Ψαροτούφεκο, Τζια, Κέα, Κυκλάδες, Αιγαίο, Κάβος Τάμελος

Οι δαίμονες των διακοπών (1)

Έχουν οι διακοπές δαίμονες; Αν έχουν λέει… Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησος και Ιόνιο, Σποράδες και Χαλκιδική και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου: κάθε γωνιά της παράκτιας και νησιώτικης Ελλάδας που είναι προορισμός διακοπών έχει τους δικούς της δαίμονες που κάνουν τα πάντα να σας φαρμακώσουν το καλοκαίρι. Θα κάνετε ψαροτούφεκο? Θα πάτε διακοπές? Ιδού ένας μια μικρή ιστορία (σε δυο συνέχειες) για να μην την πατήσετε (όπως εγώ και άλλοι πολλοί) αυτό το καλοκαίρι…

Καραβοστάσι, Οίτυλο, Μάνη

Ψυχωφελές Ανάγνωσμα

Τώρα βέβαια που σας γράφω είναι ακόμα Ιούλιος και οι διακοπές είναι κάτι ακόμη μακρινό. Θα έρθουν όμως. Για όλους. Το ετήσιο ραντεβού σας με τον παράδεισο θα ανανεωθεί. Θα έρθουν οι πολυπόθητες ημέρες της χαράς και της ξεγνοιασιάς και  θα κάνετε επιτέλους αυτά που γουστάρετε. Ωραία! Ε λοιπόν εγώ τώρα θα σας τη σπάσω! Θα αράξω εδώ στο μπαλκόνι μου, θα σφίξω μια μπύρα, θα χώσω στα ηχεία και τίποτα Zero 7 που πολύ τους πάω και θα ανοίξω το λαπτοπ να γράψω για όλα αυτά που σας (και μας ) κάνουν τη ζωή μαύρη στις διακοπές. Προσοχή! Όχι όποιες κι όποιες διακοπές. Αλλά τις διακοπές του έλληνα ψαροκυνηγού. Όλα τα σχεδιάζουμε όλα τα υπολογίζουμε αλλά να εκεί στον  μικρό αυγουστιάτικο μας παράδεισο θα χωθούν διάφοροι δαίμονες για να μας κάνουν τη ζωή μαρτύριο. Ηρεμήστε λοιπόν και αράξτε στην ξαπλώστρα σας και διαβάστε χωρίς φόβο και πάθος για τα όποια μικρά (ή μεγάλα δεινά των διακοπών). Πως είπατε; Είστε ήδη σε διακοπές; Ε καλά μην  τρελαίνεστε. Έχει και οδηγό επιβίωσης το πόνημα. Άιντε καλό διάβασμα και στην  υγειά μας.

Κύθηρα, Καψάλι, Πελοποπόννησος

Ο ευσυνείδητος λιμενικός

Πρόβλημα: Είναι νέος, είναι ωραίος και θα θέλει να βάλει τάξη στις ελληνικές θάλασσες φέτος το καλοκαίρι. Για κακή σας τύχη βρίσκεται στο νησί που έχετε πάει διακοπές. Θα σας κάνει τους τυπικούς ελέγχους, θα ψάξει τα ψυγεία θα σας κάνει καμιά υπόδειξη και μάλλον θα σας βάλει στο μάτι αν βγάλετε κάνα καλό ψάρι (θα τόνε βάλουνε και στα γκάζια τίποτα μαραγκιασμένοι, χολερικοί και αξιοθρήνητοι επαγγελματίες ψαράδες). Θα σας περιμένει στο λιμάνι και αν έχει σκάφος θα σας τσεκάρει και μεσοπέλαγα. Γενικά θα σιχαθείτε να τον βλέπετε και πιθανώς να σας φιλοδωρήσει και με κάνα σοβαρό πρόστιμο. Έτσι για να σας τη σπάσει που εσείς κάνετε διακοπές κι αυτός δουλεύει.

Θεραπεία: Διαλέξτε νησί με λιμενικό φυλάκιο ή ακόμη καλύτερα χωρίς καθόλου λιμενικούς. Αλλιώς να είστε τυπικοί σε όλα σε εξοπλισμό και σκάφος. Αλλιώς κεράστε τον καμιά μπύρα και δώστε του κάνα ψαράκι την άλλη φορά. Αλλιώς φύγετε γρήγορα από εκεί!!!

Ενυδρείο Θαλασσόκοσμος, Ηράκλειο, Κρήτη

Ο κόπανος ταβερνιάρης

Πρόβλημα: Περίμενες πως και πώς να ψαρέψεις και το βράδυ και να απολαμβάνεις τους κόπους σου ξεροψημένους στο παραθαλάσσιο ταβερνάκι με την παρέα σου. Αμ δε. Ο ταβερνιάρης απλά δεν σου ψήνει τα ψάρια γιατί έχει δήθεν πολύ κίνηση. Ή συμφωνεί να σου τα ψήσει αλλά σε έχει  γραμμένο κι εσένα και την παρέα σου και σας εξυπηρετεί μετά από όλους τους άλλους. Ή σας τα ψήνει χάλια και κλαίτε την συναγρίδα που για να  βγάλετε φτύσατε αίμα και τώρα πρέπει να τη φάτε με αίμα (ή μαύρη σαν γαιάνθρακας).  Ή το καλύτερο απ όλα ο ταβερνιάρης σας λέει ότι για να σας φτιάχνει τα ψάρια θα του πουλάτε τα μισά για είναι καλοκαίρι και έχει ανάγκες κλπ.  Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω: τη βγάζετε με γεμιστά ή παθαίνετε εγκεφαλικό.

Θεραπεία: Πιάστε με το μαλακό τον ταβερνιάρη. Προσπαθήστε σε άλλη ψαροταβέρνα. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για φαγητό όχι τις βραδινές ώρες αιχμής. Αγοράστέ μπάρμπεκιου και ψήστε μόνος σας τα ψάρια. Πουλήστε τα στον κερατά το ταβερνιάρη και με τα λεφτά πηγαίνετε να φάτε αστακούς. Φύγετε γρήγορα από εκεί! Υπάρχουν μέρη με καλούς ταβερνιάρηδες.

Πολλώνια, Μήλος, Κυκλάδες, Αδάμαντας

Τα «Zafeiroula» Studios

Πρόβλημα: Το κατάλυμα μπορεί να αποδειχθεί μέγας δαίμων των καλοκαιρινών διακοπών, κάτι πολύ πιθανό σε μια χώρα που η τουριστική αναρχία είναι το απολύτως δεδομένο. Λοιπόν φτάνετε στο ονειρεμένο σας νησί και αντιμετωπίζετε τα εξής. Το δωμάτιο δεν έχει θέα θάλασσα (όπως σας είπαν) αλλά στο διπλανό γιαπί. Το δωμάτιο είναι μικρότερο απ ότι σας είπαν και κοιμόσαστε αγκαλιά με το κορίτσι και την σημαδούρα (προσοχή μήπως και το κορίτσι είναι ΣΑΝ σημαδούρα: αποκλείεται να χωράτε!). Το δωμάτιο δεν έχει μπαλκόνι οπότε τα νεοπρέν στραγγίζουν στην πλάτη σας καθώς κάθεστε στη λεκάνη του μπάνιου (πανόραμα…). Το δωμάτιο είναι εντάξει αλλά η κυρά Κομπρέσα που σας το νοίκιασε θα έρθει να το καθαρίσει το Πάσχα, οπότε ψάχνεστε για χαρτί υγείας και πετσέτες (πολυτέλειες…) ενώ η άμμος στο πάτωμα είναι πιο πολλή από την πλαζ. Το δωμάτιο είναι σε απόσταση αναπνοής από ταβέρνες (οπότε πεθαίνετε στο ντουμάνι) ή – ακόμη χειρότερα – από μπαρ (οπότε ξεχνάτε τον ύπνο για το υπόλοιπο των διακοπών). Το «ενοικιαζόμενο δωμάτιο» του ελληνικού καλοκαιριού μπορεί να σας οδηγήσει στον ψυχίατρο!

Ψαροτούφεκο, Τζια, Κέα, Κυκλάδες, Αιγαίο, Κάβος Τάμελος

Θεραπεία: Υπομονή (να έχετε μπόλικη στις αποσκευές σας πριν βγείτε για τον πηγαιμό στις διακοπές). Απαιτείστε αυτά για τα οποία έχτε πληρώσει. Στα μεγάλα ζόρια υπάρχει και η τουριστική αστυνομία, στο άκουσμα της οποίας η κυρά Κομπρέσα που λέγαμε αλλάζει συνήθως τροπάρι, μελώνει και γενικά σας εξυπηρετεί. Αλλιώς αλλάξτε κατάλυμα (απίθανο να βρείτε τον Αύγουστο αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία). Ή αλλάξτε προορισμό. Ή καλού κακού πάρτε αντίσκηνο και υπνόσακους μαζί. 

(*) Η συνέχεια στο επόμενο πόστ…

Social Media