρες και να πιάνει όλες τις αγαπημένες παραλίες σας το μελτέμι. Δεν έχετε σκάφος οπότε είστε καταδικασμένοι να βουτάτε από την ακτή, οπότε με το κύμα η κατάσταση γίνεται εντελώς χεστέα. Περιμένετε μια να κόψει ο καιρός, περιμένετε δύο. Είστε μέσα στα νεύρα κάνετε ηλιοθεραπεία, διαβάζετε ότι βρήκατε μπροστά σας, μαστορέψατε όσο μπορούσατε καλύτερα τον εξοπλισμό, αλλά ο  βοριάς κάνει πάρτι στον αγαπημένο σας κάβο. Βουτάτε να ξεδώσετε στον όρμο, βαράτε μια γλώσσα και μια μουρμούρα, γίνεστε  περίγελος της πλαζ και ψάχνετε στο κινητό τον ψυχαναλυτή σας να σας καλμάρει. Βλαστημάτε τον Ποσειδώνα, τον Αίολο και την κακιά σας μοίρα. Κακή εξέλιξη…

Θεραπεία: Πριν τις διακοπές μαζέψετε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για το μέρος που θα πάτε (καιροί τον Αύγουστο, ρεύματα, αέρηδες, στο ίντερνετ υπάρχουν  πια φοβερά αρχεία). Προτιμήστε νησί όπου πάντα θα υπάρχει κάποιο υπήνεμο κομμάτι να βουτήξετε. Αν δεν πάτε σε νησί προτιμήστε κάποιες νότιες ακτές της Ηπειρωτικής  Ελλάδας, έχετε πιθανότητες για μεγαλύτερες μπουνάτσες. Τέλος φροντίστε ώστε να έχετε σκάφος στις διακοπές. Διορθώνει κάθε αναποδιά του καιρού και μπορείτε να πάτε μια ωραία βόλτα να ξεδώσετε.

Δονούσα, Κυκλάδες, Μικρές Κυκλάδες, Νάξος, Καλοταρίτισσα, Αιγαίο

Ο φτωχός τόπος

Πρόβλημα: Τώρα την πατήσατε για τα καλά! Το να πάτε σε μέρος που έχει τόσα ψάρια όσα και η κορφή της Πίνδου είναι από τις μεγαλύτερες ατυχίες που μπορούν να σας συμβούν. Δηλαδή μπορεί να τα ρυθμίσετε όλα τέλεια,  να πάτε στο ονειρεμένο σας νησάκι με ένα βαπόρι προσδοκίες και να αρχίσετε τις βουτιές όλο ελπίδα. Και τη μία βρίσκετε καμιά χειλού. Την άλλη ο βυθός είναι τέλειος αλλά έχει μόνο γύλους. Την τρίτη είδατε ένα σαργό που έτρεχε σαν τον Κεντέρη στην Αυστραλία (όχι στην Αθήνα ε;). Την επόμενη είδατε ένα ροφάκι μισόκιλο στα 26 μέτρα. Και να κάθεστε μετά να πίνετε πικρό φρέντο στην παραλία και να σας στέλνουν οι κολλητοί από τις δικές τους διακοπές MMS με κάτι μαγιάτικα, κάτι συναγρίδες, κάτι μακελειά με σαργοσηκιούς, κάτι εκατόμβες και κάτι κτηνωδίες με μαύρα ναααα!  Ε, δεν θέλει και πολύ να σας στρίψει. Βουρ για τον ψυχίατρο (πάλι;).

Θεραπεία: Μάθετε που πάτε. Μην ακούτε πολλά λόγια, ανοίξτε κάνα χάρτη, κοιτάξτε τι επιλογές έχετε, βγάλτε κάνα πλάνο για εναλλακτικές βουτιές. Και πάνω απ όλα κατεβάστε τον πήχη των προσδοκιών σας: λίγα καλά ψαράκια και πολλή χαλάρωση. Είναι λάθος να περιμένετε να ικανοποιήσετε πόθους όλης της χρονιάς τον Αύγουστο. Πάρτε σκάφος μαζί (αυξάνει κάθετα τις πιθανότητες για καλή ψαριά). Διαλέξετε μέρος που έχετε ξανάπαει και ξέρετε πάνω κάτω τι θα βρείτε, κι ας μην εκπλαγείτε. Μην αφήνετε όλες τις εκπλήξεις τον Αύγουστο. Πιθανώς να συμπεριλαμβάνονται και μερικές άσκημες.  

Μακρόνησος, Αττική

Η αβαρία

Πρόβλημα: Υπό συνθήκες σοβαρό. Είστε στο παραδεισένιο σας παραθαλάσσιο χωριουδάκι και ξεμένετε από βέργες. Ή από λάστιχα, ή από ζώνη βαρών ή σπάνε τα καρμπονάκια ή παθαίνει λαλά η μηχανή του φουσκωτού. Ή ή ή … Η αβαρία στον εξοπλισμό σε απομακρυσμένο μέρος είναι μια από τις χειρότερες ατυχίες. Σας καθηλώνει στην ακτή, ξεχνάτε το ψάρεμα, ξεχνάτε τις βόλτες (αν συνέβη στο σκάφος) ξεχνάτε τα ψάρια και το ρίχνετε στο τάβλι. Μετά βλαστημίδια, τηλέφωνο στον ψυχαναλυτή , κλπ.

Θεραπεία: Σίγουρο και αποτελεσματικό τσεκάρισμα του εξοπλισμού πριν την αναχώρηση και αντίστοιχα σέρβις και όλα τα συναφή στο φουσκωτό. Πάρτε μαζί σας όσα ανταλλακτικά μπορείτε να κουβαλήσετε. Μη λυπηθείτε το βάρος. Σε μια ώρα ανάγκης θα πηδάτε από τη χαρά σας που πήρατε έξτρα λεπίδες. Πάρτε μαζί άφθονα αναλώσιμα (λάστιχα, σκοινάκια, πετονιές κλπ), τα ανάλογα εργαλεία και όλα θα πάνε καλά. Αν τώρα πάρετε δύο ζευγάρια πέδιλα ή τρεις μάσκες και σπάσουν όλα ε τότε κάτι σίγουρα δεν πάει καλά και τότε με το δίκιο σας θέλετε ψυχαναλυτή μόλις γυρίσετε στην πόλη.

Σκύρος, Σποράδες, Πουριά

Επίλογος (No demons summer)

Το καλοκαίρι προχωράει το δρόμο του. Η μουσική τελειώνει, η μπύρα ζεστάθηκε, η νύχτα έπεσε στην παραλία στο βάθος. Άλλος ένας Αύγουστος μας γνέφει, κι άλλες διακοπές θα ξεκινήσουν, θα τις ζήσουμε,  θα τελειώσουν. Μη μασάτε με όλα τα παραπάνω. Δαίμονες υπήρχαν και θα υπάρχουν. Και στις διακοπές και στην υπόλοιπη μας ζωή. Και ξέρετε κάτι; Εμείς τους δίνουμε ανάσα και μας ταλαιπωρούν. Από το μυαλό μας τρέφονται. Γι αυτό φέτος τον Αύγουστο στις διακοπές γίνετε φίλοι με τους δαίμονές σας. Απαλλαγείτε από τις εμμονές, απαλλαγείτε από τα στερεότυπα, αποκτήστε ευελιξία κι θετική σκέψη και όλοι οι δαίμονες θα πάνε περίπατο. Ναι ξέρω δεν θέλετε να σας τη σπάει κανένας ταβερνιάρης και καμιά κυρά Συμπεθέρα Στούντιος.

Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Κυκλάδες, Κρήτη, Ψαροτούφεκο, Αιγαίο πέλαγος

Για αυτό βγάλτε τους από τη ζωή σας όσο μπορείτε. Ξέρετε τον τρόπο. Έτσι και αλλιώς το Σεπτέμβρη θα είστε πίσω μαυρισμένοι και ωραίοι και το μόνο που θα θυμάστε είναι εκείνα τα μεγάλα γέλια και η χαρά από τα καλοκαιρινά βράδια, τον ήλιο στην θάλασσα, τη μυρωδιά της στολής και του ροφού μόλις τον βγάζατε από το νερό, το δροσερό σας πουκάμισο πριν βγείτε το βράδυ για φαγητό, θα θυμάστε εκείνη ιδρωμένη τα μεσάνυχτα, θα θυμάστε τον αέρα στις μία το μεσημέρι κάτω από μια ομπρέλα και τη γεύση του παγωτού σούρουπο μετά τη βουτιά. Οι δαίμονες των διακοπών θα έχουν χαθεί όπως οι καλικάντζαροι με τα τα Φώτα. Πουφ! Θα έχουν γίνει στάχτη….

Social Media