Τρίκερι, Θεσσαλία, Μαγνησία

Ένας γάμος στο Τρίκερι

Μιλάω για το Τρίκερι του Παγασητικού φυσικά, το χωριούδακι που φτάνεις περωντας από Βόλο και Αργαλαστή. Αυτό το μοναδικής ωραιότητος χωριό το τριγυρισμένο από θάλασσες και πράσινες πλαγιές. Θα το μνημονεύσω σε άλλο πόστ όμως.

Τρίκερι, Θεσσαλία, Μαγνησία
Τρίκερι

Εδώ μιλάω για ένα γάμο εκεί, ο οποίος μου έμεινε αξέχαστος.

Έφτασα στο χωριό μεσημέρι του Ιούλη. Είχα ήδη μάθει πως γίνεται ένας γάμος κάπως παραδοσιακός. Ε, πήγαμε με τις φωτογραφικές μας μηχανές να δούμε. Πέσαμε πάνω στο γάμο μόλις φτάσαμε στο χωριό!

Τρίκερι, Θεσσαλία, Μαγνησία
Γάμος στο Τρίκερι

 «Αυτά είναι τα κλειδωτάρια» μου φώναξε η κυρία Ευτυχία Μαλασιώτη , δείχνοντας μου τις πόρπες από την καλή τρικεριώτικη φορεσιά, που φορούσε την  ημέρα εκείνη που πάντρευε την κόρη της. Πράγματι εντυπωσιακό κομμάτι! Λέω, εντάξει είναι ειδική περίπτωση. Όμως έκανα λάθος. Η παράδοση υπάρχιε ζωντανή εδώ. Στο Τρίκερι είναι αλήθεια, βαστάνε αρκετά έθιμα από παλιά. Ρωτάω νέες κοπέλες φίλες της νύφης και μου λένε ότι όλες έχουν κανονική καλή στολή! Παραδοσιακή! Με κλειδωτάρια!

Παρακολουθούμε όλη την πορεία των εθίμων από το σπίτι της νύφης. Η οποία στολίζεται μπρος στη θηκιαστή (τη στοίβα με την προικιά της ) με κάμποσα χαρτονομίσματα δίκην ταπετσαρίας από πάνω. Προίκα και δώρα.

Τρίκερι, Θεσσαλία, Μαγνησία
Γάμος στο Τρίκερι

Μετά ήρθαν τα όργανα με το γαμπρό. Άρχισαν τα ταξίματα στο μπράτιμο – ο οποίος είναι κάτι σαν κουμπάρος – καθώς η νύφη έβαζε τα παπούτσια της.

 Ακολούθησε η πορεία προς την εκκλησία, με τα όργανα φυσικά (κλαρίνο, λαούτο, βιολί). Είδαμε και τις φ’λιες (τις μεταξωτές μπουμπουνιέρες με τις κόκκινες και ροζ κορδέλες). Έκανε ζέστη και μύριζε πεύκο και ελιά. Οι καμπάνες βάραγαν χαρωπά, δυο ντουζίνες πιτσιρίκια λέρωναν τα άσπρα τους παπούτσια και μερικές αντροπαρέες κάπνιζαν γύρω από την εκκλησία.

Τρίκερι, Θεσσαλία, Μαγνησία
Γάμος στο Τρίκερι

 Πριν φύγουμε μια έκπληξη!

 Μας κάλεσαν και στο γλέντι  αυτοί ο φιλόξενοι άνθρωποι. Ωραία…

 Το βράδυ λοιπόν στην κεντρική πλατεία του χωριού Τρίκερι, με τις θεόρατες ακακίες τριγυρισμένες από δεκάδες τραπέζια δεν έπεφτε καρφίτσα. Νομίζω ότι ήταν όλο το χωριό. Τα  βιολιά και τα κλαρίνα αχολογούσαν το κρασί και τα σουβλιστα αρνιά έκαναν τα μαγουλα των καλεσμένων κατακόκκινα. Οι καλεσμένοι χόρευαν σε ντάνες (ομόκεντρους κύκλους δηλαδή).

Τρίκερι, Θεσσαλία, Μαγνησία
Γάμος στο Τρίκερι

 «Άιντε  «ζαργάνες» μου…» κράυγαζε ένας γέρων στο τσακίρ κέφι. Νόμισα ότι είναι σουρωμένος. Η απορία μου λύθηκε όταν έμαθα πως ζαργάνες λένε εδώ  τις τραγουδίστριες!

 Οι «ζαργάνες» λοιπόν έκαναν ένα σωρό τσαλίμια και τραγουδούσαν όλα τα παραδοσιακά χιτ του χωριού. Το πιο ωραίο έθιμο όμως ήταν που οι συγγενείς έρραιναν τους πρωτοχορευτές με …δολάρια. Γιατί; Μα γιατί τα χάρτινα ευρώ είναι πάρα πολλά για να κάνεις το κομμάτι σου πετώντας τα στον αέρα! Οπότε αγόραζαν μονοδόλαρα από την ορχήστρα και τα πέταγαν σαν χαρτοπόλεμο. Ειδικά επιφορτισμένα με τη συλλογή δολλαρίων πιτσιρίκια μάζευαν τα δολλάρια και τα ξανάέδιναν στην ορχήστρα. Και η ιστορία συνεχίστηκε αενάως… Όλη τη νύχτα…

Τρίκερι, Θεσσαλία, Μαγνησία
Γάμος στο Τρίκερι

 Γλέντι με δολάρια… Τι μου θύμισαν;

 Α, ναι! «Το χωριό με δολάρια νοικοκυρέυτηκε»… μου είπε νωρίτερα ο Πρόεδρος. Δολάρια σαν και αυτά που σκόρπισε αφειδώς όχι όμως σε γλέντι. Τα σκόρπισε για το καλό του χωριού ένας ευπατρίδης Τρικεριώτης, η προτομή του οποίου βρισκόταν μακριά από τα φώτα του γλεντιού μας, σε μια διπλανή πλατεία.

 Αυτός ήταν ο Ευάγγελος Καραβαγγέλης, ο οποίος πλούτισε στο Γκάλβεστον της Αμερικής δημιουργώντας αλιευτικό στόλο (που ψάρευε γαρίδες!!!) και το 1955 χρηματοδότησε πάμπολλα δημόσια έργα, έφερε τα πρώτο νερό, προικοδότησε άπορα κορίτσια και βοήθησε όσο μπορούσε την ταπεινή του πατρίδα. «Ήταν ο Βασιλεύς της Γαρίδας…» μου είχε πει ο Πρόεδρος. «Ίσως ο ένας και μοναδικός βασιλεύς στο Τρίκερι», σκέφτομαι.

 Άφησα τις σκέψεις μου για γαρίδες και βασιλιάδες και γύρισα στο γλέντι. Ο φωτογράφος μου ήδη χόρευε με μια «ζαργάνα»…

Τρίκερι, Θεσσαλία, Μαγνησία

Πού βρίσκομαι;

Το Τρίκερι βρίσκεται στη Θεσσαλία, στην άκρη της χερσαίας Μαγνησίας, στην νοτιότατη απόληξη του Πηλίου. Ο καλύτερος τρόπος να έρθετε είναι οδικώς μέσω ΒόλουΑφύσουΑργαλαστήςΜηλίνας. Κατά καιρούς μπορείτε αν έρθτε και εν πλω από το λιμάνι του Βόλου αλλά καλύτερα να επικοινωνήσετε πρώτα, με το λμεναρχείο Βόλου για τα υπάρχοντα δρομολόγια. 

Social Media