Βίτσι, Νυμφαίο, Φλώρινα, Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Σκλήθρο, Αετός, Μακεδονία

Στο Βίτσι δίτροχος…

Χάζευα κάτι παλιές φωτογραφίες και διαφάνειες από το Νυμφαίο και τη Φλώρινα, από τα παλιά ταξίδια που έγιναν για τον οδηγό της «Ανεξερεύνητης Δυτικής Μακεδονίας» και σκάλωσα λίγο στις διαδρομές στο Βίτσι. Τι ανάμνηση… Να μερικές σκόρπιες σκέψεις από τότε…

«Βίτσι, Νυμφαίο, Φλώρινα, Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Σκλήθρο, Αετός, Μακεδονία»
Νυμφαίο

Το Νυμφαίο είναι σαφώς ένα από τα διασημότερα χωριά της βόρειας Ελλάδας και η εκδρομή ως εδώ με μοτοσικλέτα είναι αληθινή απόλαυση. Μπορείτε να φτάσετε ως εδώ ακολουθώντας οποιαδήποτε γρήγορη διαδρομή από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη αλλά μόλις φτάσετε στο Βίτσι σηκώστε τη ζελατίνα του κράνους σας, χαμηλώστε ταχύτητα και αφεθείτε στην ομορφιά του τοπίου.

«Βίτσι, Νυμφαίο, Φλώρινα, Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Σκλήθρο, Αετός, Μακεδονία»

Ο δρόμος από τον Αετό προς το Νυμφαίο ανηφορίζει με ωραία εσάκια και σας χαρίζει αληθινά αυτοκρατορική θέα στον κάμπο τις Πτολεμαϊδας και τις γειτονικές λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα. Σε λίγο η θέα σταματάει και τα δάση με τις οξιές και τα μαυρόπευκα ορίζουν την έλευσή σας στο μαγευτικό βλαχοχώρι.

«Βίτσι, Νυμφαίο, Φλώρινα, Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Σκλήθρο, Αετός, Μακεδονία»

Το Νυμφαίο χτισμένο μέσα στο Βίτσι είναι τριγυρισμένο από απίθανα δάση οξιάς γεμάτα θαυμάσιες δασικές διαδρομές ότι πρέπει για να λασπώσετε με ασφάλεια και χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία τα λάστιχα της ωραίας σας μοτοσικλέτα. Διαλέξτε ως προτιμότερη την θαυμάσια διαδρομή που ξεκινάει από το Νυμφαίο, διασχίζει το περίφημο Μαύρο Δάσος και τις οξιές του και θα σας βγάλει κοντά στο χωριό Περικοπή, στα νοτιοδυτικά του βουνού. Αν πάλι δεν έχτε ανάλογο όχημα και θέλετε κάτι πιο εύκολο διαλέξετε τον ωραίο καινούριο ασφαλτόδρομο που φεύγει βόρεια από το Νυμφαίο (μετά τις κατασκηνώσεις της ΧΑΝΘ) και βγαίνει κοντά στην Υδρούσα. Και οι δύο διαδρομές περνάνε μέσα από πυκνά παραδεισένια δάση τα οποία είναι κορυφαία το φθινόπωρο όταν τα φύλα της οξιάς παίρνουν ένα πυροκόκκινο χρώμα. Οι δρόμοι έχουν ομαλές κλίσεις και ευχάριστες στροφές. Τα δάση είναι γεμάτα μανιτάρια μέχρι να πέσουν τα πρώτα χιόνια… Μετά αφήνετε τη μοτοσκιλέτα και πιάνετε το τζιπ…

«Βίτσι, Νυμφαίο, Φλώρινα, Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Σκλήθρο, Αετός, Μακεδονία»
Χωματόδρομος δυτικά του Νυμφαίου, στο Βίτσι

Ένα από τα πιο όμορφα και κρυμμένα μυστικά στο Νυμφαίο είναι οι διαδρομές στην γειτονιά του και ειδικά οι διαδρομές γύρω από τις γοητευτικές λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα. Ξεκινήστε από Αετό (ή και από το Σκλήθρο αν δεν φοβάστε τους κακούς χωματόδρομους…) και ακολουθήστε τη διαδρομή Βαλτονέρι και Λιμνοχώρι, συνεχίστε στη Χειμαδίτιδα ακολουθώντας τον παραλίμνιο χωματόδρομο και βγείτε στο Βαρικό για να δείτε ένα σπουδαίο ιστορικό μνημείο, τη  Μονή Κλεισούρας. Μια ωραία ιστορία για την αγαπημένη μου Ζάζαρη μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

«Βίτσι, Νυμφαίο, Φλώρινα, Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Σκλήθρο, Αετός, Μακεδονία»
Λίμνη Χειμαδίτιδα

Που βρίσκομαι;


Το Νυμφαίο βρίσκεται στη δυτική Μακεδονία, στον νομό Φλώρινας και σχετικά κοντά στον κεντρικό δρόμο ΑμυνταίουΚαστοριάς. Είναι ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας και ο συντομότερος δρόμος να φτάσετε εδώ είναι μέσω Εγνατίας Οδού. Το Σκλήθρο και η λίμνη Ζάζαρη βρίσκονται στη δυτική Μακεδονία, στο νομό Φλώρινας. Ο γρηγορότερος δρόμος για να φτάσεις είναι μέσω Εγνατίας οδού – Κοζάνης – Πτολεμαΐδας.

Social Media